movie

Battleship Island

January 29, 2018

Hey guys ! So, harini nak buat another movie recommendation which is a korean movie entitled "Battleship Island"


Mungkin mostly peminat korea tahu cerita ni sebab last year ada 2 main actors (kalau x salah la) untuk cerita ni datang Malaysia untuk buat promotion cerita ni.


Related image



Release Date : 26 July 2017
Distributor : CJ Entertainment
Genre : Action
Advanced Warning : This story contain some sensitive contain ( foul words, violence scenes, sexy man - the men at the island just covered their private part only, which means their aurah aren't covered completely )
Starring : Hwang Jung Min, So Ji Sub, Song Joong Ki
Plot :

Cerita ni merupakan kisah benar ( well, sejauh mana kebenaran dia, aku tak tahu tapi based on apa yang ditulis pada mukaddimah cerita, ini adalah kisah benar ) dan berlaku semasa jaman penjajahan askar Jepun. Start dengan sekumpulan pemuzik orchestra daripada Korea yang diketuai oleh Lee Kang Ok yang kantoi ada skandal dengan bini pegawai daerah (or something aku tak berapa nak ingat). Pendakwa raya masa tu nak tolong dia escape daripada dapat punishment, so dia pun cadangkan dekat Kang Ok ni untuk pergi Jepun dan kembangkan muzik dia dekat sana. Kang Ok ni pun setuju lah. Kang Ok ni ada anak perempuan yang umur dalam lingkungan 7 ke 8 tahun. Diorang pun pergilah ke Jepun dengan niat nak main muzik dekat Jepun tapi apa yang dia tak tahu, dia dah kena tipu.
So, instead of pergi kembangkan muzik, dia terpaksa pergi jadi buruh dekat satu pulau untuk dapatkan arang. Dekat pulau tu memang ramai manusia, yang lelaki dijadikan buruh paksa and yang perempuan jadi geisha, even budak pun. Dalam kumpulan tu jugak ada Choi Chil Sung, yang merupakan fighter terkuat la dekat KyungSung ( now known as Seoul ). Dia ni seorang yang suka nak cari gaduh tapi sebenarnya dia sangatlah baik hati. Dia kesian dengan orang Korea yang dilayan dengan kasar, so dia pun offer dekat tentera Japanese tu untuk jadi ketua Korean kalau dia menang, and he won. And then muncullah si Park Moo Young yang merupakan agent daripada Korean Independence Group yang ditrain. Dia punya mission untuk selamatkan ketua korean people ( bukan Chil Sung ) dekat pulau tu and bawak balik ke korea atas arahan ketua dia. Mission dia hanya untuk selamatkan pakcik tu je. Tapi Kang Ok dapat tahu and mintak Moo Young bawak dia dengan anak dia. Tapi Moo Young ni dah mula rasa curiga dengan pakcik yang dia kena selamatkan tu. Well, ni taknak mention. 

Okay, sebenarnya aku nak ulas banyak lagi tapi takut nanti terspoil semua, so, no.  Starting cerita ni slow sikit, dalam first 30 minutes tu memang akan rasa bosan and tak faham apa yang berlaku sebab background cerita gelap. Lepas tu masa dalam lombong tu memang kau akan tertanya-tanya, who is who. Yela dalam lombong tu gelap lepastu semua manusia dalam tu memang seriously kotor, so susah sikit nak cam. Tapi ada part yang aku rasa kelakar, so takdelah completely bosan.

! ! ! SPOILER ALERT ! ! ! YOU HAVE BEEN WARNED ! ! !
 So, ni aku nak share screenshot of selected scenes je sebab nak buat favourite part tu susah sikit sebab aku tak berapa fokus masa tengok sebab my 2 years old nephew decide to main suis -,- everytime dia masuk bilik aku.

budak ni is anak perempuan Lee Kang Ok
 Okay, scene ni masa sebelum diorang pergi Jepun, and yang aku kata prosecutor tu yang sebelah kiri tu. Aku tak ingat nama betul dia, tapi pakcik tu memang banyak berlakon. One of cerita dia is Doctor Stranger. Check it out yourself =P

This one dia dah dalam kapal to Japan
 Masa ni dia dengan geng-geng orchestra dia tengah simpan duit and semua yang berharga. And of course ni Kang Ok yang lead.

To japannn
 Masa scene ni, si Chil Sung tengah bergaduh dalam kapal sebab apa entah. Lepas tu tentera Jepun datang marah marah entah apa benda. Tu yang jadi kecoh.

