anniversary

5th Flower Path With BTS

June 27, 2018

Assalamualaikum and Hi everyone !!! I know that this is super duper late but whatever. I still wanted to post this entry. Before that, Happy Eid Mubarak to all Muslims reader and those who celebrated *throwing confetti

made on canva.com


Okay, last 13th June was marked of 5 years of Bangtan Sonyeondan or better known as BTS debut day! As it was near the celebration of Eid, I couldn't make time to post about them, but now here I am.


To be honest, BTS is the first group that I have known since their debut days. That makes me very fond of them. I still remember the time that they struggled to make it on the chart, the time that they desperately wanted to be recognized and the time that they almost disbanded due to the financial problem in production. I'm really glad that they are able to pass that phase. It was such a relief that BigHit did not give up on them.


The very first member that I was able to recognize were maknae, Jungkook and he was my bias.


not mine; credited to rightful owner


I don't know how but I just love his smile and then he just crept his way into my mind. He is too handsome and not to forget, so extra. And then, the other members slowly stick into my mind. Right after I was able to recognize all of the members in this group,  I can't stay true to Jungkook. They all had their charm that I can't escape. But, JK would always have that special place in my heart ^^


The first song that I heard was 'No More Dream'. I watched the MV and I was totally blown up by the choreography. I am not a dancer nor I had known in the area, but I love the choreography and because of this song, I immediately search more of them thus leading me to a maze that I am not sure I can escape. I should thank Teacher Son and the team for the amazing choreo.



After 'No More Dream' era, it was 'Just One Day' or 'Boy In Luv'. I don't remember which MV came out first but I remembered watching 'Just One Day' first and was actually kind of disappointed because the song did not have the same vibe as the older MV. Once again, the choreo got me. As for 'Boy In Luv' the MV had some short-acting of the members. If I'm not wrong, this is the first MV that they had to act. This song had the upbeat melody that I could easily attached to, so I easily liked this song.



As for the MV in next two albums, 'Most Beautiful Moment in Life' they consist stories of each member and somehow that lead the smart ARMYs to start making theories that I couldn't even understand some of them ( they were complicated af especially when the next album were released). Despite those theories, I, as the most simple fangirl, I just like the MV because they seem more artistic (this is my personal view) than previous MVs. In the 'I Need You' MV, each member represents the stories of troubled youth and the 'Run' MV was the continuation of the 'I Need You' MV. Because of both MVs were sort of story, it had no choreography in the MVs, so I only knew the choreo when I watch the comeback stage and no doubt that they were all great !

not mine; credited to the rightful owner


If you were to asked me which MV I love the most, I would say it is 'Run'. Why ? The MV had me in mixed emotion. When they were partying inside the house, I feel so damn happy. But when the camera zoomed out from Jungkook's face, all of the other members were gone and he was left alone. The smile on my face immediately wiped out ( I think am qualified to be a fictional writer, meh ). Besides, the lyrics of this song are great, it somehow comforted me.



" Run, run, run again,
    It's okay to fall,
  Run, run, run again,
    It's okay to get hurt "



In term of choreography, I love how there was a part that they had to flip their jacket. It was so cool and to be honest I had tried to do it but nah dancing just not my thing.


my screen record from BTS 'RUN' dance practice video on YouTube


Their first win on music show was with 'I Need You'. They had to wait for about two or three years to get the title winner and they deserved it. I don't remember if they cried but I think Suga just had a happy expression. Of course, they are happy, delighted I might say. It was one of their dreams. Since then, every time they release a new song, they will get the trophies. I would say that 'I Need You' era is the turning point of their career and our life.


The first daesang (big award) ? Who remembered this moment ? I remembered crying when they did their group hug. It was on MelOn Music Award 2016. Even the cold Suga shed tears ! And there was Jungkook crying and trying to look cool at the same time. I remembered as if it was yesterday.

not mine; credited to the rightful owner

not mine ; credited to rightful owner


not mine; credited to rightful owner


 2016 was a year for BTS. They gained another big recognition and I was very proud of them. But they continued to work hard, providing us with the high quality of music, lyrics that had us motivated, happy, sad and everything. On May 2017, they were invited to attend Billboard Music Award !  To be honest, I did not know that they were nominated in one of the categories so the moment I saw the news, I was very shocked ! It was a sweet memory and to make it sweeter, they won ! Right after that all of the Americans news stations, shows were interested in them. And not to forget, all of the collaboration with the western artist that might be happening anytime from now on always had me excited ! As for the Korean, most of them are changing their perspective on BTS which was great !



