Love In The Moonlight

March 13, 2018

Assalamualaikum and hi, I'm back with another k-drama review muahaha ( doing this because tomorrow and the day after got test and I'm too lazy to study #prayforsuraya ).

Okay, this drama is a bit different from my preferences, tapi still okay la. Sebenarnya aku dah lama tak layan historical drama ( okay this one isn't so historical la tapi still dalam range waktu historical ). Last drama yang betul betul historical is, Jang Ok Jung i think ? Itu pun zaman bila punya cerita entah. Aku dok tengok drama ni pun sebab peer aku sibuk suruh tengok ke-handsome-an Park Bo Gum, so aku pun layan kan jelah.

Love in the Moonlight-p1.jpg

Title : Love In The Moonlight / Moonlight Drawn By Clouds / Gooreumi Goorin Dalbit  / 구르미 그린 달빛
Network : KBS2
Episodes : 18
Starring : Park BoGum , Kim YooJung , JinYoung , Kwak Dong Yeon,
Plot :

Kisah bermula dengan seorang putera raja yang sangatlah sambil lewa, senang cerita dia ni takde ciri ciri yang baik untuk jadi raja. Then, ada sorang perempuan, Hong RaOn yang dah dibiasakan dari kecil untuk hidup sebagai lelaki and goes around with the name, Hong SamNom. Samnom ni tinggal dengan bapa angkat dia lepas dia terpisah dengan mak dia masa pemberontakan yang jadi dekat tempat diorang tu. Dia ni terkenal dengan dia punya kebolehan untuk satukan pasangan, kira macam doktor cinta gittew. Si Samnom dengan putera raja ni cross path masa Samnom tolong sorang nobleman untuk tulis surat untuk makwe dia, which is the princess. Tapi Samnom ni tak tahu yang siapa orang yang dia kena jumpa tu. So, masa nilah dorang jumpa dengan keadaan yang Samnom tak tahu yang dia jumpa tu is crown prince and crown prince pun tak tahu yang dia ni perempuan. Disebabkan hutang-hutang dia, Samnom ni kena culik and dijual untuk dijadikan sebagai salah seorang eunuch ( in malay sida, but idk what it is ) dekat istana. Masa nilah dia berkawan dengan prince and Officer Kim. Dalam berkawan tu, prince ni tertarik dengan si Samnom ni, walaupun dia unaware yang Samnom ni perempuan.  Bila dorang dah suka sama suka, rupanya ada satu rahsia besar yang menghalang hubungan diorang ni. So, find out yourself *wink wink

Okies, aku stop plot tu sebab kalau aku cerita semua, baik tak payah recommend kat korang untuk tengok, betul tak ? Basically, cerita ni sweet, dreamy, and ada la sikit yang drama. Overall cerita ni tak la berat. Senang cerita kalau cerita zaman moden, mungkin boleh samakan dengan satu syarikat besar yang shareholder tak suka dekat CEO and keturunannya something like that la politik dalam cerita ni.

! ! ! SPOILER ALERT ! ! !

Starting cerita dia more to funny and bagi aku bosan la sikit sebab aku kurang minat cerita gini. Tambah-tambah aku taklah minat sangat dengan Park Bogum ni, so biasa biasa je lah. Then, bila Jinyoung muncul, ohemgis, masa tulah macam whut, you berlakon cerita ni. I'm glad. Hahaha. In case yang tak tahu, Jinyoung ni merupakan anggota kumpulan B1A4 and kalau tak salah he's the leader. 

Cerita ni jadi sangat menarik sebab watak Samnom ni comel. Dah la masuk istana as lelaki and tengoklah macam mana dia kena hide identity dia. Banyak kali jugaklah nak terkantoi.  Tapi terlepas, mostly sebab crown prince selamatkan dia.  

And aku suka sangat tengok friendship antara Crown Prince, Officer Kim dengan Yoon Seong. Walaupun si crown prince ni dah tak anggap Yoon Seong as kawan dia, tapi Yoon Seong tetap selamatkan dia daripada kena bunuh masa ada orang pecah masuk dalam istana dia. Watak Yoong Seong sangatlah admirable, aku memang jatuh hati gila ah dengan dia. At the same time, dia suka dengan Samnom dan dia dari awal tahu yang Samnom ni perempuan. And dia  adalah orang yang protect Samnom dari awal sampai akhir. Sedih tahu tak bila dia mati.

Officer Kim dengan crown prince punya frienship pun unexpected jugak. Rupanya si Kim ni kawan dengan crown prince ni as spy je, tapi dia memang dah kawan dari kecik menyebabkan dia tak sampai hati untuk khianat crown prince. Tu sebab lah dia sanggup ugut untuk bunuh crown prince, risked kan hidup dia untuk selamatkan Samnom dengan crown prince. And guess what ? Dia almost mati.

Aku nak cerita pasal rahsia yang halang hubungan Samnom dengan crown prince tapi itu akan menyebabkan aku cerita semua yang jadi and there will be no surprise for you guys so aku tak nak la cerita. And, I need to prepare for test petang esok. So, I'll stop here.

Maaf la review kalini agak mengecewakan sebab aku tak berapa minat cerita gini, and tak reti nak describe perasaan yang berada di cloud nine bila scene yang comel-comel tu. So, till then 

-thes

You Might Also Like

3 comments

  1. tengok Laughter At Waikiki
    mesti layan

    ReplyDelete
    Replies
    1. niat tu ada, tapi sekarang memang busy sangat, tak dapat nak catchh =") tunggu cuti sem bulan 5 nantilah free ="))

      Delete
  2. nice review.. but i skipped the part spoiler alert haha

    ReplyDelete

kindly leave your comment here ~ ppyong ~

Popular Posts