personal life

Thoughtless Thursday #005

February 22, 2018

This picture is not mine, credit to owner.

Hey everyone ! This is another tough week. Yesterday's lecture were really a pain. I could actually see that this semester will be the most busiest one because of the early date of assignments submission and also I had to handle Taekwon-Do's tournament.

I really wanted to sleep now but I had to start designing banner for the tournament, which I never had experience and I'm not even expert in that area, but I am still up for the challenge. Wish me luck ~

p/s : I'll start promoting for the tournament once the banner is finished and good. =)

-thes

interest

Socialphobia

February 19, 2018

Hey, ssup ! Petang tadi dah drama, so malam ni kita movie pulak ya. This is a korean movie ( sorry guys but I just know website that serve me with korean movie ).


Release Year : 2015
Distributor : CGV Arthouse
Genre : Drama/Msytery
Starring : Byun Yoo Han, Lee Joo Seung
Plot :

Mengisahkan dua orang kawan, Ji Woong and Yong Min yang sama-sama tengah exam untuk jadi police. Cerita ni start dengan news sorang artis, yang kena bunuh or bunuh diri, aku tak sure. Then, news tu konfem la tersebar sampai ke social media, then dekat twitter, ada satu account ni yang criticize pasal case tu and tinggalkan negative comment. And semua comments dari account tu mendatangkan perasaan marah netizen. So does the two friends. Then ada la sorang mamat ni ajak few people online untuk pergi rumah pemilik account tu untuk bagi pengajaran some sort la kononnya. So, Yong Min ni pun ajakla si Ji Woong ni, kononnya untuk release stress. So, bila dah kumpul semua, dorang pun gerak la pergi rumah pemilik account tu. Tapi, bila diorang ni sampai sana, owner of the account dah mati, suicide. Diorang pun gelabah la and semua yang jadi tu is live, (mamat yang buat gathering tu buat live dekat satu community site ). Masa ni diorang semua dijadikan suspect pembunuhan oleh netizen, walaupun polis dah kata diorang tak terlibat dengan pembunuhan other than tinggalkan komen negative dekat twitter orang yang mati tu. So, dorang tak di charge kan dengan pembunuhan, just cyberbullying jela. Dorang try to prove their innocent by cari the real killer.
Cerita ni a bit bosan, maybe sebab jalan cerita dia slow sikit. Cerita ni pun ada plot twist banyak kali jugak.Untuk ulasan aku, mungkin aku akan mention part yang twisting tu sebab tu part yang membuatkan cerita ni menarik.


! ! ! SPOILER ALERT ! ! !

Bagi aku, cerita sangatlah realistik, sebabnya, masa news yang artis tu keluar, ada je keyboard warrior yang cuba untuk mengeruhkan keadaan.Then, netizen yang menghadap si keyboard warrior ni pulak tak reti nak bagi nasihat or slow talk, instead, diorang pun sama je, mengutuk tindakan keyboard warrior ni.

Permulaan cerita memang boring, sampai part climax, dimana si Yong Min dituduh bunuh owner account twitter yang kutuk kematian artis tu, memang sangat mendebarkan. Diorang dah la buat investigation tu sendiri and memang tanpa pengetahuan police. Masa tu, geng yang nak 'ajar' si keyboard warrior ni jugaklah yang pergi serang si Yong Min. Yong Min masa tu memang dah gantung tali and try untuk bunuh diri, tapi one of those people boleh lagi rakam then kata, "Wow, you got a nice acting skills" and so on. Takde pun dia nak tolong selamatkan. Lepas orang-orang kat situ perasan yang Yong Min nak bunuh diri, barulah diorang cut tali yang mencekik Yong Min.

This scene shows me that people around you won't help you, instead, they will laugh and enjoy your struggle. Yes, tak semua macam tu, but, this scene really resemble our real life. With just that one live video, Yong Min's life were ruined. Dia stop dia punya studies and pindah ke tempat yang secluded. No more social medias. And yet, people yang judge dia, yang kutuk dia, they all enjoyed their life.

So, bila aku tengok cerita ni, memang aku teragak-agak nak post something. Takut dengan dunia sekarang. Orang akan judge and talk about you, laughing at your imperfections and reveal your flaws. Society nowadays is sick. And the cure is yet to be found.

