thoughtless thursday

Thoughtless Thrusday #006

March 22, 2018

credit to rightful owner

Hey, so my holiday will come to the end, very soon. The stress was killing me. Life as a student is never easy, but what makes things different is the outcome. I knew that I shouldn't postpone my tasks but I still do.



Right after this break, I had 5 out of 6 subjects for the midterm test. And truth to be told, I haven't touched the books. Well, the stress came from me, I am the cause so I got no one to blame. Why I wrote it here ? I am not up for anyone sympathy or gapoever, I am only wanted to take some of the loads off my shoulder.



Old habits die hard. Worst when the habits are the bad one.

-thes

interest

Kejohanan Taekwon-Do (ITF) Negeri Terengganu dan Jemputan 2018

March 22, 2018


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Kejohanan Taekwon-Do (ITF) Negeri Terengganu dan Jemputan 2018 ini adalah anjuran bersama Persatuan Taekwon-Do Negeri Terengganu (ITF) dan Persatuan Taekwon-Do Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) (ITF).

Orang ramai dijemput hadir pada tarikh dan masa yang ditetapkan untuk memeriahkan lagi kejohanan ini.

Peserta bagi kejohanan Taekwon-Do ini adalah pelacolour belt. Kategori penyertaan adalah :-

  • 7 tahun - 12 tahun
  • 13 tahun - 16 tahun
  • 17 tahun dan terbuka
Sebarang pertanyaan, sila rujuk pada poster diatas atau tinggalkan komen anda di bawah. Terima kasih.


          

Assalamualaikum and greetings to everyone. Kejohanan Taekwon-Do (ITF) Negeri Terengganu dan Jemputan 2018 is an event organized by Persatuan Taekwon-Do Negeri Terengganu (ITF) and Persatuan Taekwon-Do Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA)(ITF).

Everyone is invited at the scheduled time and date to enliven the event.

The contestants for this Taekwon-Do tournament are the trainers with colour belts. The tournament will be categorized as


  • 7 years old - 12 years old
  • 13 years old - 16 years old
  • 17 years old and open 

Any inquiries please refer to the poster above or kindly leave your comments below. Thank you

interest

Andante

March 20, 2018

Assalamualaikum people ! So, sekarang aku tengah cuti sem, but still busy. Apa yang membezakan is the fact that there is no classes to attend and I'm home. Yes, home. Untuk cuti seminggu yang dah nak habis ni, aku still work on the banner and poster plus the assignments and homeworks ( I don't even touch them, yet). Tapi most of the time, aku nak settle kan banner and poster dulu, and I can say that IT IS ALMOST DONE ! YEAYYYYY.

Okay so back to the topic, entry ni is actually another review of k-dramas *ceshire cat smile. Drama ni tak popular mana pun actually. But I could say that drama ni memang aku nanti nantikan sebab Kai of EXO is the leading role ! Hahahha. And yes, this drama is too far from action, law and so on.

Andante (Korean Drama)-P1.jpg

Title : Andante / 안단테
Network : KBS1
Episodes : 16
Plot :

Lee Shi Kyung and Lee Shi Young ni sepasang adik beradik yang tinggal dekat Seoul. Satu hari, mak diorang announced yang diorang kena pindah rumah, duduk dengan nenek diorang dekat countryside. Dorang dua ni memang protest. Even dah sampai dekat rumah nenek diorang pun, still try untuk escape. Suasana dekat kampung dorang ni pelik bagi diorang. Masa start sekolah, Shi Kyung ni minat dekat Kim Bom, sorang student perempuan yang satu class dengan dia. Dia rasa pelik and curious tengok perangai Kim Bom ni. Dorang punya sekolah ni memang mengingatkan student pasal mati, so ada la event-event yang mendekatkan,   I mean,mengingatkan, dorang dengan kematian like tombstone inscription, and life funeral.  Cerita ni jugak dipenuhkan dengan kisah-kisah pesakit dekat hospice yang ada dekat kampung tu. Shi Kyung yang tak minat buat kerja-kerja volunteering ni memang selalu merungut tapi lama-lama dia adalah orang yang dapat gain trust daripada pesakit kat situ. 

