random

Samyang Carbonara

April 30, 2018

Assalamualaikum

Hey gaiss, so, harini memang aku takde buat apa-apa pun. Tidur je banyak. Topup balik tidur yang 3 malam lepas. Disebabkan tournament yang berlangsung semalam, kitorang pihak committee memang 3 hari straight tidur lambat, 5 pagi, 4 pagi, and malam semalam pun balik bilik pukul 12. Itulah paling awal balik bilik minggu ni. Nasib baik la kelas pagi tadi cancel, kalau tak memang aku MIA lah jawabnya.

Harini bangun je dari tidur, aku buat assignment, kena hantar before pukul 4 petang. Dok buat tu memang tak makan la. Dah hantar semua, aku sepatutnya kena tolong sir angkat matt, hantar kat gym. Tapi masalahnya sir bagi tau lambat, aku terlelap la apa lagi. Sedar-sedar, pukul 6 dah. Memang tak larat la nak pergi. Maaf sir !

So, harini memang aku tak makan nasi. Roommate aku nak turun cafe tanya aku nak pesan apa-apa tak, aku cakap tak walaupun lapar gila. Sebab hari dah nak malam and tak guna banyak sangat tenaga, aku pun malas la nak makan nasi. Rezeki jugak sebab haritu kawan aku beli samyang so harini aku makan samyang je.

comel en packaging dia. pink gittew 


Yang aku tahu, samyang carbonara ni is a new version yang available kat Malaysia. Aku tak sure dekat Korea dah lama ke apa, tapi dekat Malaysia memang baru lagi. Aku beli ni RM6, kawan aku jual, dapat la diskaun 50 sen.

Okay, kalau nak dibandingkan dengan yang original dengan cheese, carbonara ni tak sepedas yang dua tu. Rasa dia, sangat sedap. Kalau aku makan yang ori ataupun cheese, mesti akan mengalir mukus-mukus dengan sangat laju and mesti rasa nak nangis. Tapi yang carbo ni best sebab tak rasa nak menangis pun. Air mukus pun tak la banyak sangat nak mengalir.

terliuq dak ?


Btw, dia punya mee beza dengan yang ori dengan cheese. Mee untuk samyang carbonara ni macam spageti sikit. Masa aku bukak packaging tadi aku macam wow, lawa mee ! Satu kekurangan yang aku rasa, mee dia tak sebanyak mee dalam ori dengan cheese.

Overall, samyang carbonara memuaskan hati. Kalau ikut rating, bagi aku 4/5. So, korang jangan lupa try ya !

-thes

personal life

After 18 Years

April 24, 2018

Assalamualaikum semua. Rasanya dekat sebulan jugak aku tak update blog. Jangan kan update, nak blogwalking pun tak sempat. Well, sejak masuk bulan April memang busy sikit. Biasalah student, bila dah dekat minggu-minggu final ni lah akan adanya kelas ganti yang bertimbun, program yang wajib attend, assignment dan assessment yang kena submit, presentation dan lain-lain. Bagi aku sendiri memang semua benda tu terasa beban dia. Yelah kau nak kejar settle kan yang wajib submit before final then kau kenal study pulak untuk final. Serious talk, pengurusan masa aku kelaut.

Actually, aku banyak je draf untuk di post, tapi belum sampai masa untuk aku settlekan semua draf-draf tu. Boleh kata sepanjang minggu bulan April ni, jadual aku memang penuh, tak berapa nak duduk bilik. Hari rabu last week, aku punya group dah settlekan presentation and dah hantar written assignment. Habis je kelas untuk hari tu, kitorang terus chaw, lepak pantai. Fuhhhh. Lega weh. Nak pulak aku memang dah lama tak jejak pantai. Dapat pulak makan milo ais kepal, double fuhhhh.

Pantai Batu Buruk

Esoknya, aku dok pening kepala, siapa nak pergi ambil banner tournament. Masa tu semua ajk tak free. Yang free pun takda transport nak ambil banner. Nak taknak aku pun terpaksa la ajak kawan aku sewa kereta and gi ambil banner. Nasib la melayang RM10. Kesian kawan aku terpaksa ikut aku. Hari khamis, jumaat, sabtu, ahad memang terasa penat yang amat.

