Wednesday, 2 November 2022

The Prince & Me 4: The Elephant Adventure [2010]

November 02, 2022 1 Comments

  Assalamualaikum, good day dearest! 




Title: The Prince & Me 2: The Royal Wedding

Runtime: 90 minutes

Genre: Romance, Comedy

Director: Catherine Cyran

Writer: Blayne Weaver

Released year: 2010

Language: English

Related title(s): The Prince & Me, The Prince & Me: The Royal Wedding, The Prince & Me: A Royal Honeymoon

Casts: Kam Haskin, Chris Geere, Johnathan Firth, Selina Lo

Plot: 

A few days after celebrating their first anniversary, Queen Paige and King Edvard are off to a fictional kingdom of Sangyoon, situated in Southeast Asia to attend the wedding of Princess Myra, daughter of the kingdom's ruler. The visit also to discuss the treatment of kingdom towards the minority tribe and for  Denmark to offer them some help. Upon meeting with Princess Myra and her fiance, Paige realized that the princess was unhappy with the arrangement and she was in love with Alu, a stable boy she grew up with. Paige and Eddie promised to help Myra to get out of her situation but soon they fall into a predicament when the royal elephant, Kayla went missing. To save Alu and the tribe who were blamed for the missing elephant, Eddie, Paige and Soren went into the jungle to find the elephant before the wedding with the help of Rayen.

Trailer: 



We finally came to the final instalment of The Prince & Me movie series. And after the boredom and disappointment I had after watching the second and third movie, I honestly did not expect much of this final movie. However, I was left quite satisfied after the movie finished - not as much as the first movie but better than the other two.


What can I say is that the Asian flavor in this movie is helping me to enjoy the movie a lot more. Well, the flavor is not that deep but it was so much better than an uncle trying to steal the crown and the crown trying to save the national forest of a crown protectorate country and annoying storyline. Though I must say that them looking for an elephant at a foreign country itself is ridiculous. But I could enjoy this kind of ridiculous-ness. 


Plus, there were plentiful of comedic scenes that I could actually enjoy and laughed at instead of just watching the movie 'pass through'. And the action scene with the character Rayen is so so good! She is a total girl crush! And the ending with Soren having a girlfriend and is going to apply for holiday is really nice. I mean, his character was lonely since the first movie, aye? Always on the beck and call of the crown prince turned king. So yeah. I am really satisfied with this end.


For more movie reviews, please visit 'Movie Reviews' on the menu tab !

-thes

Wednesday, 26 October 2022

The Prince & Me 3: A Royal Honeymoon [2008]

October 26, 2022 0 Comments

  Assalamualaikum, good day dearest! 




Title: The Prince & Me 2: The Royal Wedding

Runtime: 111 minutes

Genre: Romance, Comedy

Director: Catherine Cyran

Writer: Blayne Weaver

Released year: 2008

Language: English

Related title(s): The Prince & Me, The Prince & Me: The Royal Wedding, The Prince & Me: The Elephant Adventure

Casts: Kam Haskin, Chris Geere, Joshua Rubin, Adam Croasdell

Plot: 

After the royal wedding, now the royal couple; King Edvard and Queen Paige are off to their honeymoon! After discovering their honeymoon destination is known to the public, King Edvard arrange a last-minute change of plan to appease his queen who prefer to spent their honeymoon in private. From Caribbean island, now they are in a fictional crown protectorate of Belavia. What supposed to be their romantic and quite honeymoon, turns out to be messy as Scott, a former high-school boyfriend of Paige appeared out of nowhere, causing Eddie to be jealous of their past. Adding to the stress, the couple discovered that the Belavia's forest preserve is in danger of deforestration to make way for oil pipeline. The plan was made by Denmark's own ambitious and greedy prime minister, Polonius and his henchmen, Oliver.

Trailer: 



***MAY CONTAIN SPOILER***

Why did I do this to myself? Huhuhu. I should have stopped at the second instalment but was too curious of how the next one would play out. Well, to sum up my overall thoughts, I kinda expecting this and should probably accept the pain.


To start over, the third instalment of The Prince & Me had finally a totally new casts from the first movie now that Luke Mably is out and was replaced by Chris Geere. I honestly lost the first half of the movie because it was too boring and their was no significant dialogues or moment that brighten up the scenes. The only thing that I could remember from the first half was the moment Paige and Eddie arrived at Belavia airport and the comedic scene of them had no transportation to go to the town (which I found really make no sense since Soren supposed to arrange 'everything' for them - welp apparently everything only means telling the pilot of the destination change!).


I also found both Eddie and Paige characters in this instalment is really really dumb, idiot, dense, ignorant and all similar adjectives because the way they never, not even once suspected Oliver's involvement with the prime minister's evil plan. It was so ridiculous seeing them time and time again trusted him. I. am. so. done.


One thing that I would say as a good thing is the chemistry between Chris and Kam. It was definitely better than seeing Kam and Luke because these two don't click even one bit. Chris is an amazing actor and even with the dumb character, he did pretty well. All in all, it was a pain to finish this because of the very very predictable plot and terrible writing. I don't even know what is the purpose of this movie. So, never ever going to watch this again. Anyway, see you in the next and last instalment, hopefully it will be better than this one.


For more movie reviews, please visit 'Movie Reviews' on the menu tab !

-thes

Monday, 24 October 2022

Calon Isteri Alexander Zulkarnaeen by Mastura Abdullah

October 24, 2022 2 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest!




Tajuk: Calon Isteri Alexander Zulkarnaeen

Penulis: Mastura Abdullah

Mukasurat: 451

Genre: Romantik

Penerbit: Alaf21

Terbitan: 2018

ISBN: 9789678608466

Blurb:

"Intan Nawrah! Kau insan pertama yang akan aku buktikan bahawa aku bukan Iskandar Zulqarnain mahupun Alexander The Great Aku adalah Alexander Zulkarnaeen yang tidak akan berputus asa mendekatimu." - ALEXANDER ZULKARNAEEN


Itulah tekad Alexander Zulkarnaeen apabila dicabar oleh Intan Nawrah. Di antara puluhan calon yang datang untuk pertemuan jodoh, Intan Nawrah tersesat mencari kerja. Penampilannya barangkali tidak berjaya menggoncang hati lelaki Alexander Zulkarnaeen.


"Saya nak cari kerja, bukan nak cari pasal. Saya belum terdesak lagi nak jadi isteri orang. Isteri upahan lagi saya tak ingin. Awak salah orang!" - INTAN NAWRAH


Namun, perempuan mana yang hendak masuk ke dalam jerat cinta dengan lelaki yang baru dua kali bertemu, terus ajak kahwin? Intan Nawrah orang pertama yang menyekat kemaraan Alexander Zulkarnaeen di dalam hidupnya. Nombor diblock, dan dia berusaha sedaya upaya melukakan hati lelaki itu.


Bukankah dia memilih untuk bahagia? Mengapa di saat dia memilih cinta, ujian datang tanpa henti? Menyesalkah Intan Nawrah dengan pilihan itu, atau dia masih punya jalan lain untuk mengecap erti bahagia?


Novel ni membawa kisah yang simple dan tanpa konflik yang berat. Alexander Zulkarnaeen, namanya gah tapi dia sendirian di kota. Desakan maknya untuk berkahwin sebelum hujung tahun memaksa Zul mengadakan temu janji untuk mencari bakal isteri. Macam-macam yang Zul lakukan untuk mengaburi statusnya sebagai pemilik Alexander Zulkrnaeen Properties supaya kaki-kaki kikis dapat ditapis.