As a person who really love intense drama, this drama is a really good drama that doesn't fall in my typical types of drama. So, aku tersangatlah recommended kan dekat kome semua untuk tengok drama ni. ( Pelis tengok sebab aku letak dua kali kata penguat dalam ayat ni). This one ada plot twist sikit la.

! ! ! SPOILER ALERT ! ! !

  First of all, cerita ni kelakar weh. Aku paling suka tengok Shi Kyung dok bertekak dengan Shi Young. Memang nampak la chemistry dorang as sibling tu. And to my surprise, this is the debut drama of Shi Young. Like seriously, dia nampak natural tau. Macam dah biasa berlakon. Part paling aku suka masa Shi Young dok ejek Shi Kyung dengan nama Bernard. Comel la dia punya lakonan. Part sedih memang expression dia sedih habis. Disebabkan cerita ni dipenuhkan dengan episod episod yang kelakar, cerita ni memang takkan rasa boring. And kelakar dia tu unexpected tau. Like, tiba-tiba je kelakar and aku pun secara tak sengaja tergelak kuat. Kesian rumet aku yang tengah study hahaha.

Second, aku suka cerita ni sebab nilai family dia tu. Disebabkan mak kepada Shi Kyung dengan Shi Young ni busy dengan kerja untuk bayar hutang masa dekat Seoul, dorang dua ni terabai. So, mak dia tak pernah langsung pergi sekolah, jumpa cikgu tanya pasal prestasi semua. Shi Kyung ni pulak gamers, so memang dia tak pernah kisah la pasal study dia semua. Nak mengelak daripada kena marah ngan mak dia, dia pun buat la false report card. So, bila kantoi tu, memang lawak la. Lepas tu relationship mak Shi Kyung dengan nenek dia. Okay, bila aku kata nenek, it is actually mak mentua  mak Shi Kyung. Nenek Shi Kyung ni, sejak anak dia hilang, dia macam taknak terima isteri anak dia. Hubungan dorang ni portray hubungan mother-and-daughter-in-law yang typical. Takde yang extreme la. Bukan macam certain drama yang menggambarkan mak mentua as a witch, daughter-in-law yang super innocent, takde. Bagi aku, hubungan dorang tu memang biasa and boleh terima.

Next, people at hospice. Before anything, let me clarify yang cerita ni a non-medical. So, cerita ni ada insertkan kisah pesakit dekat hospice, bukan doctor yang try untuk selamatkan nyawa semua pesakit. Yang bestnya, walaupun kisah pasal pesakit tu dah settle, still ada scene yang melibatkan diorang. Through pesakit-pesakit nilah Shi Kyung jadi gamer yang tak kisah pasal game. XD 

Aku rasa paling comel is makcik Shi Kyung, adik mak dia. Watak dia memang as perempuan yang agak blur. Bila dia mengajar dekat sekolah Shi Kyung as cikgu muzik, dia berjaya tarik perhatian, Yeom Gi, budak nakal dalam kelas. Yeom Gi ni pun sebenarnya jatuh hati dekat mak cik Shi Kyung ni. Part yang dia dengan homeroom bersaing untuk impress kan mak cik Shi Kyung guna piano tu memang hilarious gila because both of them are on the same level. Ending untuk makcik dia ni memang kelakr scene tu. Serious. Tengok la sendiri kalau nak tahu.

Cerita ni jugak berjaya menyebabkan aku menangis, thrice, on top of that. This will be the biggest spoiler la. One, masa Shi Young dapat tahu yang ayah dia memang dah takde, which for the past 12 years, dia percaya ayah dia still ada. Second, masa Shi Young dapat tahu nenek dia ada dementia. Mula-mula Shi Young dengan nenek dia memang tak ngam, tapi lepas dia defend nenek dia, dorang rapat. And memang sedih la sebab Shi Young dah rapat gila ngan nenek dia. And third, masa Shi Kyung, for the first time since he received the news of Bom's death, cried. Serious masa ni sedih gilos. 