Khamis malam aku ada training taekwon-do. Lepas training kena gi meeting untuk program kos (kitorang buat game dodgeball) pulak. So, aku keluar awal. Kononnya nak buat program tu Jumaat pagi, tapi sebab tak sempat susun jadual perlawanan and tak banyak team yang daftar, pengarah program decide untuk tunda ke malam. So, Jumaat tengah hari tu pergi bukak kaunter lagi sampai pukul 4. Then pergi training taekwon-do terus. Ni pun aku excuse awal sebab program start pukul 8. Dah la program kos aku ni clash dengan program anak negeri. *facepalm

program dinner je, sebab tu ada kepok leko =P

Sebab program anak negeri tu dah bagi nama, aku pun pergi la program tu dulu. Dalam pukul 10 aku keluar, pergi gym untuk sambung program kos. Pukul 1 lebih baru balik bilik. Niat aku nak sambung buat buku cenderamata untuk tournament Taekwon-Do tapi masa tu serious dah tak larat. Hari sabtu pulak, aku ada discussion untuk assignment account. Suppose empat orang tapi masa tu yang ada aku dengan sorang member lagi. Yang lagi dua tu keletihan sebab balik lambat. Hahaha. Plan nak discuss pukul 11 sampai 1 je tapi dekat pukul 3 baru kitorang dapat settlekan. Tu pun belum 100% settle. Aku sepatutnya ada training petang tu. Tapi sebab kepala sangat pening aku pun terus whatsapp sir yang aku tak dapat datang. Balik bilik, makan then ambil panadol. Malam tu nak mandi, tengok dekat area leher ada bintik-bintik merah yang dah agak terus and ada satu dua yang berkudis. Time tu aku memag tak sedap hati.

Masa aku jumpa kawan aku, aku tunjuk la kat dia. Then dia suruh aku pergi klinik u sebab dia tengok aku punya simptom tu macam chicken pox. Aku rasa nak menangis masa tu. Yelah sebab tournament dah dekat, team aku takde reserve. Nak bagitau sir pun serba salah. Program dodgeball kitorang tu habis pukul 12 lebih jugak la. Masa tu aku memang tak larat gila-gila. Badan memang rasa panas. Diorang ajak selfie pun aku tak larat.

Dodgeball kategori campuran


Esoknya aku skip class pagi tu sebab nak gi klinik. Sampai klinik, memang doctor kata chicken pox. Broken gila aku. Timing tak kena. Dah la nak tournament, nak final, dengan lectures yang mostly tak habis silibus lagi. Aduhaii. Dapatla cuti 4 hari. Ahad sampai rabu. Mungkin ada hikmah. Mungkin Allah bagi aku sakit ni supaya aku ada lebih masa untuk settlekan hal tournament sabtu ni. Banyak lagi benda yang kitorang tak habis buat. Aku harap semua akan berjalan lancar. Btw, aku akan jadi reserve untuk team aku and untuk individu pattern dengan sparring aku tak sure aku masuk ke tak. Sir pun tak bagitau apa-apa pasal tu.

Okay, kalau korang tak faham apa content entry ni dengan tajuk entry, let me tell you. Sepanajang 18 tahun  aku hidup, ( aku still 18 eh) , ni first time aku kena chicken pox. T_T
So, kalau korang ada petua nak cepat sembuh, hilangkan parut, share la dengan aku. Huwaaaaa

not mine; credit to owner
-thes


k-drama review

Entertainer

April 11, 2018

Assalamualaikum and holla peeps ! Another k-drama review for you. Despite aku punya busy, drama ni dah berjaya entertain aku and somehow take me away from problems.