Kemunculan Intan Nawrah yang formal serupa nak interview kerja bersama tiga orang calon lain membuatkan Zul ingat padanya. Pertemuan kedua di sebuah kedai makan nasi lemak strawberi di Cameron Highland membuatkan Zul nekad untuk menjadikan Nawrah isterinya. Dan bermulalah permainan untuk mendapatkan hati Nawrah.


Macam yang aku kata, cerita ni simple je dan konflik pun tak berat. Baik yang krisis keluarga baik yang nak menjatuhkan Zul. Untuk bacaan santai memang sangat sesuai. Dapat pulak part yang Zul tengah mengusyar Nawrah dekat pondok tunggu bas sambil Nawrah baca surat Zul tu, haih comel sungguh wei. Walaupun  Zul ni a bit forcing and tak menyempat nak kahwin, dia juga tahu untuk hormat keputusan Nawrah untuk tak terima dia. Yelah, kenal tak apa tak tiba-tiba nak setuju jadi bini orang, tak ke gila namanya? So, watch how Nawrah slowly jatuh cinta dengan Zul.


Writing style penulis agak tak berapa kena dengan taste aku so agak lambat juga la aku nak habiskan novel ni. But that's on me so. Anyway, aku suka tengok cover  novel ni. Comel je, simple and nice. Pastu warna hijau dia pun rasa soothing je.


-thes

Thursday, 20 October 2022

Neredesin? Awak Di Mana? by Puteri Nor

October 20, 2022 1 Comments

Assalamualaikum, good day dearest!




Tajuk: Neredesin? Awak Di Mana?

Penulis: Puteri Nor

Mukasurat: 994

Genre: Romantik, Drama

Penerbit: Karyaseni

Terbitan: 2016

ISBN: 9789674690267

Blurb:

Gel gor beni ask neyledi. Mari lihat apa cinta buat kepada saya. 


RUBY HAYA arkitek lincah berkeyakinan tinggi yang menyembunyikan kepahitan hidup dalam keceriaan. Niat untuk menyertai pasukan simpanan tentera menemukannya dengan Mejar Syed Hilal Aslan.


Tika berkelana di Istanbul, juruterbang pesawat tempur itu dijadikan pengawal peribadi disebabkan gangguan yang dialami. Peradaban tinggi pemuda peranakan Arab dan Turki itu mempesonakan Ruby. Takdir mereka bercantum di Butsa apabila flight leader itu melamar selepas suatu kejadian besar.


Si ibu mentua cuba menyingkirkan Ruby apabila sejarah hitam keluarganya dibongkar oleh saudara yang berdengki. Tidak pernah mengecap kasih ibu, didewikannya wanita itu. Namun solusi berisiko tinggi yang diambil memakan diri.


Kecewa, Ruby ke ibu kota untuk menjadi hamba kerjaya. Dalam satu kejadian, dia bertemu dengan doktor perubatan merangkap pengusaha business sukan air berjiwa bebas.


"Semua beach boy tak senonoh pada pandangan awak?" - SHAH


Ayhan yang menyelamatkan Ruby di hutan Chiang Mai pula ada misi peribadi.


"Kalau ditanya, say it loud and say it proud. Tuhan yang anugerahkan awak status itu." - AYHAN


Baru persahabatan dengan Shah dan Ayhan berkembang, Syed Hilal yang sudah berstatus bapa muncul.


"Tak berhubung tak bermakna tak berhubungan.  Bercerai fizikal tak bermakna bercerai emosi. Melepaskan pernikahan tak semestinya tak lagi mencintai. Hilang di mata tak bererti hilang di hati." - SYED HILAL


Takdir terus membanting Ruby, menekan dan menguji Saat dia diculik oleh ceti haram, tiga pemuda bergabung untuk menyelamatkannya. Dapatkah Ruby mengecap bahagia atau cintanya berkubur dengan kekasihnya? Lahaulawala quwwataillabillah. Tiada daya dan tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah. Dan sesungguhnya, jihad terbesar adalah menentang kejahatan sendiri!



Novel ni memang dah lama aku sasarkan untuk beli tapi baru ni ada pitih lebih. Aku tertarik nak beli sebab tajuknya ada perkataan yang aku tak tahu asal dari bahasa apa dan apa maksudnya. Dan setelah aku baca, memang menarik. In love sangat.


Masa aku mula-mula baca, aku dah excited gila sebab ada dialog yang cakap dalam bahasa Iban (if I'm not mistaken la), almaklumla, jarang baca novel yang include bahasa-bahasa daripada Malaysia seberang laut sana tu. Lepastu aku pening sendiri sebab banyak pulak watak yang muncul untuk introduction ni. Nasib la senang nak catch who is who, kalau tak payah jugak la nak menghabiskan.


Ruby Haya. Hidupnya dibuang keluarga kandungnya setelah kematian kedua orang tuanya kerana perkara yang bukan salah dia pun. Menumpang kasih dengan keluarga aminya (pakcik sebelah bapa) namun dilayan seperti orang gaji. Tabahnya seorang Ruby! Untuk melarikan diri daripada makciknya, Normah dan sepupunya, Sara, dia memohon tempat dalam PSSTLDM (Pasukan Simpanan Sukarela Tentera Laut Diraja Malaysia) dan tanpa diketahuinya, dia diintai dari jauh.


Mejar Syed Hilal. Pertemuan pertamanya dengan Ruby menjentik rasa dalam hati lantas si dia mengejar selagi boleh. Pertemuan tanpa sengaja dalam pesawat menuju ke Turki mendekatkan hubungan mereka. Untuk menghalang diri daripada jatuh ke kancah maksiat, Ruby disunting menjadi isteri. Hai la tuan syed yang satu ni, memang posesif sungguh. Pantang saja ada lelaki yang memandang isterinya, laju saja cemburu. Nasibla cemburunya boleh bawa bincang lagi.


Bahagia yang tercipta seketika cuma. Atas hasutan, si ibu mentua, Saadiah membenci Ruby yang tak bersalah. Aku memang emosi betul dengan Saadiah ni. Mudah betul dia dipengaruh dengan cakap orang sampaikan sanggup menzalimi. Geram, terkilan, semua ada. Lagi-lagi dengan Normah yang sentiasa cucuk jarum berbisa. Dan kerana mereka ikatan suci akhirnya terlerai. Sedih gila.


Ruby kembali membina kehidupan tanpa Syed Hilal di sisi. Perempuan cantik seperti Ruby yang berdarah kacukan sentiasa menarik para jejaka. Tak terkecuali Ilman Shah Khan, si medical doctor turn beach boy dan Ayhan, penyelamatnya ketika di Thailand. Sikap Ayhan banyak menyenangkan aku, dia gentleman. Tapi sebaliknya dengan si Shah. Selalu buat aku rasa geram dengan sikap dia yang lepas laku. Rasa nak je aku siku. Tapi untuk Ruby, tiada yang setanding Syed Hilal.


Penuh dengan cerita suka duka, pahit manis, tangis tawa Ruby. Sangat worth to read. Lagi-lagi bila penulis dengan senang hati membawa kita 'mengembara' ke negara luar, Turki terutamanya. Negara yang menyatukan Ruby dan Hilal. Negara yang menjadi saksi cinta mereka. Ah, comel! Membaca perjalanan mereka seolah-olah aku pun ada dekat sebelah. Seronok sangat!









-thes

Wednesday, 19 October 2022

The Prince & Me 2: The Royal Wedding [2006]

October 19, 2022 0 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest! 