Overall cerita ni about family, friends and love. Through this drama, you will learn to appreciate everything you have. Quote paling best dalam drama ni is, 

"The show must go on"

Aku tak sure sama ada quote ni memang origin daripada drama ni ataupun tak. Sorry, because I'm too lazy to do research. So, friends, tengok la cerita ni. Haha.


EXTRA NOTES

Andante meaning

adverb & adjective
  1. 1.
    (especially as a direction) in a moderately slow tempo.
noun
  1. 1.
    a movement, passage, or composition marked to be performed andante.

Mungkin cerita ni dinamakan "Andante" sebab watak utama; Shi Kyung, slow sikit and orang keliling dia selalu cakap yang dia ni "stand still" or something like that. Sebab bila jadi something, dia tak cepat untuk buat sesuatu untuk selesaikan but chose tu ignored them.

So, that's all for tonight =))

-thes

interest

Love In The Moonlight

March 13, 2018

Assalamualaikum and hi, I'm back with another k-drama review muahaha ( doing this because tomorrow and the day after got test and I'm too lazy to study #prayforsuraya ).

Okay, this drama is a bit different from my preferences, tapi still okay la. Sebenarnya aku dah lama tak layan historical drama ( okay this one isn't so historical la tapi still dalam range waktu historical ). Last drama yang betul betul historical is, Jang Ok Jung i think ? Itu pun zaman bila punya cerita entah. Aku dok tengok drama ni pun sebab peer aku sibuk suruh tengok ke-handsome-an Park Bo Gum, so aku pun layan kan jelah.

Love in the Moonlight-p1.jpg

Title : Love In The Moonlight / Moonlight Drawn By Clouds / Gooreumi Goorin Dalbit  / 구르미 그린 달빛
Network : KBS2
Episodes : 18
Starring : Park BoGum , Kim YooJung , JinYoung , Kwak Dong Yeon,
Plot :

Kisah bermula dengan seorang putera raja yang sangatlah sambil lewa, senang cerita dia ni takde ciri ciri yang baik untuk jadi raja. Then, ada sorang perempuan, Hong RaOn yang dah dibiasakan dari kecil untuk hidup sebagai lelaki and goes around with the name, Hong SamNom. Samnom ni tinggal dengan bapa angkat dia lepas dia terpisah dengan mak dia masa pemberontakan yang jadi dekat tempat diorang tu. Dia ni terkenal dengan dia punya kebolehan untuk satukan pasangan, kira macam doktor cinta gittew. Si Samnom dengan putera raja ni cross path masa Samnom tolong sorang nobleman untuk tulis surat untuk makwe dia, which is the princess. Tapi Samnom ni tak tahu yang siapa orang yang dia kena jumpa tu. So, masa nilah dorang jumpa dengan keadaan yang Samnom tak tahu yang dia jumpa tu is crown prince and crown prince pun tak tahu yang dia ni perempuan. Disebabkan hutang-hutang dia, Samnom ni kena culik and dijual untuk dijadikan sebagai salah seorang eunuch ( in malay sida, but idk what it is ) dekat istana. Masa nilah dia berkawan dengan prince and Officer Kim. Dalam berkawan tu, prince ni tertarik dengan si Samnom ni, walaupun dia unaware yang Samnom ni perempuan.  Bila dorang dah suka sama suka, rupanya ada satu rahsia besar yang menghalang hubungan diorang ni. So, find out yourself *wink wink

Okies, aku stop plot tu sebab kalau aku cerita semua, baik tak payah recommend kat korang untuk tengok, betul tak ? Basically, cerita ni sweet, dreamy, and ada la sikit yang drama. Overall cerita ni tak la berat. Senang cerita kalau cerita zaman moden, mungkin boleh samakan dengan satu syarikat besar yang shareholder tak suka dekat CEO and keturunannya something like that la politik dalam cerita ni.

