Criminal Minds

February 19, 2018

Assalamualaikum and hi everyone ~ I'm back with another k-drama review ! So, who's excited ?
Memandangkan sekarang baru je habis cuti CNY, aku pun rasa nak back to blogging ! Last week tak sempat nak blogging lama-lama sebab banyak sangat kerja. So, sepanjang cuti CNY yang selama 4 hari ni, aku dah berjaya habis kan lagi satu k-drama ! *applauseee ~



Title : Criminal Minds / 크리미널 마인드 / Keurimaneol Maindeu
Network : tvN
Starring : Son Hyun Joo, Moon Chae Won, Lee Joon Gi, Yoo Sun, Lee Sun Bin, Go Yoon
Plot :

Mengisahkan satu team profiler NCI (National Crime Investigation) yang cuba menyelesaikan kes-kes penculikan, pembunuhan bersiri berdasarkan perspektif seorang penjenayah.

Aku memang sangat sangat sangat lah minat cerita yang criminal dan cerita ni sendiri dah berjaya mendapat tempat di hati aku (skema gila --'). Cerita bukan je pasal criminal yang memang kejam gila, tapi ada jugak melibatkan psychology. This story is more to psychological crime. Memang sangat best. Paling menarik is, ada plot twist untuk every cases. Memang takkan dapat jangka dia punya pembunuh sebenar. And, antara sebab cerita ni masuk dalam list favourite aku is, everytime diorang berjaya selesaikan satu case, akan ada satu quote. Omg I really love quote !

! ! ! SPOILER ALERT ! ! !

First, aku nak cakap pasal case penculikan YuNa, sorang budak umur dalam 5 ke 6 tahun. Ending case ni memang aku menangis. Case ni jadi sedih sebab orang yang culik tu ada masalah mental. Penculik tu anak yatim yang diadopt oleh satu family ni. Tapi sayangnya keluarga angkat dia tu abused dia  then tinggalkan dia dekat carnival-some-sorts la. Itu yang dia culik budak-budak, kononnya diorang kena rasa penderitaan dia masa dia kecil. One of budak yang dia culik tu mati, sebab try selamatkan YuNa daripada kena pukul. Memang kesian gila.

Second case is case kidnapping, tortured and finally kill. Case ni berat sikit sebab kalau nak tahu, pembunuh dia akan culik young woman then kill. Itu starting nya lah. Yang sedihnya bila orang pertama yang jumpa mayat mangsa is, their mom. Seriously sedih weh. Second phase case ni is, bila penculik ni rakam video mangsa dia kena tortured then hantar dekat mak mangsa. Tak ke gila. Bayangkan la tengok anak sendiri kena tendang, pukul sepak semua tapi tak boleh buat apa apa. Case ni memang plot twist dia gila sikit. Aku sendiri tak expect who is the real killer.

Third, case Nadeul-river. Case ni satu case lama, so team NCI tak terlibat sebenarnya. Tapi case ni memang akan ada sampai half cerita, tak silap aku. Sebabnya, si Hyun Jun ( Lee Joon Ki ) ni merupakan salah sorang suspect untuk case ni and dia ni pakwe kepada si mati. Case ni  resurface sebab ada kawan Hyun Jun kena bunuh and Hyun Jun is the closest suspect. Masa ni, team NCI memang kalut sikit sebab dia kena siasat teammate sendiri. Case ni pun twist dia ajummm nice jugak. Kau takkan expect wujudnya satu silap kecil je, menyebabkan makwe Hyun Jun ni mati and case tu remain unsolved. The end of this case, Hyun Jun tak salah and the criminal was revealed.

Last and the best is, The Reaper. Case ni wujud dari awal sampailah tamat. Now, before aku review case ni, sape tengok Do Bong Soon ? Well, the reaper is one of pelakon dalam Do Bong Soon. Aku mula-mula gelak sebab watak dia dalam Do Bong Soon dengan watak dalam cerita ni memang sangatlah kontra. Kalau nak tahu sapa, watch it. So, back to the case, the reaper ni merupakan sorang pembunuh kejam. Signature dia is, dia akan tinggalkan satu barang kepunyaan mangsa lepas dekat mangsa baru. The Reaper ni hilang for few years ( no killing ) sebab dia buat deal dengan police commissioner; dia akan stop membunuh kalau case dia ditutup, kalau commissioner tu taknak ikut cakap dia, dia akan bunuh family commissioner tu. And once that commissioner mati, he will start again. Case ni pun twist banyak kali jugak. The Reaper ni once again try untuk buat deal dengan Kang Ki Hyung ( Son Hyun Joo ) tapi Ki Hyung ni taknak. Then, reaper ni memang go after his family lah. Kalau nak tahu family Ki Hyung ni selamat ke tak, tengok la sendiri ya ~

One more thing, cerita ni overall dia memang best, tapi aku tak puas hati satu benda je. Okay, the reaper ni ada sekali dia berjaya ditangkap and one months later, dia berjaya lari dari penjara. Masalahnya, masa dia broke from prison tu, media, people, and polices macam buat bodoh je. I mean, keluar news once and there's nothing. Memang sampai ke akhir la reaper ni tak tertangkap. Ugh.

Cerita ni akan menimbulkan rasa yang frust sebab semua case sangat teliti. Overall, this story is very very good ! Aku nak try tengok yang American version (original version), tapi dengan keadaan yang busy sekarang ni macam, nantilahhh, kalau rajin, hehe. So aku rasa tu je.

-thes

You Might Also Like

6 comments

  1. okayy *add dalam list kdrama*
    lepas baca review ni nampak macam best sangat :D
    going to watch it later!

    ReplyDelete
    Replies
    1. you definitely have to watch this ! sangatlah best, setiap watak dalam cerita ni sangat menyerlah and takde yang overshadow pun

      Delete
  2. okay masuk list! I pun suka thriller crime genre :D

    ReplyDelete

kindly leave your comment here ~ ppyong ~

Popular Posts