Title: The Prince & Me 2: The Royal Wedding

Runtime: 111 minutes

Genre: Romance, Comedy

Director: Catherine Cyran

Writer: Mark Amin, Katherine Fugate, Allison Robinson

Released year: 2006

Language: English

Related title(s): The Prince & Me, The Prince & Me 3: A Royal Honeymoon, The Prince & Me: The Elephant Adventure

Casts: Kam Haskin, Luke Mably,

Plot: 

A few weeks before their wedding, Prince Edvard aka Eddie and his fiancee, Paige Morgan found themselves getting caught in an ancient rules of unmarried heir to the throne may only marry a woman of noble blood or abdicate his right for the throne. This law came into the light when Prince Albert of Norway was on verge on bankruptcy and in need of fund and found this law. He planned for his daughter, Princess Kirsten to marry Eddie.


Trailer: 



First of all, I kind of get weirded out seeing Paige in a 'new' form because I got really attached with the appearance of the last actress. Short hair and all. Hence, Kam Haskin as Paige Morgan doesn't really do it for me. And it wasn't just her but almost an entire new cast. Queen Rosalind doesn't have the kind of elegance of the last actress and King Haraald suddenly looked very lively as compared to what he looked like in the last movie. 


In terms of the storyline, lets face it, it is very predictable. Princess Kirsten came as an old friend of Eddie and offering a helping hand to Eddie and Paige for their predicament with her father but turns out to be a snake. And the rule applies to the ending as well. 


As for the chemistry between the main characters, I would say it wasn't as strong as what Luke and Julia had. Plus, the way I see it, this time around, Eddie doesn't really shine as most part are the rival or 'connection' between Paige and Kirsten. I spent most of my time watching with a scowl. Feeling annoyed and angry for Eddie's lack of attention for Paige's feelings toward Kirsten. 


Overall, it was a meh continuation. Will I watched it again? Nah. Will I watch the third and forth movie? Yeap, I will. Because I am really curious of how it will turn out.


For more movie reviews, please visit 'Movie Reviews' on the menu tab !

-thes

Monday, 17 October 2022

Ya Maulana by Hana Ilhami

October 17, 2022 1 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest!




Tajuk: Ya Maulana

Penulis: Hana Ilhami

Mukasurat: 1021

Genre: Kekeluargaan, Drama, Islamik, Romantik

Penerbit: Karyaseni

Terbitan: 2013

ISBN: 9789670246512

Blurb:

MAULANA IQBAL. Dunianya hanya Darul  Ulum At Taufiqiyah. Al-Quran yang penuh di dalam dada menjadi modal buat pembimbing bakal-bakal hafiz. Hasil tarbiah madrasah, maka lahirlah seorang maulana di Kampung Pulau Sayak.


ADRA LIYANA, maksudnya si perawan cantik yang lemah lembut. Tetapi sayang, watak tidak secantik namanya. Si anak Tan Sri berambut karat, bermini skirt masuk kampung dengan sebuah agenda, untuk memindahkan Darul Ulum dan membina hotel resort di atasnya. Baginya, Maulana Iqbal tidak ubah seperti seorang ustaz gothic yang poyo! Dengan berjubah dan berserban bagai.


"Cik Rariru nak jumpa saya?" - MAULANA IQBAL

"Ustaz! Kut ya pun tak suka I pakai macam ni, tak perlulah ejek nama I, okey? Nama I Rara, bukan Rariru!" - ADRA LIYANA

"Cik Adra tolong pakai pakaian yang sopan dan menutup aurat. Maklumlah, sini tempat budak-budak menghafal Quran. Dan cik kena pakai tudung sekali." - MAULANA IQBAL


Setelah rencana untuk memindahkan Darul Ulum tidak berhasil, Adra nekad untuk mengugut si Maulana. Rencana jahat mula diatur...


"Tolong I! Dia... Dia... cuba buat benda tak baik kepada I..." - ADRA LIYANA

"Allahuabkar! Demi Allah! Saya tak buat kerja terkutuk ni." - MAULANA IQBAL

"Sama ada Iqbal tinggalkan kampung ni atau dia bertanggungjawab atas apa yang dia dah buat. Iqbal kena kahwin dengan perempuan ni." - IMAM HUSSIN


Aduhai, ya maulana! Rencana jahat Adra akhirnya memakan diri. Mana mungkin dia sanggup bersuamikan si Maulana kampung yang sudah beristeri itt! Perlukah dia menukar wataknya kepada 'Adra Liyana' yang sebenar?


Ketika umpat dan keji penduduk kampng mula tersebar mampukah Kampung Pulau Sayak itu menjadi pusat tarbiah untuk si gadis ranggi?


Kembali lagi dengan review novel Hana Ilhami! Woot. Ni novel favorite aku. Aku tak tahu la dah berapa kali aku duk ulang baca. Ni jugak la novel yang aku buka tiap kali nak naikkan mood membaca. Walaupun tebal tapi aku suka.


Tahun 2010-2014 dulu memang banyak cerita kahwin paksa, dan novel ni pun aku macam kahwin paksa jugak tapi special sikit la. Hehe. Adra (nama manja Rara tapi jumpa Firdaus jadi Rariru), gadis bandar masuk kampung dengan agenda sendiri. Untuk menundukkan Iqbal si pemilik Darul Ulum supaya mengikut cakapnya! Pembangunan ekonomi yang dirancang Tan Sri Haniff, papa si Adra tak selaras dengan pembangunan rohani yang nak diterapkan oleh Iqbal.


Kerana terburu-buru membuat keputusan, senjata makan tuan. Adra dan Iqbal disatukan. Err, si gadis bandar yang degil lagi seksi, hidupnya mewah di bandar menjadi isteri seorang maulana yang duduknya di kampung dan hidupnya sederhana? Mampukah? Well, character development Adra ni memang sangat best, dari seorang yang degil dan kuat melawan kepada seorang yang rasional dan patuh. Mungkin sebab watak Iqbal tu sendiri seorang yang sangat penyabar (mula-mula kenal Adra takla penyabar mana pun huhu) dan bijak membentuk. Lemah lembut je maulana yang satu melayan kerenah isteri dia yang keras kepala ni. Tapi tegas dia masih ada, bukannya lembut mengikut apa aja yang si Adra nak. Ha, mungkin sebab tu serasi sangat dua watak ni.


Novel ni watak sampingan memang penting sebab tema kekeluargaan yang dibawa. Lagipun, krisis pun krisis keluarga. Bagi aku krisis ni tak berat pun, tapi sebab bersangkut paut dengan kisah 20 tahun lalu dia jadi panjang la untuk dedah satu persatu rahsia. Tapi tak melerat la yang penting. Watak sampingan favorite aku of course la Rafiqi dengan Sumayyah. Comel amat ya anak-anak. Kadang tu aku rasa aku repeat novel ni sebab nak jumpa depa dua ni ja. Hehe.


Novel tebal tapi light read bagi aku (ke sebab aku dah banyak kali baca jadi aku rasa light?). Lagipun apa nak kisah tebal kalau ada isi. Seronok pun seronok, ilmu pun dapat.




-thes

Thursday, 13 October 2022

Hatiku Untuk Dia by Rose Harissa

October 13, 2022 1 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest!




Tajuk: Hatiku Untuk Dia

Penulis: Rose Harissa

Mukasurat: 1025

Genre: Romantik, Keluarga, Drama

Penerbit: Penulisan2u

Terbitan: 2018

ISBN: 9789672102410

Blurb:

Lapan tahun Reza hidup bersendirian setelah papa dan mamanya meniggal dunia. Kehadiran Uwais dan Qaira, anak hasil perkahwinan kedua arwah papanya buat hidup Reza kucar-kacir. Reza yang tidak pernah mahu mengenali adik-adiknya itu dituduh tidak cakna oleh rakannya dan lepas tangan kerana sering pulang lewat ke rumah. Kematian Alfan, kembarnya membuatkan Reza terasa kosong walaupun perangai kedua-duanya bagai langit dan bumi.