Entertainer (Korean Drama)-p1.jpg

Title : Entertainer / Ddanddara / 딴따라
Episode : 18 episodes
Network : SBS
Plot :

Shin Suk Ho is one of successful manager dekat KTOP entertainment. Dia berjaya build satu kumpulan idol (6 ahli) yang terkenal, Jackson. Dia dengan members Jackson ni bercadang untuk tinggalkan KTOP and start satu company sendiri. Tapi CEO KTOP taknak Suk Ho ni start company sendiri so dia pun buat rancangan untuk hancurkan impian Suk Ho. Disebabkan rancangan dia, Suk Ho tak dapat start company baru dia dengan Jackson ( Jackson renew contract dengan KTOP ). Disebabkan Jackson takde, Suk Ho takde fund untuk bina company dia. Dia pun gi Busan untuk buat pinjaman duit dekat orang yang dia kenal. Bad luck, orang yang dia cari tu balas balik apa yang dia pernah buat. Because of pride, Suk Ho tak pinjam dengan orang tu. Masa dia tengah devastated, dia dengan lagu promotion untuk academy nyanyian gitu and dia suka dengan suara penyanyi tu. From there, dia pun cari and pujuk Ha Neul ( yang nyanyi lagu promotion academy ). Once Ha Neul dah setuju, dia pun start cari bandmates untuk Ha Neul ( Ha Neul taknak nyanyi unless dia dalam band ). Ha Neul ni pulak ada crime record. And record tu menyatakan dia buat sexual harassment dekat kawan perempuan dia. Then there's Kyle, guitarist yang hebat daripada Julliard. Bassist untuk band pulak is a single daddy. Na Yeon Soo ni ada anak lelaki and takde wife. Masa Kyle dapat tahu, dia memang bantah gila. Drummer pulak mama boy. Seo Jae Hoon main drum sebab seronok je and mak dia tak tahu pun dia minat main drum. Dengan semua members nilah Shin Suk Ho start company dia. And starting from this point, dia try untuk betulkan semua salah dia and try tu help every members dalam band tu.

Okay, aku rasa plot yang aku bagi tu memang secara kasar je. Takde yang terlalu dalam. Tapi cerita ni bagi aku best sebab complete every elements. Friendship, family, crime.


! ! ! SPOILER ALERT ! ! !


Okay, first aku rasa kelakar everytime aku fikir pasal cerita ni. Why ? Sebab watak Ha Neul. Watak ni dipegang oleh Kang Min Hyuk. And kalau korang nak tau, he is in band. Tapi bukan as vocalist but drummer. Sebab tu aku rasa kelakar. Drummer in real life and vocalist in drama. Very nice. Aku bukan nak hint suara dia tak sedap ke apa tapi pelik jela sikit. Dah la aku memang minat sangat dengan dia ni. Watak Ha Neul ni kesian. Serious. Sebabnya dia punya abang mati bunuh diri tapi dia tak tahu. Then parents dia prohibit dia daripada menyanyi sebab abang dia mati masa try untuk jadi penyanyi. Tapi sebab bidang tu dia minat, dia takde la pikir sangat pasal amaran ayah dia and as a result, one night masa parents dia nak pergi heret Ha Neul ni balik daripada studio, diorang accident and died. Dan sebab tulah dia taknak menyanyi. Tapi bila dia jumpa dengan Suk Ho, dia berbelah bagi and in the end, dia terima jugak tawaran Suk Ho. 

Tak silap aku dalam one of the scene yang dia nak tolak tawaran Suk Ho, dia ada cakap yang he is an ex-convict. Masa tu Suk Ho kata dia tak kisah asalkan crime tu bukan murder, sexual, and robbery. Tapi Ha Neul dengan muka selamba jawab "It is sexual harassment". Terus kaku si Suk Ho. Tapi dia abaikan that one fact and anggap Ha Neul ni tak bersalah and promise to help him to clear his name.

