Midnight Runner

Assalamualaikum and holla people ! Aku kembali lagi dengan review k-movie ! Aku tengok movie ni sebab tajuk dia agak catchy and genre movie ni pun action-comedy which really suit my taste. Now lets get to the real deal.

not mine ; credited to the rightful owner



Country : Korea
Release Year : 2017
Distributor : Lotte Entertainment
Genre : Action-comedy / Crime
Starring : Park Seo Jun, Kang Ha Neul
Plot :

Ki Joon dengan Hee Yeol, 2 watak utama movie ni merupakan antara new student yang enroll dekat Korean National Police University. Dua insan yang mempunyai background dan perwatakan berbeza berusaha untuk jadi polis yang bagus upon graduation. At first, both of them dislike each other with passion, tapi sebab satu ujian yang diorang kena hadapi masa orientation (sort of) buatkan dua musuh ni jadi kawan baik. One day, diorang keluar outing untuk cari awek baru girlfriend tapi secara tak sengaja, diorang jadi saksi kes penculikan. As a police cadet, diorang decide untuk laporkan dekat pihak polis tapi diorang taknak kena buang daripada academy, diorang gunakan apa yang diorang belajar untuk selamatkan the girl.

To be honest, most of the background of cerita ni, gelap so susah sikit untuk tengok what really happened. So, the upcoming screenshots might be susah untuk dilihat (lol).

!!! SPOILER ALERT !!!

Aku suka tengok gandingan Park Seo Jun dengan Kang Ha Neul walaupun mula-mula nampak awkward.  As I mention earlier, both of them had a completely different background. As for Ki Joon, dia bukan seorang student yang pandai and bukan daripada family yang senang and join the academy because he to work (don't really remember hehe). Hee Yeol pulak is a smart ass, comes from an average family, dan ex-student sekolah science. Dia joined academy sebab dia kata kawan-kawan dia yang further medical school are too mainstream. So, dia nak try something new or some sort.

medusa ; trainer masa dorang dalam tempoh orientasi

Ki Joon try angkat Hee Yeol 

5 hours after


Masa dalam tempoh orientation,  diorang sangat benci each other because of an unknown factor tapi the last challenge change their relationship completely. Semua trainee kena daki bukit on a fixed distance dalam masa 1 hour. Masa Hee Yeol tengah dalam bukit tu, dia jatuh and kaki seliuh. Dia mintak tolong dekat every trainee yang lalu tapi semua ignore dia sebab takut lambat sampai dekat finishing point except for Ki Joon. Dia nak ignore tapi sebab dia baik sangat dia tolong jugakla. They ended up dekat finishing point 5 hours later than the fixed time. Instead of kena marah dengan trainer, diorang berjaya buatkan trainee yang lain kena daki bukit tu balik while they rest at the infirmary. Then jadilah two inseparable friends.

dah kawan dah
Part kelakar yang paling aku ingat is masa dorang nak outing untuk cari awek. Disebabkan both of them takde the so called 'nice clothing' untuk dapatkan awek, dorang pergi bilik cadet yang selalu kalah dengan Ki Joon masa training Taekwon-Do. Dahla masuk bilik mamat tu takde salam lepastu terus selongkar almari. Ki Joon was like, 'Hee Yeol, choose anything that you want'. Mamat tu serious blur tak boleh nak buat apa sebab Ki Joon kata dia nak bagi mamat tu menang masa training akan datang. Bila dah dapat baju, boleh pulak sembur Febreeze as perfume. 

at least wangi lah walaupun febreeze =']]


Sepanjang malam dorang dok usha awek tapi sorang pun tak dapat. Then, bila dorang keluar dari keluar club, ada sorang perempuan tengah jalan sensorang then dorang was like, 'Let's try one last time'. Masa dorang follow perempuan tu and bickering who is better, perempuan tu kena culik. Dorang pun try la untuk selamatkan perempuan tu dalam masa satu malam. Dorang punya progress tu lancar.

Dalam proses dorang nak selamatkan perempuan tu, dorang berjaya track who is the abductor. Sayangnya dorang pun kena culik. Kena gantung dekat kedai butcher macam lembu. Masa tu both of them pengsan tapi si Hee Yeol tersedar dulu. Cara dia nak sedarkan Ki Joon buat aku gelak and geli at the same time. Why ? Hee Yeol try kejut Ki Joon dengan panggil dia tapi Ki Joon tak sedar, so last resort is, Hee Yeol ludah dekat Ki Joon. Geli dooo. Aku tak tau la apa perasaan Seo Jun masa kena ludah tu. Euuuww.

abductor 

tak sedar lagi ni

Lepas dorang dapat lepaskan diri, dorang terpaksa lari ke balai polis sebab orang-orang jahat tu kejar dorang. Polis tak percaya dorang ni student dekat police academy so dorang terpaksa call professor dorang. Bila dah cerita dekat prof dorang apa yang jadi, prof tu suruh dorang stay away dengan kes tu and biar dia yang settlekan.

Balik academy je, Ki Joon dengan Hee Yeol ni terus training gila-gila sebab diorang nak selamatkan semua mangsa culik. Dorang pinjam barang-barang academy untuk hadapi musuh. Dorang dapat maklumat yang mangsa culik tu akan dibagi dadah yang boleh hasilkan telur (ovum) yang banyak sebulan(quick note: a woman could only release an ovum per month).  Then, telur yang banyak tu akan diselewengkan. For an infertile married woman, salah satu cara untuk diorang dapatkan anak is using another woman ovum. The twist is, married couple ni tak tahu pun yang ovum yang diorang terima tu illegal sebab pihak klinik claim yang ada orang sanggup dermakan ovum.

Honestly, this is the biggest impact on me masa aku tengok cerita ni. Actually, I've never imagine that this kind of crime actually wujud. Movie dah berjaya bukak mata aku untuk tengok yang sebenarnya banyak lagi crime yang kita tak aware pun jadi dekat keliling kita. I don't know about Malaysia, tapi aku pasti some part of this world ada jadi benda ni.

Bila Hee Yeol dengan Ki Joon ni berjaya selamatkan perempuan-perempuan yang kena culik tu, dorang once again terpaksa call profesor dorang. Once pihak atasan academy dapat tahu pasal Hee Yeol dengan Ki Joon ni, dorang discuss samada nak buang dorang dari academy ataupun tak. Akhirnya, dorang decide untuk kekalkan Hee Yeol dengan Ki Joon dekat academy but they have to do volunteer works. Masa dorang tengah bersihkan kawasan akademi, perempuan yang dorang selamatkan tu datang nak cakap terima kasih. Masa tu both of them try to impress dia.

Movie ni cerita pasal crime tak heavy mana pun sebab masa critical pun dua orang watak utama ni berjaya throw jokes. That's why tak rasa suspense mana pun. Lakonan Park Seo Joon best sebab watak yang dia bawak ni memang macam watak yang selalu dia pegang. As for Kang Ha Neul, aku tak banyak tengok cerita yang dia berlakon tapi some of cerita yang aku tengok, watak dia selalunya serious. So, bila dia kena watak macam ni, aku take time sikit nak sesuaikan diri dengan watak dia.

Overall, movie ni taklah gempak mana tapi still buat aku rasa nak tengok lagi. You guys can watch this movie on myasiantv.com.

-thes

0 Comments