And for the latest album, they even had their first comeback stage on BBMA ! It was such an honoured!! This album actually quite different from the oldest but in a good different. I loved how they always tried new things instead of staying in their comfort zone. I am not very sure which song that had Suga went from rapping to singing, but this album definitely had that ! It was great honestly. Just like how I always love V's deep voice, I always love Suga's rapping. And when he was singing it is a whole new level. He might not be as great as the vocal line, but he is good enough for a rapper. Who knows he might even improve his singing skills, right ?

not mine; credited to the rightful owner


I actually still wanted to talk about every member and why I love them but maybe I will save it for later ? Part two ? As the new semester is starting and it is a short sem I will be very busy so I think the part two won't come anytime soon (let's just hope that I wouldn't forget).



And for last, I wanna say that these guys had a big impact on my life. Their hard work and teamwork inspires ( I almost spell infires lol ) so much. They started a small group. But with their determination, they got wherever they are now. I am hoping to see them in person ( which I never had a chance to, might never have but let's hope for the best ).

Night loves !

-thes

giveaway

Thank You Siqah !

June 12, 2018

Assalamualaikum ~ Actually gift ni dapat dah lebih kurang seminggu tapi aku baru je unpack sebab busy dan malas nak unpack. Heee ~ Gift ni daripada giveaway yang aku join last minute, Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa.

Thanks siqah, I really love everyone of them. I excited for your birhmonth giveaway !


p/s : aku baru ingat nak keluar cari tudung esok tapi bila tengok tudung ni somehow match dengan baju raya, tak jadilah keluar =P

-thes

me and my life

NuTeen : Anti Blackhead Gel

June 11, 2018

Assalamualaikum semuanya ~~ So apa khabar ? Macam mana preparation raya semua ? Dah settle ke ? As for me, tak. Ya Allah aku paling malas betul nak kemas rumah raya ni. Almaklumla, rumah penuh dengan budak, kemas harini, esok semak balik *facepalm

So, ketepikan hal raya dulu, aku nak tanya preparation wajah anda *wriggling eyebrows. Ramai yang ada masalah blackhead and kulit berminyak termasuklah aku sendiri. Sebelum habis final haritu aku ada la jalan-jalan dengan member nak cari makanan buka. Sambiltu singgah Watson and masa tulah aku tertarik nak beli product NuTeen ni. Kebanyakan kawan sekelas aku pun syorkan produk ni, so aku pun nak jugaklah try.

Actually, aku ni jenis yang takut nak try skincare walaupun aku sangatlah memerlukan skincare. Tapi alhamdulillah first try aku dengan skincare menunjukkan hasil yang bagus. Aku nak kata blackhead selambak, takdelah sangat. Cuma ada certain part on my face yang memang obvious ada blackhead; part hujung hidung, dekat area cheekbone ada sikit dekat dagu. Area dahi aku pulak penuh jerawat pasir, serious menyampah. Selama ni aku pakai cleanser je.



Untuk pengetahuan korang, NuTeen : Goodbye Blackhead ni senang nak digunakan. Tak payah basahkan muka pun. Kulit muka dengan tangan kena pastikan kering (make sure bersih !) and just squeeze a good amount of the gel then apply on the infected  area, massage gently. Lepas seminit, basuh dengan air. Then, yeayyy goodbye blackhead !

Masa korang rub dekat area blackhead tu, dia akan menghasilkan kotoran macam daki. Tapi sebenarnya tu daripada gel yang kita guna tu. Bagi aku, once kotoran tu dah terbentuk, aku rasa puas hati. Mungkin sebab aku rasa macam segala blackhead dah keluar MUHAHAHHA

Part yang aku suka is, lepas dah basuh muka, akan ada bau yang sangatlah lembut hasil daripada gel tu. Then, bila rasa kulit kita memang smooth je. Rasa macam, 'akulah manusia paling flawless' anddd kesan gel ni sangat cepat !! Sebab aku pakai taklah hari-hari, tapi sekarang, almost takdak. Gel ni jugak mengurangkan penghasilan minyak dimuka, thus menyusahkan jerawat untuk muncul. 



Harga untuk satu tube gel 30 ml ni lebih kurang RM15 sahaja. Tak la membebankan sangat untuk student macam aku.

Bagi aku takde kekurangan pun gel ni. Apalagi, jom grab satu sebelum raya and welcome to flawless club ~

-thes

k-drama review

Mother 2018

June 09, 2018

Assalamualaikum and holla people ! One k-drama review yang memang aku baru je habis tengok. Memandangkan dah dekat nak raya ni, kemas rumah tu biasalah tapi tahun ni penat dia lebih sikit sebab mak aku suruh cat rumah T_T so waktu cuti yang kononnya aku nak guna untuk tengok k-drama akhirnya dapat in between je. Dengan melayan anak buah aku lagi aduhaii.