Aku sarankan korang tengok cerita ni untuk kesedaran sendiri. And last, here's a few screen capture for you ~

this is when they are going to the keyboard warriors house

this, dekat police station lepas report suicide 

ni adalah perancangan untuk clearkan nama dorang

masa ni diorang otw pergi rumah Yong Min because, he is the killer --'

leftover of the hate words on Yong Min's locker at school

kan aku kata depa dok tengok ja si Yong Min ni try commit suicide. 

So, people, let's become more generous and more careful when we are going to talk, online. Sorry for the short review ! And I hope you enjoy this ~

-thes

interest

Criminal Minds

February 19, 2018

Assalamualaikum and hi everyone ~ I'm back with another k-drama review ! So, who's excited ?
Memandangkan sekarang baru je habis cuti CNY, aku pun rasa nak back to blogging ! Last week tak sempat nak blogging lama-lama sebab banyak sangat kerja. So, sepanjang cuti CNY yang selama 4 hari ni, aku dah berjaya habis kan lagi satu k-drama ! *applauseee ~



Title : Criminal Minds / 크리미널 마인드 / Keurimaneol Maindeu
Network : tvN
Starring : Son Hyun Joo, Moon Chae Won, Lee Joon Gi, Yoo Sun, Lee Sun Bin, Go Yoon
Plot :

Mengisahkan satu team profiler NCI (National Crime Investigation) yang cuba menyelesaikan kes-kes penculikan, pembunuhan bersiri berdasarkan perspektif seorang penjenayah.

Aku memang sangat sangat sangat lah minat cerita yang criminal dan cerita ni sendiri dah berjaya mendapat tempat di hati aku (skema gila --'). Cerita bukan je pasal criminal yang memang kejam gila, tapi ada jugak melibatkan psychology. This story is more to psychological crime. Memang sangat best. Paling menarik is, ada plot twist untuk every cases. Memang takkan dapat jangka dia punya pembunuh sebenar. And, antara sebab cerita ni masuk dalam list favourite aku is, everytime diorang berjaya selesaikan satu case, akan ada satu quote. Omg I really love quote !

! ! ! SPOILER ALERT ! ! !

First, aku nak cakap pasal case penculikan YuNa, sorang budak umur dalam 5 ke 6 tahun. Ending case ni memang aku menangis. Case ni jadi sedih sebab orang yang culik tu ada masalah mental. Penculik tu anak yatim yang diadopt oleh satu family ni. Tapi sayangnya keluarga angkat dia tu abused dia  then tinggalkan dia dekat carnival-some-sorts la. Itu yang dia culik budak-budak, kononnya diorang kena rasa penderitaan dia masa dia kecil. One of budak yang dia culik tu mati, sebab try selamatkan YuNa daripada kena pukul. Memang kesian gila.

Second case is case kidnapping, tortured and finally kill. Case ni berat sikit sebab kalau nak tahu, pembunuh dia akan culik young woman then kill. Itu starting nya lah. Yang sedihnya bila orang pertama yang jumpa mayat mangsa is, their mom. Seriously sedih weh. Second phase case ni is, bila penculik ni rakam video mangsa dia kena tortured then hantar dekat mak mangsa. Tak ke gila. Bayangkan la tengok anak sendiri kena tendang, pukul sepak semua tapi tak boleh buat apa apa. Case ni memang plot twist dia gila sikit. Aku sendiri tak expect who is the real killer.

Third, case Nadeul-river. Case ni satu case lama, so team NCI tak terlibat sebenarnya. Tapi case ni memang akan ada sampai half cerita, tak silap aku. Sebabnya, si Hyun Jun ( Lee Joon Ki ) ni merupakan salah sorang suspect untuk case ni and dia ni pakwe kepada si mati. Case ni  resurface sebab ada kawan Hyun Jun kena bunuh and Hyun Jun is the closest suspect. Masa ni, team NCI memang kalut sikit sebab dia kena siasat teammate sendiri. Case ni pun twist dia ajummm nice jugak. Kau takkan expect wujudnya satu silap kecil je, menyebabkan makwe Hyun Jun ni mati and case tu remain unsolved. The end of this case, Hyun Jun tak salah and the criminal was revealed.