"Aku bukan macam Alfan yang cool! Yang boleh relaks dan senyum sepanjang masa!" - REZA

"Za! Alfan dah lama meninggal, kut! Dah lapan tahun pun. Yang kau sampai sekarang asyik bandingkan diri kau dengan dia lagi kenapa?" - AKID


Kesedihan dan kesepian Reza tiada sipaa yang peduli. Kawan-kawannya juga menjauh. Sehinggalah kemunculan Elviana, PA Uwais dan Qaira yang memberi sedikit perhatian kepada Reza. Sikap positif Elviana banyak membantu Reza menangani kerenah Uwais dan Qaira yang baru menerjah alam remaja.


"Awak kena jadi idola Uwais! Awak kena tunjukkan kepada dia perangai dan kelakuan yang dia rasa lebih cool dari apa yang dia sedang cuba jadi sekarang!" - ELVIANA


Kematangan dan sikap berterus terang Elviana membuatkan Reza jatuh sayang kepada gadis itu. Dia tahu Elviana juga ada rasa yang sama dtapi sayangnya, gadis itu sudah bertunang.


"Aku tak ada masa cari perempuan, Vi. Tak terbuka pun hati ni. Bila kau datang, baru aku ada rasa nak bagi hari aku pada kau." - REZA

"Maknanya... Awak pun suka saya?" - ELVIANA

"Sayang. Kalau setakat suka, aku boleh pandang kau sebelah mata lagi. Masalahnya, bila hati dah mula sayang, itu yang buat aku tak boleh abaikan kau." REZA


Kedudukan Qaira dan Uwais sebagai artis, membuka ruang netizens mengorek kisah silam di sebalik kematian Alfan. Bermacam dugaan harus Reza tempuhi. Musibah mula menimpa. Satu per satu rahsia terbongkar. Pengorbanan Reza akhirnya membuat Qaira dan Uwais meraung keinsafan. Mereka sekeluarga difitnah cuba menyebarkan HIV. Ketika netizens mengecam, para sahabat menyisih, Elviana tetap setia di sisi Reza walaupun dia sendiri menghidup SLE.


"Ya Allah... Atas semua pengorbanan dan kasih sayang yang Reza berikan padaku, izinkan aku membuat dia bahagia sampai hujung nyawaku..." - ELVIANA


Mampukah Reza menghadapi orang sekeliling yang mengeji? Dapatkah Reza dan Elviana berbahagia? Ini kisah tentang kesetiaan, pengorbanan dan sejauh mana kau mampu bertahan bila diuji Tuhan.


Fuh... Mana aku nak mula ni? Hmm... Jujurnya, aku takde expectation yang tinggi pun untuk novel ni dan aku beli pun sebab dia pakej deal yang aku rasa murah dengan buku yang aku nak. Tapi, setelah aku baca dan hayati (terlebih hayati pun ada jugak ni) aku jatuh hati sangat-sangat dengan cerita ni.


Hatiku Untuk Dia, bukan cerita cinta tipikal dan bukan juga penulisan yang kosong. Dalam santainya berisi. Reza, selepas kematian kembarnya Alfan, dia lebih gemar mengasingkan diri daripada kawan se-bandnya dulu. Dan dia juga anti dengan dunia hiburan kerana pada dia, dunia itu mendatangkan lebih banyak buruk daripada baiknya. Kedatangan Akid membawa Uwais dan Qaira, si adik kembar berlainan ibu menambahkan lagi tanggungjawab Reza. Status Uwais dan Qaira sebagai BBNU - budak-budak baru nak up (aku sebenarnya sampai sekarang tak faham dengan terma ni) dalam dunia nyanyian menambah rengsa Reza.


Kerana Reza yang jarang di rumah dan label tak cakna yang sedia menari atas kepalanya, khidmat PA diperlukan untuk si adik kembarnya. Dengan segala mak nenek syarat yang Reza tetapkan, Elviana diambil bekerja. Bila nak dapat jumpa si heroin? Lepas 100 mukasurat baru jumpa. 


Apa yang aku boleh cakap pasal dua watak utama ni is that they're made for each other. They complete one another. Aku sangat-sangat-sangat suka dengan watak Reza. Hard yet soft. Dan dia punya straightforward tu waduhhhh, gawat mas! Sengih seanjang masaaaa. Vi pulak sentiasa ada untuk Reza, to support him, to melt him, to talk him through. Even masa Reza berkasar dengan Qai and Uwais, Vi tetap cuba faham Reza and not just take what people said of him. And for that, I'm glad.


Qaira and Uwais of course penyeri novel ni. Walaupun ada babak yang depa menimbulkan geram aku, they're still cute! Aku paling suka babak-babak yang Qai and Uwais rasa kagum/teruja/gembira bila Reza tunjuk some care/appreciation untuk dorang. Terasa comel sangat!


Macam yang aku cakap tadi, novel ni ada isi dan isinya padat sangat-sangat. Banyak perkongsian  dan pengajaran daripada penulis terutama berkaitan dengan dunia pemuzik, tentang penyakit lupus, tentang HIV, persahabatan, kekeluargaan, dan tentunya cinta. Seronok sangat bila dapat membaca sambil belajar. Emosi masa baca, tak payah cakap la, rollercoaster habis! Lagi-lagi bila sampai bab hujung-hujung, haih. Susah betul ya nak move on.


Untuk buku setebal 1000++ mukasurat ni, aku boleh habis dalam masa sehari lebih, memang best la gamaknya kot. Mungkin sebab, 'What comes from the heart, touch the heart' kot. First time ni aku baca tulisan Rose Harissa, so silala share karya penulis yang mana patut aku explore lagi sebab aku tengah in love gila ni.








-thes

Wednesday, 12 October 2022

The Prince & Me [2004]

October 12, 2022 1 Comments

  Assalamualaikum, good day dearest! 




Title: The Prince & Me 

Runtime: 111 minutes

Genre: Romance, Comedy

Director: Martha Coolidge

Writer: Mark Amin, Katherine Fugate, Jack Amiel, Michael Begler

Released year: 2004

Language: English

Related title(s): The Prince & Me 2: The Royal Wedding, The Prince & Me 3: A Royal Honeymoon, The Prince & Me: The Elephant Adventure

Casts: Julia Stiles, Luke Mably, Ben Miller

Plot: 

Paige Morgan is a pre-med student in University of Wisconsin. Her only focus is to make it into John Hopkin and start working as a doctor. Her focus is disturbed when Eddie, an exchange student from Denmark start working at her working place and also her lab partner. The dislikes immediately changed to like and something more as she learns Eddie's personality. Paige then invited Eddie to spent the thanksgiving holiday at her home. Her bubble bursts when she found out that Eddie is Prince Edvard, the crown prince of Denmark and broke off with him. Meanwhile, Eddie had been summon to home as his father's health had deteriorated and he had to accept his fate as the crown prince. 

Trailer: 



I found this movie while trying to watch something light, something royal and something Cinderella. And boy, I am not disappointed, it even exceed my expectation! First of all, I love love love love the chemistry between the two main actors, Julia Stiles and Luke Mably. 


I came expecting some cheesy crown prince falling for a commoner then had to take the throne but the king and queen disapprove of the prince's choice and they had to prove them wrong and all. Well, admittedly, that is the foundation of this movie too but the plot had much more than the surface, as predictable as it can be. And I love it!