Scene masa Ha Neul setuju pun best. Sebab masa tu Suk Ho dok follow Ha Neul macam anak kucing lapar and tetiba Ha Neul kata dia setuju. Suk Ho pu  terus la terlompat-lompat. Then Haneul terus kata yang dia nak band, bukan ballad artist. Once again, kaku. HAhahaaha

Ha Neul ni ada crush dekat akak angkat dia, Geu Rin. Tapi at the same time, Suk Ho pun suka dekat perempuan tu. And disebabkan dia dah anggap yang Suk Ho ni abang dia, dia pun lepaskan first love dia untuk Suk Ho.

Antara watak yang aku suka jugak is Na Yeon Soo. Actor yang portray watak Yeon Soo ni memang pro buat muka selamba. Ke memang dia macam tu ? Entah la. Dia join band ni sebab dia pernah juma Suk Ho dekat karaoke room yang dia kerja. Masa tu ada sorang client Suk Ho nak guna guitar dia, tapi dia tak bagi then Suk Ho kata something like, "musician can treasure their instrument too" which amazed him. And sebab tulah dia approach Suk Ho, dengan harapan dapat masuk band tu. Then, masa Suk Ho nak kenalkan dia dengan members yang lain, (Kyle and Haneul) dia bawak anak dia. Masa dia bagitahu yang dia ada anak and no wife, Suk Ho tak bagi dia join. Kyle pun bangkang dengan sekuat hati. Tapi Haneul dok ikut si Suk Ho ni, dia nak Suk Ho pergi offer position bassist untuk Yeon Soo. Dan akhirnya Yeon Soo join band tu !

Masa diorang dah makin popular, ex-girlfriend dia datang nak jumpa anak dia, for the last time. Masa dorang keluar sesama, anak dia dapat tahu yang she is his mom. Tapi anak dia tak cakap apa-apa. Masa diorang nak part ways, ex-gf dia bagi tahu yang dia dah nak kawin and nak hantar hadiah untuk anak dia. Tapi Yeon Soo tak bagi. Once ex-gf da dah pergi, anak dia pun bangun dari tidur and tanya, mak dah pergi ke. Then Yeon Soo terkejut la. Diorang sama-sama menangis sampaila CEO Yeo keluar dari office and nampak dorang tengah nangis. Dia pun terus gi pujuk. Si Yeon Soo ni suka dekat CEO Yeo. Dorang punya relationship comel sebab dengan ada anak lelaki di lagi.

Aku rasa watak Kyle yang banyak sumbang untuk scene yang kelakar. Sebab dia jenis yang cakap lepas. But at the same time, Kyle ni seorang yang responsible. Dia punya background mula-mula nampak biasa. Tapi sebenarnya dia anak angkat untuk satu family. So, masa Suk Ho nak serahkan Entertainer Band ni dekat satu company yang lagi besar, dia pun bukak la cerita pasal biological parents dia. And dia taknak Suk Ho bagi diorang dekat company tu.

And last one, L.Joe ! Okay, aku baru tahu yang drummer ni is L.Joe from Teen Top (now he is former member). Dalam Teen Top aku memang tak cam semua. So, bila aku tahu dia yang pegang watak Jae Hoon. Jae Hoon ni, macam yang aku cakap, dia ni mama boy. Masa mak dia dapat tahu yang dia join band, mak dia tak bagi dia keluar bilik pun. Kalau keluar pun pergi universiti je. One day, whole band pergi la jemput Jae Hoon dekat sekolah, at the same time, mak Jae Hoon pun baru sampai, nak ambil Jae Hoon balik rumah. Tapi Jae Hoon pilih untuk ikut bandmates dia. Start situ, hari-hari Suk Ho sent video Jae Hoon main drum dekat mak dia. Nak mintak support mak dia and in the end, mak dia bagi jugak. Tapi sayangnya the end of the story, Jae Hoon keluar dari band sebab nak sambung study.

Actually banyak je lagi aku nak includekan dalam entry ni, macam relationship Geurin dengan Suk Ho, Suk Ho dengan Ha Neul punya real relationship, real criminal untuk case Ha Neul tapi well, aku ada quiz minggu ni, so nak chaw untuk study dulu HOHO. That's all from mehh =P

-thes

EXO

Six Years; EXO

April 08, 2018

Assalamualaikum and holla dolla honey bunny ! Guess some of ya could guess what is this entry all about. It's been 6 years since EXO debut day ! Wohooooooo, the journey with them were not easy, it is challenging. The journey with these guys were both painful and happiness.