! ! ! SPOILER ALERT ! ! !

Starting cerita dia more to funny and bagi aku bosan la sikit sebab aku kurang minat cerita gini. Tambah-tambah aku taklah minat sangat dengan Park Bogum ni, so biasa biasa je lah. Then, bila Jinyoung muncul, ohemgis, masa tulah macam whut, you berlakon cerita ni. I'm glad. Hahaha. In case yang tak tahu, Jinyoung ni merupakan anggota kumpulan B1A4 and kalau tak salah he's the leader. 

Cerita ni jadi sangat menarik sebab watak Samnom ni comel. Dah la masuk istana as lelaki and tengoklah macam mana dia kena hide identity dia. Banyak kali jugaklah nak terkantoi.  Tapi terlepas, mostly sebab crown prince selamatkan dia.  

And aku suka sangat tengok friendship antara Crown Prince, Officer Kim dengan Yoon Seong. Walaupun si crown prince ni dah tak anggap Yoon Seong as kawan dia, tapi Yoon Seong tetap selamatkan dia daripada kena bunuh masa ada orang pecah masuk dalam istana dia. Watak Yoong Seong sangatlah admirable, aku memang jatuh hati gila ah dengan dia. At the same time, dia suka dengan Samnom dan dia dari awal tahu yang Samnom ni perempuan. And dia  adalah orang yang protect Samnom dari awal sampai akhir. Sedih tahu tak bila dia mati.

Officer Kim dengan crown prince punya frienship pun unexpected jugak. Rupanya si Kim ni kawan dengan crown prince ni as spy je, tapi dia memang dah kawan dari kecik menyebabkan dia tak sampai hati untuk khianat crown prince. Tu sebab lah dia sanggup ugut untuk bunuh crown prince, risked kan hidup dia untuk selamatkan Samnom dengan crown prince. And guess what ? Dia almost mati.

Aku nak cerita pasal rahsia yang halang hubungan Samnom dengan crown prince tapi itu akan menyebabkan aku cerita semua yang jadi and there will be no surprise for you guys so aku tak nak la cerita. And, I need to prepare for test petang esok. So, I'll stop here.

Maaf la review kalini agak mengecewakan sebab aku tak berapa minat cerita gini, and tak reti nak describe perasaan yang berada di cloud nine bila scene yang comel-comel tu. So, till then 

-thes

interest

Second Grading Experience !

March 10, 2018

Assalamualaikum everyone ! So here, now, aku nak cerita pasal pengalaman kedua grading untuk taekwon-do which happened on 9 March, semalam. For those yang tak tahu, aku sejak masuk U ni aku join Teakwon-Do (ITF). Ni memang first time join Taekwon-Do and korang boleh la check first time grading aku dekat SINI.

Okay, untuk second time ni, sir tak buat dekat kampus Gong Badak, tapi sir buat dekat kampus Tembila. Tembiland sooooo beautiful tau ! Tapi bila tengok jarak faculties building dengan asrama jauh ngat !

we as whole

Back to the topic, kitorang gerak dari sini pukul 9 then sampai sana dalam pukul 10. Okay, grading start pukul 3 petang. So, masa yang ada tu kitorang training lah dulu kan, macam biasa sampailah waktu solat Jumaat. Seksa training kat situ sebab dewan tu besar, like tiga court badminton, kau rasa ? Masa warming up tu sir suruh jog sepuluh round ikut 3 court tu.  Penat woih ! Second challenge is, selalu training dekat Gong Badak ada air-cond ni, kipas pun takdak. Memang lepas lari tu lencun habis la belakang.

Masa training taklah rasa nervous sebab rasa macam alah lambat lagi ni, lek luuu. Masa nilah sirs and seniors check stance, power and so on. Kaki kiri aku dah rasa semacam masa training tu, mungkin sebab non-stop and kaki ter pressure. So, aku takdelah training dengan semangat, buat ala kadar je. Hahahaha, kalau sir tau ni habis la.