I personally enjoy the way Prince Edvard or Eddie court Paige and the time they spent together had so much sparks. Especially the one when they spent time with Paige's family. These two are so cute together and I really can't stop smiling. The side character, Soren aka the person in charge of taking care of Eddie while they were in USA always lifts up the mood and I totally am down for that. Even the friends of Paige, though only had minimal appearance, they somehow left quite an impact on me and on the story.


The movie was very much enjoyable and work wonderful on me. I love the balance of the conflicts and resolutions, light and heavy. It was perfect watch for me. And honestly? The almost two hours is not nearly enough for me. I need more (I know there is like another 3 in this franchise but Julia is only in this film, wonder how it will be like)! Another thing that I enjoy was the cinematographic of the locations, both Denmark (it was film somewhere else but I forgot where) and the university. It somehow added to the 'fairy-tale' vibe. 


For more movie reviews, please visit 'Movie Reviews' on the menu tab !

-thes

Monday, 10 October 2022

I Love Too Quietly by Noor Iskandar

October 10, 2022 0 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest!




Title: I Love Too Quietly

Author: Noor Iskandar

Pages: 89

Genre: Poetry

Publisher: Noor Iskandar

Year published: 2020

ISBN: 9789811438042

Blurb:

Maybe because loving just gets so intense when everyone else is asleep...


Within these pages are confessions, professions of unlove; for the heart that does not love loud love.

Still swimming in the valley of spirituality, the theme of faith in this second collection encroaches on the banks of romantic love and loss; all very human, all very otherworldly and complex.

The collection carries emotional bouts of the nomadic lover, spilling out of his caravan. Of frayed thoughts and convoluted ideas of loving.

How could the turbulent be so silent? And how could the placid be violent?

The poet probes this inquiry in I Love Too Quietly as he paints verses of pain; sadness and loneliness. This is essentially an ode to all the almost lovers, who made me understand my love can only exist in almost silences, within a void. [Afterword]


A book of poetry collection. And he thoughts of the author on the little thing called love. I love how I felt while reading this book. Some chapters resonate with me so well that I teared up and some chapters are just left me confused and wondering. 


It has been so long since I last read a poetry book. I definitely will pick up more after this. I love how the author choose to use certain Malay words to make the pain, loneliness and sadness even more. And not only Malay words but also some other words used in the book had me learnt a new word. I even  get to learn some new English words.


To have me picking up my favorite chapters would be hard. Thought, I really love reading the last one; Say What People In Love Say. Some others would be An Ode To Nothingness, 2:57 a.m., Turn To Stone and All The Lovers. 


To my lack of better sentences to conclude my feeling for this book, I enjoy reading it and feel like it worth that I'm paying for. It fills with words and feelings and just some poetry book of several lines and big space of nothingness for the sake of 'aesthetic'. 

-thes



Friday, 7 October 2022

The Lost City [2022]

October 07, 2022 2 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest! Salam Jumaat! 




Title: The Lost City

Runtime: 112 minutes

Genre: Adventure, Romance, Comedy, Action

Director: Aaron Nee, Adam Nee

Writer: Oren Uziel, Dana Fox, Aaron Nee, Adam Nee

Released year: 2022

Casts: Sandra Bullock, Channing Tatum, Daniel Radcliffe, Da'Vine  Joy Randolph

Country/Language: USA/English

Plot: 

Loretta Sage is a reclusive author of book series that featured lovers adventure in exotic place in search of an ancient crown. While on the book tour of her possibly last book, Loretta was kidnapped by an eccentric billionaire, Abigail Fairfax. He wanted Loretta to 'help' him in discovering the ancient city's lost treasure, just like in her latest book. Alan, Loretta's books' cover model, accidentally witness the kidnapping and went to rescue her to prove than he can be a hero in the real life and not just on the pages of her books.


Trailer: 



I had my eyes on this movie from the moment I watch its trailer which was on the day I came across it (in another words, I don't remember when). Anyway, this movie doesn't really impressed me but that doesn't mean I don't enjoyed it because I did.


I am not impressed because the plot is pretty much predictable and the romance between the Loretta and Alan was... not there, at all. Heck, Loretta and Jack makes much more sense to me. I enjoyed the movie thoroughly because of the comedy it had. Even though those were pretty much just mediocre but the situational jokes were quite okay for me.

 

It is a nice story and an even nicer casts. As I said, I enjoyed the movie and for me, it is very much entertaining and stupidly funny. I really really loves the fact that when they finally found the crown, it is not like any other adventure, treasure hunting movies with shining diamonds and sparkling gems. I definitely enjoyed the demise of that Fairfax guy. Sandra and Channing really shines in this movie, maybe because this is their elements but for Daniel, it kind of awkward seeing him as a bad guy. Maybe its on the dialogues not his acting per se. I am not an expert to tell. But yeah,  him as a villain is a bit meh for me. And of course, the cameo from Brad Pitt is just *chef kiss


Final warning (if you're lazy to check the PG rating), there's nudity and a quite age inappropriate scene so I don't think it is suitable to watch with the kids. And lastly, stay for post credit!


For more movie reviews, please visit 'Movie Reviews' on the menu tab !

-thes

Giveaway Contengan Cuya

October 07, 2022 5 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest! Ada rakan blogger kita ni menjemput join giveaway, jadi mehla meriahkan. Kalau ada rezeki, dapat digital arts huhu.



Korang boleh klik banner untuk join. Syaratnya pun simple!





Su suka tengok gambar ni, cantik and simple je. Siapakah awak wahai gerangan si lukisan? Hehe. Su join giveaway ni sebab jemputan Cuya tapi kalau ada rezeki, best jugak dapat hadiahnya. Siapa je kan tak suka hadiah? Lagipun, su minat tengok orang melukis sebab diri sendiri tak de bakat melukis huhu.


-thes

Thursday, 6 October 2022

King Haidar by Anjell

October 06, 2022 1 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest! Lama ya aku diam daripada review buku. Maklumla, tengah maraton membaca, menonton, so that aku boleh draft and schedule review. Takde la aku mula kelas nanti sunyi je blog ni hehe. 




Tajuk: King Haidar

Penulis: Anjell

Mukasurat: 823

Genre: Romantik, Saspens, Aksi

Penerbit: Karyaseni

Terbitan: 2022

ISBN: 9789674691912

Blurb:

Mereka pernah mengalami fasa perpisahan seperti pasangan bercinta yang lain. Suria Andreana menjangkakan kisah cintanya dan Raja Haidar sudah berakhir. Namun, semuanya menjadi kompleks apabila lelaki itu kembali muncul dalam hidupnya.


Tiap kali ini Suria tahu Haidar bukanlah sembarangan orang. Dia tahu perpisahan mereka dulu juga ada kisah di sebaliknya. Dan kemuncaknya, satu rahsia terbongkar!


King! Haidar juga dikenali dengan nama King. Dia bukanlah sekadar lelaki gentleman yang ceria dengan senyuman berlesung pipitnya. Pesonanya jauh lebih gelap daripada tu! Tapi, itulah yang buatkan Suria lebih tertark pada Haidar.


"You intrigued me. And I was attracted to you, like ferum to magnet." - SURIA ADREANA


Rupa-rupanya banyak rahsia yang tersimpan. Baik Suria mahupun Haidar. Bagaikan satu kotak pandora yang dibuka, hidup Suria terus kacau-bilau setelah itu. Ada harga yang harus dibayar. Dia kini menjadi buruan seseorang yang dipanggil Ghost X.


"Let's make a deal. Kalau awak setuju untuk kahwin dengan saya, saya akan beritahu awak saya siapa." - RAJA HAIDAR


Tawaran yang sungguh menarik! Sungguh... Sungguh... Suria tertarik dengannya. Namun, perkahwinan dengan Haidar bukanlah satu penyelesaian. Rupa-rupanya, itu adalah satu permulaan!