Last and the best is, The Reaper. Case ni wujud dari awal sampailah tamat. Now, before aku review case ni, sape tengok Do Bong Soon ? Well, the reaper is one of pelakon dalam Do Bong Soon. Aku mula-mula gelak sebab watak dia dalam Do Bong Soon dengan watak dalam cerita ni memang sangatlah kontra. Kalau nak tahu sapa, watch it. So, back to the case, the reaper ni merupakan sorang pembunuh kejam. Signature dia is, dia akan tinggalkan satu barang kepunyaan mangsa lepas dekat mangsa baru. The Reaper ni hilang for few years ( no killing ) sebab dia buat deal dengan police commissioner; dia akan stop membunuh kalau case dia ditutup, kalau commissioner tu taknak ikut cakap dia, dia akan bunuh family commissioner tu. And once that commissioner mati, he will start again. Case ni pun twist banyak kali jugak. The Reaper ni once again try untuk buat deal dengan Kang Ki Hyung ( Son Hyun Joo ) tapi Ki Hyung ni taknak. Then, reaper ni memang go after his family lah. Kalau nak tahu family Ki Hyung ni selamat ke tak, tengok la sendiri ya ~

One more thing, cerita ni overall dia memang best, tapi aku tak puas hati satu benda je. Okay, the reaper ni ada sekali dia berjaya ditangkap and one months later, dia berjaya lari dari penjara. Masalahnya, masa dia broke from prison tu, media, people, and polices macam buat bodoh je. I mean, keluar news once and there's nothing. Memang sampai ke akhir la reaper ni tak tertangkap. Ugh.

Cerita ni akan menimbulkan rasa yang frust sebab semua case sangat teliti. Overall, this story is very very good ! Aku nak try tengok yang American version (original version), tapi dengan keadaan yang busy sekarang ni macam, nantilahhh, kalau rajin, hehe. So aku rasa tu je.

-thes

personal life

Thoughtless Thursday #004

February 08, 2018


Holla peeps ! So, for today's main topic is, as you can read, KINDNESS. If you're wondering why did I want to write about kindness is probably because of what happen to me, recently.

Actually, 2 days ago, I unexpectedly had a meeting at night, 9pm to be exact. I thought the meeting will be held inside the campus, so I was fine, but boy, I'm wrong. Only 30 minutes before the meeting, I found out that the meeting will be held outside the campus. The akak that was suppose to go with me asked me to look for helmet as she did not have any extra. So, being the unsocial person I am, I asked to my housemate, and my girls classmate that I wanted to borrow for helmet and asked them look one for me. Most of them answer with, "No, I don't have helmet. Sorry su". It is expected.

I am not very close with the boys in my class. But I still massage one of them, asking for the same thing. I thought that it will be over and I will get the helmet, but no. That friend also said the same thing. I was really frustrated as I have to be at the meeting place at 9, and it was just 5 minutes before 9. I still have no helmet. Then, I called for a guy member of the committee to ask for his helmet. I knew he had one. He is my last hope.

That effort was also went down the drain. He said that his helmet was worn out and it wouldn't be nice to let me use it. I was so close to tears. That akak that suppose to bring me were here already to take me. But I'm not yet ready. Then, I got an idea. Something that a Suraya wouldn't do but I had to. Because of my dorm's building near the cafe, there was cleaner lady at the cafe and most of them were resting, and they usually went home late at night. I went to one of the makcik, and asked them the same thing. I promised her that I will return the helmet before 11PM, because she will go home at 11.

Without even questioning me for further infos, she simply trusted me. Her act of kindness left me stunning. I didn't even get her name nor her phone number. She gave her helmet which I believe it was a new one as it was very shiny and trusted that I will return the helmet before 11. And so, with her helmet, I was able to attend the meeting, even thought I was a little late.

Unfortunately for the makcik, I wasn't able to be back at 11. In fact, I got back at 12.30am. She obviously had gone home. I felt very terrible that I couldn't meet her. I return the helmet to her daughter, last night. I was hoping to personally apologize to that makcik for breaking my promise and thank her, soon.

Her kindness to me inspired me to write this entry. Probably because I was hurt that most of my friends and acquaintances did not hard enough to help me and a complete stranger was able to help me without questioning. I hope that the people in this world can be as kind as this makcik. Her act of kindness had me being in a good mood. Her act of kindness had me think that I, should help people out, no matter who they are. So, people, let's be kind =)

p/s : thoughtless suppose to be a short post but, I guess this is an exception ? =P
-thes

Popular Posts