Then, break pukul 12.30 something, stop then gi makan. Masa aku dok jaga meja, sir datang kat aku. Dia cakap, "nanti masa buat kicking jangan gopoh sangat, jangan slow sangat. Kalau boleh jaga balance. Awak punya pattern lawa dah, power tu lebihkan." Time ni, aku senyum je dengan sir haahaha sebab semua benda tu memang dia banyak kali tegur aku. Cuma nak fix tu yang aduhai susah. Lepas makan, kitorang gi dok surau, rehat sementara tunggu Zuhur.

okay, aku dah kedepan masa ni 

Dalam pukul 2 macam tu, lepas hujan stop, kitorang terus pergi dewan balik, setting kan sparring gear and practice sikit lagi. Masa ni aku dah tak tentu arah. Seram sejuk badan. Kaki tangan memang gigil habis la. Dah la tiba tiba sir yang akan check grading tu datang awal. Huwaaaaa. Masa dalam barisan tu jantung memang marathon 100 meter berkali kali ah. Habis greet semua, senyap kejap. Lepas dia cakap, "Okay kita start dengan grade 9," makin sejuk tangan aku hahaha. Then start panggil nama, and my name is the second name ! Masa lari lari anak ke depan tu rasa nak menangis tahu tak. Teruk betul penakut aku ni. Macam mana lah time tournament nanti *facepalm

Dah berdiri depan tu, aku memang tak pandang depan. Kenapa ? Sebab aku memang berdepan dengan sir tu ! Takut woiii. Then start la kicking, pattern and three set sparring. Masa kicking tu, mind aku still bersama aku. Tapi masa pattern, masuk je gerak 2,3 mind aku dah terbang jauh ke Korea. Itu yang habis je pattern, aku macam in daze hahahah. Aku buat apa pun aku tak tau dah. Masa three set sparring, aku bersyukur aku dapat geng yang aku biasa. Kalau tak, memang takut tak serasi je.

during pattern i think ? ke tak start lagi ? entah la 

three set sparring

Habis je semua tu, aku masuk balik barisan , fuhhh masa tu lega gila gila dah habis. Then tengok la seniors punya performance. Part paling best masa breaking. Kenapa ? Sebab masa nilah kau nak tengok kehebatan teknik senior pecahkan papan hahaha. Kali ni tak dapat nak tengok dekat dekat. Tapi mostly senior berjaya pecahkan papan papan sekalian. Wuuuu.

Habis je semua dah perform(?) dekat depan, masa yang ditunggu - tunggu pun tiba. Masa untuk sir umumkan siapa yang berjaya dapat double promotion and komen dia untuk kitorang. Banyak jugak la yang dia tegur secara general. Then, dia sebut nama aku and dua lagi nama yang dapat double promotion. Yeayyyyy *throwing confettis everywhere and everytime. Gila ke tak happy dapat double ? Of course la aku happy, tapi dalam masa sama aku sedih. Sebabnya sofi, yang selalu training ngan aku tak dapat double. Serba salah pulak aku dengan dia.

Dia kata dia ada salah step masa pattern. Aduhai spoilnya. Kalau tak boleh double sama-sama.  So, habis semua tu, masa untuk selfie ! Hahaha sir semua pergi makan, kitorang memang buat bising dalam dewan tu. Selfie, huhahuha. Then, bila semua ready, kitorang pun nyanyi la lagu "Allah selamatkan kamu" and "Happy birthday" untuk 3 orang sirs.
selfie my seniorssss

Plan asal dari kami untuk buat surprise birthday untuk sirs semua. Walaupun birthday diorang dah lepas lebih kurang sebulan lepas, tapi sebab nak kumpul sama-sama tu susah, tu yang buat time grading. Kitorang janji dengan pokcik bas lepas Maghrib, tapi habis awal pulak. Pukul 5 macam tu dah habis. So, rileks dulu, makan makan. Then asar. Pukul 6.15 kumpul balik dekat dewan, tunggu bas. Masa ni memang dah penat gila, badan dah lekit lekit memang tak selasa lah senang cerita. Mata pun mengantuk gila-gila dah.

tunggu pokcik tak datang lagi

once a stranger, now a family =D

Sepanjang tunggu bas memang dok borak, buat benda pelik pelik lepas tu gelak-gelak, photoshoot hahahha. Memang masa tu masa untuk merapatkan ukhuwah. Senior semua mintak belanja KFC sebab aku dapat double promotion hahaha. Rasa nak belanja tu ada tapi, bila dan di mana serta bagaimana.