Rahsia demi rahsia. Kejutan demi kejutan. Pengkhianatan demi pengkhianatan. Dan ada nyawa yang dipertaruhkan.


"Do you trust me, little sun?" - RAJA HAIDAR


Ya! Hanya Haidar yang dia percaya dengan nyawanya. Dalam menyelesaikan semuanya, mampukah kemenangan menjadi milik mereka?


So, wish come true! Kita dapat kisah Suria and Haidar pulak lepas jumpa depa dalam 'Dia Tetap Sempurna'. As always, penulisan Anjell ni memang menggunakan pendekat 1st POV (aku tak pasti samada dia pernah guna 3rd POV ke tidak) heroin and in this case, it is Suria. Lebih kurang dengan watak Dara, si Suria ni pun boleh tahan masuk airnya jugak. Aku rasa dia lebih sikit la masuk air nak banding dengan Dara. Dia punya monolog tu, kalau tak hiperbola yang gila-gila, memang tak sah. Kalau tak buat aku ketawa memang tak sah weh.


Watak Suria ni bukan setakat kelakar masuk air je, she's also a strong gurl. Professional. Tough. Keras kepala. Sarcastic. Badass. Savage. Eh, banyak la nak describe dia ni. A bit of everything. Aku suka dengan watak dia, lagi-lagi dia yang don't give a crap to what people did to take her down. Sangat-sangat admirable. Girl crush gila dengan si Suria ni.


Haidar. Raja Haidar. Aku ingat dia ni sweet-and-savory-type of guy je. Rupanya dia juga ada sisi lain. A tougher, rougher one. And... mysterious man with dimple. Haidar yang aku sangka mamat mulut manis rupanya punya identiti lain. King! Ya, dia adalah King. Satu identiti yang sangat menyesakkan fikiran aku. Siapa dia yang sebenarnya dan apa yang dia nakkan daripada Suria. Kalau Haidar sentiasa mencairkan hati aku dengan kata-kata manis dia, King pulak tak habis-habis menyakitkan hati. Rasa nak tumbuk je. Dan kerana identitinya sebagai King, kehidupan aman damai Suria jadi huru-hara. Asyik dikejar dan sentiasa dalam bahaya. 


Plot cerita sangat menarik. Aku suka dengan setiap elemen kejutan yang aku terima selepas satu per satu perkara dijelaskan. Tentang rahsia King. Tentang Suria yang sering diburu, semuanya bersangkut paut. Identiti si jahat pun sangat tak terduga. Watak sampingan pun sangat function, especially bodyguard tak berbayar Suria, Hans and tak lupa jugak model kita, Atisha. Aku suka betul dua watak ni. Ni kalau ada cerita untuk dorang pulak eh memang aku beli kot.


Satu perkara yang menyebabkan aku agak susah untuk habiskan novel ni is that plot progression sangatlah perlahan. Kadang-kadang aku rasa nak DNF je tambah pulak aku rasa banyak sangat filler scenes yang membuatkan cerita a bit draggy. Tapi sebab level curiousity aku lagi tinggi daripada level DNF aku, so aku  terima jela. Dan kadang-kadang monolog Suria yang tak kena masa pun buat aku rasa macam taktahu nak rasa apa. Like, scene tengah high tension/thrilling ni tiba-tiba monolog dia cakap something yang kelakar. Terus tak jadi aku nak feel babak tu.


All in all, ceritanya best kalau minus point last. Boleh la kalau nak repeat baca time betul-betul bosan. But for me, I prefer Eskandar Arasyah and Dara Nailufar over Suria Andreana and Raja Haidar.





-thes

Saturday, 24 September 2022

Tteokbokki by Penguin Taste

September 24, 2022 0 Comments

  Assalamualaikum, good day dearest! Hujung-hujung minggu ni, buat apaa? Sebab duk rumah dah dekat dua bulan nak masuk tiga, aku dah start craving macam-macam benda. And since rumah aku ni bukan area bandar, so agak susah la nak dapat delivery makanan. Aku pulak, memang susah sikit nak gerak keluar sebab takde transport (aku ada lesen keta tapi rumah ni takde kereta huhu). Jadi, pilihan yang aku ada sepanjang dekat rumah ni hanyalah melalui e-commerce platform. 


Alang-alang haritu termengidam nak makan tteokbokki, aku pun gigih la cari dekat shopee, ingatkan nak beli je Chingu Topokki tapi saja la kan nak kasi diri sendiri kerja lebih. And kerana kegighan aku nilah, akhirnya aku terjumpa this one! 👇🏽👇🏽


Apa yang menarik hati aku adalah combo set dia. Bukan setakat ada satu pilihan tapi dua! Combo ni bukan dengan ramen atau apa-apa tau, cuma combo antara rice cake dia dengan sauce. Pilihan pertama untuk combo set adalah Combo Set 138g dengan harga RM6.90 dan Combo Set 410g dengan harga RM19.50. Since aku confirm makan sorang sebab mak aku memang tak berapa suka, aku ambil la yang Combo 138g.

Seller pun efisien gila sebab post out order aku tu one after aku place order. Maybe tak sampai sehari pun sebab waktu aku place order tu tengah malam huhu. Dan lusanya aku terus dapat packaging aku.



front view


back view


Malam tu, terus la aku operasi makan tteokbokki bersama ramen, cuma aku tak gabungkan sebab memang craving tteokbokki huhu. And since aku tak terfikir dia akan sampai seawal ni dan aku pulak tak reti nak sabar, maka takde la apa-apa tauhu, sosej atau spring onion. Yang ada hanyalah telur rebus separuh masak. 


tteokbokki kosong hanya telur relus separuh masak

Aku suka gila rasa sos dia. Tak terlalu masam cuka. Pedas pun boleh diterima. Dan tak terlalu likat, just nice. And aku rasa dia punya sos ni seakan jugak dengan tteokbokki yang aku selalu beli dekat CU Mart. Rice cake dia pun nice! Chewy and lembut gila. Time masak pun cepat je dia lembut, so kena tengok selalu jugak la, takut terlebih lembut hilang pulak dia punya chewy chewy.

Kalau korang berminat nak beli, boleh la klik SINI atau dekat mana-mana gambar dekat atas tu untuk direct ke page shopee tu. And kalau nak usya kedai PENGUIN TASTE boleh la klik SINI. Kedai dia banyak juga offer kimchi pelbagai jenis, kekacang. Eh, tengok la sendiri! Hehe. Till then,

-thes

Friday, 23 September 2022

Bahagia Milik Aku by Syu Ariani

September 23, 2022 1 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest!



Tajuk: Bahagia Milik Aku

Penulis: Syu Ariani

Mukasurat: 565

Genre: Melodrama, Romantik

Penerbit: Fajar Pakeer

Terbitan: 2022

ISBN: 9789838221504

Blurb:

Kadang-kadang satu keadaan boleh bawa kita pada kebahagiaan yang sejati. Kadang-kadang satu niat buruk boleh bawa kita pada keikhlasan yang tak bertepi. Namun, jika tersilap haluan bersedialah membawa ke nereka dunia.


York menjadi saksi Akif dan Syadha bernikah tanpa rasa cinta, York juga menjadi saksi mereka saling jatuh cinta. Namun sekembalinya ke Malaysia. 


"Nur Syadha Alani... I'm proposing to you to be my wife. My real wife." - AKIF HAYYAN


Dalam pada hati tak rela, Syadha menuntut perpisahan. Tetapi dia tersilap haluan. Perpisahan dengan Akif telah membawa Syadha kembali ke jalan mati, jalan yang mahu dia jauhi.