Back to the topic, drama Mother ni actually adalah remake daripada drama Jepun of the same title tahun 2010. Actually aku taklah minat mana dengan drama yang berkonsepkan family sebab aku selalu tertidur waktu tengok. But trust me, this one is great.


Title : Mother / Call Me Mother / 마더
Network : tvN
Episodes : 16
Genre : Drama, Suspense
Plot :

Kang Soo Jin ni sebenarnya seorang researcher burung tapi dia kerja as cikgu dekat satu sekolah rendah dekat Mooryung. Dia tak suka dekat budak-budak pun so dia tak ambil peduli apa yang jadi dekat anak murid dia. Dalam kelas yang dia mengajar, ada sorang budak perempuan, Hyena yang selalu kena buli and tak de kawan. One of cikgu dekat sekolah tu perasan yang Hyena ni tak macam budak lain yang sebaya dengan dia and one day dia perasan yang dekat badan Hyena tu ada kesan lebam. Cikgu tu ajak lain Kang Soo Jin ni buat report child abuse. Tapi masa tu pihak polis memang bongok gila tak check betul-betul so ibu Hyena dengan boyfriend dia tu terlepas la. Ada satu malam masa musim sejuk, Soo Jin on the way nak balik rumah tapi dia ternampak Hyena tengah main dekat dock sorang-sorang. Dia pun ajak la Hyena singgah rumah dia sekejap and hantar dia balik rumah. Lepas hantar Hyena balik, Soo Jin perasan yang notebook Hyena tertinggal so dia pun pergilah rumah Hyena sebab nak hantar notebook tu. Tapi, belum sempat dia nak masuk kawasan rumah, dia perasan yang dalam plastik sampah dekat pagar rumah tu bergerak. Out of curiosity, Soo Jin bukak lah plastik sampah tu and dia discover dalam plastik tu is Hyena ! Soo Jin ambil Hyena and bawak balik rumah dia. Masa nilah Hyena bukak mulut and bagitahu apa yang ibu and boyfriend dia buat dekat dia. Masa nilah Soo Jin purpose untuk bawak Hyena lari and Hyena pun setuju.

!!! SPOILER ALERT !!!

First of all, aku tengok cerita ni sebab Lee Bo Young. Why ? Sebab dia kalau pegang watak ibu/mak memang feel habis. Dulu aku tengok cerita God Gift:14 Days and aku sangat suka cerita tu. So, aku tengok cerita ni dengan harapan jalan cerita dia best. And aku tak menyesal tengok cerita ni. Okay, back to this story, cerita ni sedih nak mampus. Aku tak pastilah dalam 16 episode yang aku tengok berapa kali dah aku menangis.

Mula-mula aku ingat budak Hyena tu ada Stockholm Syndrome sebab dia asyik deny yang ibu dia pukul dia and cakap ibu dia sayang dia lah, baik lah. Lepas tu dia langsung tak melawan apa yang ibu dia buat dekat dia. Paling pelik bila dia tak menangis langsung. Tapi dia takde pun syndrome tu. Hyena ni cuma percaya bila ibu dia bahagia, dia pun akan bahagia. So, dia tak bagi tahu sesiapa pasal dia kena dera sebab dia takut ibu dia sedih. Tapi waktu ibu dia abandon dia luar rumah dalam cuaca yang extreamly sejuk, dia confess dekat Kang Soo Jin yang dia kena dera and all.

Soo Jin ni pulak sebenarnya kena abandon dengan ibu dia jugak masa dia enam tahun. Badan dia ada kesan luka dera, so bila dia tengok Hyena, dia rasa dia kena selamatkan Hyena. Start dari situla dia ajak Hyena lari, then Hyena pun setuju although dia tahu tindakan dia tu salah. Diorang mask kan kehilangan Hyena seolah-olah dia jatuh dalam laut masa main. Detektif yang handle case Hyena ni refuse untuk percaya yang Hyena ni dah mati selagi dia tak jumpa mayat Hyena and somehow dia percaya Hyena ni kena culik.