I remembered it clearly. The first time I get to know them. It was midnight, around 11 to 12. I was joking around with my sister and she kind of annoyed me that time. Then, Wolf start playing on the TV and because of the intro of the song, both of us burst out laughing out loud ( and we're scolded by my mom who woke up because of us ). After that, I get attached with EXO. A year with colorful memories with them. From comebacks, award show, reality show, everything that happen year was great memories.

picture not mine; credit to owner
Then, on 15 May 2014, the news of Kris lawsuit came out. At first, I didn't believe it but then, that hashtag kept on trending on Twitter for days. Then, I realised that it was real, that it is real. He is going to leave, he left. Sure I was sad, for whatever reasons he had stored, I couldn't, no, I won't blame him. It was his life after all. He need to decide for the best, for himself. It might sound selfish but if it were me, I probably would do the same.

As much as I can't blame Kris, I really respect Suho. During the time, he stood strong on behalf of the other members. I remember one of the music show that EXO won. Suho was the only one who was on the stage during result announcement. The once shared responsibility are now solely his. To bear a big burden on his shoulder alone, it is not an easy thing to do. As if one member wasn't enough, another one had decided to left.

Luhan left when I was few days away from PT3. Being a white rat for the new system, the burden is big especially when people around you are expecting the best from you. 3 days before the examination, I turned off my phone. I was away from all of the KPOP news. But I couldn't really escape because of my friend is also an EXO-L. She informed me about Luhan departure. Being the curious cat, I turn on my phone for one whole day and found out the news was true, after all.

The last member that left is Tao. His departure didn't affect me much because of his reason ( I believe that his father asked him to leave and take care of his health more).  During those time, it was dull. The colorful rainbow faded away. It was hard for me to find their videos. Fancam and everything seems to be blocked from my search engine. But, EXO is still EXO. They won what they deserved, they act, solo, sub-unit, everything.

picture not mine; credit to owner
Choosing one and only bias in a group full with handsome and cute men is hard. I remember my co-EXO-L kept changing her bias. As for me, the first member that I could recognized, he will be my favorite. In this case, it is Kai. I don't know but I really love his smile. I learnt their names during EXO Showtime. It was when I could point who is who. Other than Kai, I love Lay. His personality is cute (although I dont know what is his real personality). I kind of shocked when I watch Lay in Idol Producer because he is really really really strict. He was like another version of Lay. 

I am excited for their comeback this year. And I heard that Lay will be participated on this comeback ! If this is true, then I will be flying. It's been a long time since we last saw Lay with other members. Waiting for OT9 comeback is sure thrilling !

picture not mine; credit to owner


One good news for Malaysian EXO-L, EXO will be coming to Malaysia soon for their concert, EXO Planet 4 - ElyXiOn ! There was no specific date yet (maybe around July ? After Eid Mubarak ?) and I'm not very sure it is confirm or not, but don't stop hoping and start saving !!

An EXO-L bucket list :
  • reunion of 12 members
  • OT9 comeback
  • for EXO to get enough rest

p/s : I left you guys with their MV and my favorite performance of them ><







-thes

thoughtless thursday

Thoughtless Thursday #007

April 05, 2018




Hey ! I'm so sorry for being inactive for about two weeks or so. Things had been too hectic, like very hectic. Ever since the midsem break, the test and assignments due date were like, boom boom boom, attacking non-stop. So, as for my assignments and presentation, I have submit none. As for midsem test, there is only one left. And for all of the busy life, I guess my body and mind are tired, blessing me with a cough. Well, weather is just another part of the reasons. I just couldn't wait for this semester to be over. Gotta continue with my assignment ! And the most awaited night, courses dinner would be tonight, so I have to get things done before that ! Chaw ~

-thes

Popular Posts