Keluarga yang sewajarnya menjadi tempat untuk berlindung, keluarganya juga yang tak sudah-sudah menghentam dengan setiap kata dan perbuatan. Sungguh, setiap detik yang berlalu begitu menyeksakan apalagi tanpa Akif di sisi!


"Demi Allah, aku rindu kau sangat-sangat, Kif." -NUR SYADHA

"Aku rindu kau juga. God, I miss you like crazy." - AKIF HAYYAN


Syadha enggan melepaskan Akif. Lelaki itu ialah bahagia miliknya yang takkan sesekali dia lepaskan. Tak kiralah tentangan daripada keluarganya atau terbongkarnya rahsia yang selama ini dipendam, Syadha nekad untuk pertahankan kebahagiaannya.


"Just lie to me. Shower me with your lies. Aku rela dibohong kau." AKIF HAYYAN


Benarkah ada sinar bahagia sebegitu yang menantinya? Bukankah hidupnya tidak bernilai, lahirnya membawa sial seperti yang diracun di fikirannya sejak dilahirkan?


"Sedar sikit kau tu anak tak dirancang. Aku tak nak kau, tapi kau tetap lahir juga! Cuba buat perangai elok sikir, jangan menyusahkan aku! Anak derhaka! Menyesal aku lahirkan kau!" - PUAN SITI


Cinta dan keluarga... Syadha mahu memiliki kedua-duanya. Masih adakah cinta Akif buat Syadha, setelah Akif tahu kisah sebenar? Dapatkah Syadha merasakan hatta secebis kasih sayang daripada keluarganya?


Ketika nadi memisahkan, hati tak pernah berhenti merindui. Ketika jasad berjauhan, jiwa tak pernah berhenti menyeru namamu.



Permulaannya agak perlahan dan mendatar bagi aku. Berkali-kali juga la aku stop baca dan main phone kejap sebelum sambung. Tapi first meet dekat The Quiet Place tu ya Allah, tak boleh comel lagi ke?! Anyway, pace pembacaan aku picked up as soon as Akif dan Syadha tiba dekat KLIA dan Syadha minta cerai. Takde angin takde ribut tiba-tiba nak cerai? 


Dan sebab untuk permintaan Syadha tu perlahan-lahan disingkap. Dan setiap kali itulah, hati aku tersiat untuk Syadha. Kerana seorang insan bergelar ibu, Syadha menderita. Dan kerana sebuah institusi bernama keluarga, Syadha sengsara. Mulanya, aku rasa, oh Puan Siti ni tipikal mak-mak yang mulut laser. Biasa dah jumpa. Kak Am, Encik Bakar, dan Hisyam pula bukannya tumpang menyeksa Syadha pun. Tapi aku tersilap. Mental scars yang terkumpul bertahun lamanya, walaupun tak nampak dek mata kasar, kesannya tetap ada.


Sungguh, aku sakit untuk Syadha. Tak tahu la berapa kali kisah Syadha ni berjaya membuatkan air mata aku menitis, tapi memang sangat menyakitkan ya anak-anak. Aku ingat, kisah Hazizul (SHMC) dah cukup sedih, rupanya Syadha lagi sedih! Disebabkan apa yang keluarga Syadha lakukan pada dia, setiap kali Syadha bangun mempertahankan diri dia, setiap kali tula aku bersorak gembira. Dah macam  personal pom-pom girl Syadha pulak.


Akif Hayyan. Lelaki yang menjadi punca kebahagiaan Syadha. Dan kerana lelaki ini jugalah, Syadha mempertahankan bahagianya. Tak lagi menjadikan dirinya sebagai 'punching bag' dan terus keluar daripada neraka dunianya. Watak Akif yang sangat budiman dan ada kalanya comel tak bertempat meringankan sikit kisah hidup Syadha. 


Bagi aku, watak terpenting dalam novel ni bukanlah hero atau heroinnya tetapi satu watik sampingan; Puan Hendon, mama Akif. Kerana kasihnya kepada seorang anak, Syadha mendapat kebahagiaan yang selama ini dia dambakan. Sungguh, tanpa Puan Hendon mungkin sukar untuk Syadha menggapai bahagianya.


Lebih berfokuskan kepada kisah kekeluargaan, karya Syu Ariani yang ini membuatkan aku berfikir banyak benda. Terutamanya tentang peranan setiap individu dalam sebuah keluarga. Siapa pun engkau, tiada siapa yang berhak untuk menyakiti insan lain. Hatta seorang ibu kepada anaknya. Kudos kak Syu Ariani untuk BMA! 



-thes

Wednesday, 21 September 2022

Yuki by Syu Ariani

September 21, 2022 1 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest!




Tajuk: Yuki 

Penulis: Syu Ariani

Mukasurat: 600

Genre: Aksi, Romantik

Penerbit: Bleu Fantasy Publication

Terbitan: 2022

ISBN: 9789671910948

Related title(s): coming soon...

Blurb:

YUKI.

Dia digelar Snow Queen dan hatinya sedingin salju. Hidup mati seseorang ibarat di dalam genggamannya sahaja. Namun, kehadiran lelaki itu telah membawa kehangatan yang mampu mencairkan segalanya.


HUD ASYRAF.

Dia seharusnya sudah mati. Tidak lain tidak bukan, di tangan wanita dari dunia gelap itu. Namun, di dalam kegelapan itulah dia menemui cahaya.


"Give me the name. Aku nak tahu siapa yang nakkan nyawa aku,"  - HUD ASYRAF

"Aku takkan bagi sebarang nama," - YUKI


Saling membenci dan menyakiti dengan kata-kata, mereka juga yang saling melindungi dengan nyawa sendiri.


"In the darkness, I found you. You're my solace," - HUD ASYRAF


Dua jiwa berusaha mempertahankan perasaan semampunya. Tetapi ketika nyawa menjadi pertaruhan dan akah hilang pertimbangan, masih utuhkah rasional dan pendiriran mereka? Dalam rantaian takdir itu, siapa yang menjadi mangsa? Siapa pula yang menjadi pemangsa?


"At the end of the day, you'll be the person whom you once swore you'd never be," - YUKI


Yuki. Buku pertama dalam siri Twisted Tales: Queen. Untuk buku pertama dalam siri ni, fairytale The Snow Queen menjadi latar belakang. Sejujurnya, aku taktahu apa-apa mengenai fairytale yang ini. Jadinya, aku memang tak dapat nak kaitkan jalan cerita Yuki ni dengan cerita dongeng Snow Queen, kecuali watak Yuki yang beku tak berperasaan.


Yuki. Sepertimana seorang Snow Queen, Yuki juga seorang yang sentiasa menayangkan wajah tak berperasaan. Beku dan dingin. Mulanya, dia seorang yang sangat misteri bagi aku. Munculnya di tempat gelap dengan rambut panjangnya mengurai dikenakan pulak dengan pakaian yang serba putih, err, cerita seram ke? Tetapi, kemunculan semula seorang lelaki yang disangkanya telah mati, mengubah tahap kedinginan seorang Yuki.


Hud Asyraf. Kembali dia ke Malaysia dengan satu tujuan. Untuk mendapatkan nama seorang yang telah 'menghapuskannya'. Hud. Si lelaki lesung pipit yang muncul menghuru-harakan jiwa seorang Yuki. Cinta berputik antara mereka dalam keadaan yang tak disangka. Bukan selalu kita dengar orang jatuh cinta dengan orang yang bertanggungjawab 'membunuh' diri kita. Dan Hud, bukan setakat jatuh cinta malah dia lindungi pulak 'pembunuh' dia walaupun she's more capable than him.