Masa Hyena ni dilaporkan hilang, ibu kandung dia acah acah cuak depan detektif in charge. Tapi bila detektif tu blah, dia mula la main phone, memang tak kisah gila. Detektif tu perasan yang ibu Hyena ni tak kisah pasal Hyena masa dia mintak gambar Hyena untuk siarkan dekat TV untuk mudahkan urusan cari Hyena tapi ibu Hyena tak bagi. Alasan yang dia bagi memang tak masuk akal. Pelakon yang pegang watak ibu kandung Hyena ni memang daebak la dia punya lakonan sebab aku memang menyampah je setiap kali dia bukak mulut. Geram.

Soo Jin try nak bawa Hyena pergi Iceland tapi masalahnya Hyena takde passport. Lepas dia turun bas dari Mooryung, adala sorang mak cik nak tumpangkan diorang tapi Soo Jin refuse. Tapi lepas berapa kali dia pujuk, akhirnya Soo Jin pun setuju. Diorang stay la dekat rumah mak cik tu. And mak cik tu tolong Soo Jin untuk buat passport palsu untuk Hyena. Tapi lepas Soo Jin bagi bayaran, diorang tak buat pun passport tu. Kena tipu. Masa scene ni sumpah geram sebab Soo Jin ni main percaya je dekat mak cik tu. Sedangkan dia dah duduk dekat rumah makcik tu and nampak ada perempuan-perempuan yang tak berapa nak okay. As in condition diorang.

Aku paling suka part Soo Jin pergi rumah ibu angkat dia, Cha Yong Shin yang dia dah 10 tahun tak jumpa untuk mintak duit. Btw, ibu angkat dia ni pelakon yang dikenali ramai. Ibu dia bagi duit yang SooJin mintak dengan syarat Soo Jin kena jumpa ibu dia sebanyak 10 kali. Soo Jin pun terpaksa setuju sebab dia terdesak nak larikan diri. Sejak Soo Jin balik semula ke family dia, Hyena tu selalu kena tinggal sorang diri sampai la satu hari, Soo Jin pergi jumpa ibu dia and tinggal kan Hyena dekat
taman. Masa ni Hyena terjumpa dengan adik bongsu Soo Jin yang kebetulan ada dekat situ. Masa ni kantoi yang Soo Jin ada anak sebab dia tiba-tiba muncul and Hyena address Soo Jin as Mom. Bila kantoi Soo Jin ada anak, ibu dia insist untuk dia tinggal dalam rumah yang sama. Soo Jin yang desperate nak lari terpaksa setuju.

Cerita ni dipenuhi dengan kisah seorang ibu. Masa Soo Jin in process untuk fled, ada satu kedai barber yang diuruskan oleh bekas banduan perempuan dan kedai tu dekat dengan kediaman Cha Yong Shin. That woman turned out to be ibu kandung Soo Jin. Dialah yang abandon and lock Soo Jin bawah pokok dekat pagar rumah anak yatim. Reason dia ? Tengoklah sendiri. Masa Cha Yong Shin dapat tahu, dia memang marah gila. Dia larang Soo Jin daripada jumpa perempuan tu and try untuk halau dia daripada kawasan tu. Tapi in the end, dia terima jugak kenyataan yang perempuan tu is ibu kandung SooJin.

Bagi aku, part paling suspense dalam cerita ni masa boyfriend ibu kandung Hyena, Seol Ak culik Hyena daripada Soo Jin and demand a big amout of money daripada family Soo Jin. Ibu kandung dia tahu tapi dia taknak ambil tahu pasal Hyena pun. Kejam wehh. ( T_T ) Actually Seol Ak tu pun became who he was because of his mother. Dia anggap dia salah sampai ibu dia bunuh diri. Sebab tulah dia tak suka tengok budak-budak yang resemble his past self.

Aku actually tak expect banyak daripada cerita ni sebab, well, boleh kata jalan cerita dia boleh diteka. Tapi towards the ending, tiba-tiba ada plot twist sikit. Bayangkan sepanjang cerita ni, aku percaya yang Soo Jin je anak angkat Cha Yong Shin, tapi rupanya tak. Like, wow ! So, kalau nak tahu lebih lanjut, tengoklah sendiri =P

Kalau uols jenis yang suka cerita family-based, ada suspense sikit and bukan jenis tengok hero, this is for you. Dalam cerita ni kan aku kata ada detektif yang siasat pasal kes abuse Hyena tu, kalau korang kenal siapa assistant dia, please tell me his name sebab dia handsome and muka dia familiar. Aku tak sure la dia berlakon cerita apa lagi. Refer screenshot di bawah.


Mr. assistant detective. Apa nama dia ?
So, kalau korang tahu apa nama mamat ni, please let me know. That's all for now ~
-thes

Popular Posts