Okay, this one dah sampai dekat pulau hoho
 Masa ni diorang memang dah sampai dekat pulau tu. Masa ni semua orang kena paksa menyangkung. Tapi Kang Ok ni insist dia nak keluar daripada pulau tu. Thats why lah dia dengan group dia main orchestra tengah panas. Tapi, he got nothing other than recognition.

Chil Sung beraksi ~
 Masa ni dia tengah deal dengan ketua orang Korea yang ada dekat pulau tu. So, dia pun bersungguh-sungguh melawan untuk dapatkan title ketua untuk orang Korea. And he got it.

Moo Young menjalankan misi ^^
 Okay, pakcik yang aku kata ketua orang Korea tu is the one yang sebelah kanan berdepan dengan JoongKi. Masa ni, Moo Young tengah bagitahu pasal missiondia dekat pakcik ni dengan orang kepercayaan pakcik tu.

this is pakcik
 Honestly, aku tak berapa ingat ni scene yang mana HAHHAHA

janji palsu
 Masa ni pakcik tu cuba untuk perdayakan orang Korea yang ada. Tak salah aku masa ni dah berlaku pengeboman dekat pulau tu. So, situation time tu agak kelam kabut. The truth was, the said Shimazaki tu dah mati. Shimazaki tu actually tenat sebab bom tu lah. Tapi dia dibunuh oleh Yamada yang gila kuasa and komplot si pakcik ni.

escape
 This one masa Korean tengah attempt untuk escape daripada pulau tu. Bayangkan eh, there was like 400++ people and nak escape dari jarak yang jauh, could they make it without the Japanese knowing ?

Japanese soldier
 Of course la tak. Dengan ada tali barut lagi, macam mana nak lepas woooo. So, masa ni memang Yamada perintahkan untuk bunuh je semua Korean yang ada. Kejam kan ?

2nd escape attempt
  Okay, scene ni memang intense gila gila. At least for me. Yelah, kau bayangkan eh, masa ni tentera Jepun dok main tembak tembak, bom bom. Lepas ke nak keluar. Lepas tu jambatan yang menghubungkan diorang dengan dunia luar dah roboh T.T

whoooo ?
Scene ni tergolong dalam 15 minutes terakhir. So, kalau nak tahu dorang berjaya escape ke tak. What happen to anak Kang Ok, Kang Ok himself, Moo Young, Chil Sung semua, korang tengoklah sendiri yaaa

Stream at : Kissasian, Bmovies, Myasiantv

-thes

thoughtless thursday

Thoughtless Thursday #003

January 18, 2018

found this on twitter, i think

So, last thursday, I was just unpacking my bag. Today, I was chilling at home and next thursday, will be me, packing my bag. Time sure fly fast *sigh

Without realizing, my holiday will come to an end anddddd, leaving me with my half settled to-do-list for holidays and a new to-do-list. Results for this semester have not come out tho. I'm really nervous. I know that I have done a good job in revising but I did quite bad during exam T_T

Please pray for my result

-thes

k-drama review

Whisper

January 16, 2018

Alright, Assalam and good day peeps ! Disebabkan blog lama dulu pun banyak aku buat review drama so, blog ni pun kenalah teruskan jugak legasi tu, ye dok.

Harini punya review, kita bagi drama korea satu *wink wink Aku jenis manusia yang tengok drama korea. Sejak masuk asrama dulu, TV ni memang jarang dah aku tengok, so kalau tanya drama melayu maaf sangat, aku dah tak berapa nak layan. Tapiiiiii, bukan bermakna aku tak suka, cuma susah nak cari drama melayu yang jalan cerita tak cliche.

As for drama korea pulak, aku suka tengok yang medical-based takpun law,crime-based. Senang cerita, drama yang mendatangkan perasaan thrill. Seronok beb !

Okay, berbalik pada tajuk, drama ni is a law-based drama release masa tahun 2017. Let's take a look of this story.


Title : Whisper / 귓속말  / Gwitsotmal
Network : SBS
Starring : Lee Bo Young, Lee Sang Yoon, Kwon Yool, Park Se Young
Plot :

Mengisahkan seorang detektif perempuan, Shin Youngju yang menuntut bela nasib ayahnya yang dituduh membunuh rakan sekerja. Lee Dongjun, seorang hakim yang arif, bijak lagi jujur telah menjatuhkan hukuman palsu ke atas ayah Youngju kerana takut kareer-nya musnah setelah diugut oleh Choi Il Hwan, seorang pemilik firma penguaman. Choi Il Hwan menjanjikan keselesaan dan kekayaan kepada Dongjun. Walaupun berat hati, Dongjun tetap menerima tawaran Il Hwan. Youngju yang tahu tentang agenda jahat ini telah menggunakan dan meminta bantuan daripada Dongjun. Mereka bersama-sama membongkarkan segala aktiviti haram yang dilakukan oleh syarikat milik Choi Il Hwan dan membuktikan ayah Youngju tidak bersalah.