Bila pokcik bas sampai dalam pukul 6.40, pokcik kata nak gerak lepas Maghrib. Kami pun rasa nak menangis sebab dah penat tahap gaban ni. Tapi apakan daya, nak drive bas takde sapa reti, so tunggu jelah. In the end, sampai Kampus Gong Badak pukul 9. Then, aku yang lapar ni gi kafe, tunggu makanan and pukul 10 baru makan. Harini memang malas yang amat la. Niat nak buat homework pun sadaqallah je. Maaf la ya.

So, that's all for today entry, till then ~

-then

p/s : I'm green tip now, still got a long way to go but still couldn't believe this.

BTS

Hixtape

March 05, 2018

Holla everyone ! Ssup ?

So, I've been very busy last week because I tried to figure what kind of design that I should do for the upcoming Taekwon-do tournament's banner. Well, I just send the files to my coach, and hopefully he will approve one of them. Back to the topic, hixtape.

Happy birthday to one of the most handsome guy 've ever seen in my life. Happy birthday again Hobi❤❤❤ #SUNSHINE

Okay, I'm sorry not sorry for those who aren't a kpoppers and antis but hey, this is my post, you can leave if you like to. Okay, I guess ARMY would know what I'm going to talk about.

Two or  three days ago, on 2nd March, BigHit finally release J-hope mixtape music video, Daydream and it was soooo damn good.  He has been hinting on us that he will release his mixtape ever since bon voyage season 2 and we have waited long enough and they announced the released date I was soooo happy. Honestly, I knew nothing about his mixtape. So I was shocked when I got notification from YouTube, saying that there was a new uploaded video on ibighit channel. The funny things is, I got the notification, on my way to the dorm after my training at 12.15 am. Like seriously. I stopped walking and sat on the middle of the road ( crazy part of me ).


cr. to owner


The other tracks in the album had been released too, it I like most of them. You guys seriously have to watch the music video. Airplane is a great song too, it is my favourite after daydream. Even though I couldn't fully grasp what is the story behind the song, Daydream, but the chorus part really catch my attention.


Wishing on the sky,
Wishing on the stars,
If there's sun,
I'd want to dream
Wishing on the sky,
Wishing on the stars,
If there there's moonlight,
I wouldn't want to wake up
Based on my understanding, these lyrics told us that we should work on our dream when  the day come and when the moon starts to show, we should take a break and rest. It is really inspiring part for me.

Another part that I like is,

For once I wanna different picture in my life,
That I want to draw, a canvas dream,
Beyond that boundary line over there,
On my personal part, I think these lines have a very deep meaning. Why ? Okay, ever since I started my collage years, I have been questioning my decision a lot. And I often played with the 'what ifs'. Like, would I still be here if I choose the other way ? Was this really the best for me ? So, yeah, I can relate to this.

 With the power of ARMY, the mv managed to get 12M views in 24 hours. Okay, number are nothing but still, wow. I watch the mv only once because of the busy schedule but I'm glad with the numbers.

Interesting facts:


  • J-Hope said that in the MV, member(s) of BTS made a cameo, he told us to guess who and which scene he is in. 
  • In the live streaming (Vlive) he read the comments and came across with the word 'hixtape' and start questioning the ARMY. He looked very confused
So, everyone let's check his song and maybe looks for the mystery members !

170114 BTS J-Hope at Golden Disk Awards. Talk about the beautiful flower holding some beautiful flowers
-thes


p/s : you all should search 'hixtape meaning' on google and look at urban dictionary, it's hilarious.


Popular Posts