! ! ! SPOILER ALERT ! ! !


Okay, aku recommend cerita ni sebab cerita ni sangat best. Instead of kejar pembunuh and not knowing who is the killer, cerita ni awal-awal lagi dah bagi tahu sapa yang bunuh. So, dari situ kita just tengok macam mana si Young Ju dengan Dongjun ni bongkarkan. 

Plot cerita sangatlah best, sorry lah aku bab buat sinopsis ni memang fail sikit, lagi lagi dengan structure ayat yang memang tunggang langgang, memang leburlah. Tapi aku memang highly recommend la cerita ni. Watak Youngju tu pun sangatlah cool sebab dia memang sanggup buat apa je untuk buktikan ayah dia tak bersalah.

Watak Dongjun pun sangat seronok. I mean like, masa kau tengok mula-mula kau akan rasa dia pegang watak villain. Lepastu twist sikit, rupanya dia bukan villain pun, dia just seorang judge yang tersalah  arah and dia sanggup nak tebus balik semua kesalahan dia, which was so damn cool.

And dekat peleraian cerita ni, ada lah sikit like sikiiiit punya gila sikiiiit moment yang sweet mweet antara Dongjun dengan Youngju. Bagi aku best ah cerita ni sebab aku memang minat cerita yang genre macam ni, untuk certain orang mungkin tak berapa best kot yelah, semua orangkan ada preference masing-masing, takkan aku nak paksa pulak kan.

 Cerita ni sesuai lah dengan manusia yang taste drama macam aku ni, so dipersilakan tonton kuikui. Until then,

-thes

segment

Segmen : REALSVIORS Bloglist !

January 07, 2018


Segment ni tamat dalam 2 hari lagi, so aku pun decide untuk join.

Azam tahun 2018 :
  • CGPA 3.5 every sem
  • hapuskan segala bad habits yang melekat
  • learn new language ( mandarin, korean, fluentkan france )
Ekceli, banyak je benda yang aku nak capai, nak buat, tapi untuk aku disclose kan semua, takut tak tercapai >< Doakan aku berjaya untuk semua impian dan harapan !

blogging

Coding oh Coding !

January 06, 2018

Holla and assalamualaikum people ! So, aku ada lagi satu paper untuk sem ni WOOOOHOOOO *confetti everywhere*. So, instead of study, aku telah menghabiskan masa 2 hari dok main coding blog ni dan langsung tak sentuh buku. (typical suraya)

Walaupun memang dah ada blog since 2012, tapi ni first time guna blogskin so, sangatlah sakit kepala tengok coding dia. Sepanjang dok main coding tu, aku berjaya hilangkan pin-it button yang muncul tikala image disentuh cursor. And paling best, blockquote yang banyak kali gagal tu pun berjaya sudah. And last but not least, instagram widget yang dok kat footer tu. Kejayaan paling besar *confetti again*

Dalam kejayaan ni, aku pun dok la usha blog orang lain semua and aku sedar something, CBOX ! Ya, aku lupa nak letak CBOX. Maka, aku pun terus la bukak CBOX punya website and blablabla. Aku malas nak buat account baru so, aku just guna je account CBOX yang lama.

est 2011 
Tapi, yang ni aku fail nak main coding. Sebab banyak kali dah dok try masukkan coding, tak lepas lepas. Banyak tuto dah yang aku dok tengok tapi tak lepas jugak. Lagi satu, mungkin masa aku edit part ni aku dah penat kot ? Sebab aku dok main coding ni lama jugak la. Daripada lepas isyak sampai dekat pukul dua pagi. Mungkin jugak sebab rasa tak puas hati sebab roommate tengah kemas barang untuk balik awal ?

Yang penting aku memang nak sangat letak CBOX ni. Please, someone help me ! T_T

-thes

personal life

Welcome 2018 !

January 01, 2018


Hey and assalamualaikum ! I know that this is a bit late, but ada aku kesah ? So, aku still in the middle of final exam, baru habis 3 papers and got 3 papers to go !  And sebenarnya esok pun ada paper and its business law tapi whatever. #prayforme

New year, new day, new goals. So, tahun ni banyak benda yang aku nak capai. Tapi, entah tergapai entah tidak. So, tak banyak benda pun nak post, just nak wish all of you a happy new year. So, bye ! =P

p/s : poster made with canva, you all should try this sangat senang nak guna and yang penting free

-thes

Popular Posts