Jujur kata, aku dapat rasakan vibe 'Ursula' dalam Yuki. Yuki yang sentiasa ada dan melindungi Hud sama macam Asyfa yang sentiasa ada dengan Tengku Hadi. Persamaan antara keempat-empat watak utama ni adalah they all willing to die for their own lover. Hatta dengan mengorbankan nyawa sendiri. 


Babak aksi macam biasa, berbisa sangat! Penulisan penulis mengenai identiti orang yang nakkan nyawa Hud pula dah macam main ping pong. Kejap player A kejap player B. Tapi in between those lines, agak terserlah sebenarnya siapa yang dengan tak malunya bermain nyawa orang. Pace cerita bagi aku, agak perlahan tapi menghiburkan. Tak sampai tahap yang aku rasa aku bosan. Quite okay la. Sebab kalau takde action, mesti ada si Hud tengah buat muka comel dekat Yuki. Takpun ada Noah tengah membebel dekat Yuki or Hud.


Overall cerita memang best and seronok untuk dibaca. Tambah pulak ada 'kejutan' pasal Hud dekat hujung-hujung. Aku tak sangka dan tak jangka pun. So, terlopong la kejap. Kisah disebalik seorang Yuki yang mulanya aku sangka biasa-biasa pun tiba-tiba jadi luar biasa. Dia macam, eh? Oh? Gituu. Nama Yuki yang aku ingat memang nama betul dia pun rupanya tak? Aiguu, kena tipu gue. Huhu. And lastly, nasib baikla aku perasan last part yang literally dekat last page tu, kalau tak rasanya memang tak jumpa kot hero(in) seterusnya.


-thes

Monday, 19 September 2022

100 Hari Mengenal Cinta by Syu Ariani

September 19, 2022 0 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest!




Tajuk: 100 Hari Mengenal Cinta

Penulis: Syu Ariani

Mukasurat: 579

Genre: Romantik

Penerbit: Penulisan2u

Terbitan: 2017

ISBN: 9789672102212

Blurb:

Airina Hanissa menjadi tunangan Harris tanpa sebarang rasa cinta. Setelah Harris ketahuan hanya mempergunakan Airina untuk memburu cinta wanita lain, Airina nekad muntuk putuskan pertunangan sekaligus membatalkan majlis perkahwinan mereka. Hazizul Amin, adik sebapa Harris, muncul memberi idea.


"Kita kahwin. Untuk 100 hari. Kalau lepas 100 hari kita masih tak boleh terima satu sama lain, aku janji aku lepaskan kau." - HAZIZUL AMIN

"Tapi kenapa 100 hari?" - AIRINA HANISSA

"Aku nak kenal cinta dengan kau dalam masa 100 hari tu." - HAZIZUL AMIN


Airina akhirnya bersetuju dengan idea Hazizul demi keluarganya. Bermulalah perjalanan mereka dalam mengenali apa itu cinta.


Hari demi hari berlalu dan Airina mula mengenali siapa Hazizul Amin sebenarnya. Ternyata lelaki itu menyimpan kisah sedihnya sendiri. Hati Airina mula terbuka untik Hazizul dan dia harus akui, dia sudah mengenali cinta. Tetapi bagaimana pula dengan Hazizul?


Dugaan melanda perkahwinan Airina dan Hazizul apabila Syida menggoda Hazizul. Perasaan cinta ditolak ke tepi, hanya prasangka buruk dan rasa dikhianati menguasai diri. Airina menuntut cerai meski 100 hari belum lagi berakhir.


"Ceraikan saya!" -AIRINA HANISSA

"Abang takkan lepaskan sayang. Orang yang dah tolong abang overcome trauma abang. Orang yang dah lama ada dalam hati abang sejak dulu lagi. Tak pernah ada perempuan lain selain sayang!" - HAZIZUL AMIN


Daripada dulu lagi? Airina termangu sendiri. Apa maksud Hazizul? Sebuah lagi rahsia yan disimpan Hazizul diluahkannya.


Percayakah Airina pada kata-kata Hazizul? Mampukah mereka pertahankan pernikahan mereka ataupun mereka akan berpisah selepas 100 hari yang dijanjikan itu tamat? Hanya Airina dan Hazizul sahaja yang bileh menentukan pilihan mereka.


Tunangnya orang lain, suaminya orang lain. Semuanya terjadi kerana satu pengkhianatan yang amat memeritkan. Datangnya daripada insan-insan yang dekat dengannya. Itulah permulaan kisah mahligai cinta Airina dan Hazizul.


Walaupun perkahwinan mereka bertujuan untuk menutup aib keluarga dan terbina bukan atas dasar cinta, Hazizul langsung tak kekok untuk melayan Airina sebagai isterinya. Bukan setakat mulut je manis, kelakuannya pun manis sangat! Ish, naik lagi la standard untuk calon suami. Aku suka dengan matlamat perkahwinan mereka yang Hazizul tetapkan beberapa hari sebelum mereka bernikah. Untuk mengenal cinta dalam tempoh seratus hari. Dan sekiranya tiada keserasian antara mereka, maka perpisahan akan terjadi.


Airina. Kematangan dia dan sikap rasional dia memang perlu dipuji. Aku suka watak dia yang sentiasa pilih untuk berbincang lebih dulu sebelum buat keputusan. Walaupun dia hampir tersasul mengikut perasaan, masih ada secebis kepercayaannya buat Hazizul. Gabungan Airina dan Hazizul, sangat harmoni, cute gila!


Novel ni bukan setakat mengisahkan mereka untuk mengenal erti cinta antara satu sama lain, tapi juga mengisahkan tentang cinta keluarga. Keluarga Airina dan keluarga Hazizul. Sangat kontra walaupun secara dasarnya kedua-duanya ada keluarga tiri. Sanggup ya keluarga Hazizul tu buat dia macam tu sekali. Sedih gila!


Pace ceritanya, bagi aku sedang elok. Tak terlalu laju dan tak terlalu perlahan. Tak ada bahagian yang meleret. Babak yang happy aku senyum, babak sedih aku menangis, babak comel antara hero heroin, aku pun ikut blushing. Cukup rencah cukup rasa. Nak request Hazizul Amin satu, can ah?


-thes


Sunday, 18 September 2022

Hospital Playlist 2

September 18, 2022 1 Comments
Assalamualaikum, good day dearest!





Title : Hospital Playlist 2
Episodes : 12
Genre : Medical, Romance,Comedy, Slice of life
Director : Shin Won Ho
Writer : Lee Woo Jung
Network : tvN
Cast : Jo Jung Seok, Yoo Yeon Seok, Jeon Mi Do, Jung Kyung Ho, Kim Dae Myung
Plot : 

Continuation of five friends; Lee Ik Jun, Chae Song Hwa, Ahn Jong Won, Kim Jun Wan, Yang Seok Hyung from their college working at the same hospital.

Hospital Playlist is back with the second season, maintaining the same casts, even the side characters. As much as I enjoyed the first season, this season I would say is more. Last season we are left with the five main characters' blurry love life and picking up from there, the plot are growing a bit more than the last one.

I also loves how the side characters' life was also being brought to the light, adding joys for me. Especially those who works were really close with the five friends, like Chu Mina, Do Jae Hak, Jang Gyeo Ul and Heo Seon Bin. Their characters were the one that gives emphasize on the 'vibe' of the main characters on how they are carrying their role in different setting.

And as per the first season, this season was also filled with so much emotions from sadness, loves and worries. And definitely the comedic moments that liven up the episodes. I loves the journey of the five towards romantic relationship. Chu Mina and her endless struggle to understand Seok Hyung and get him to notice her more than a subordinate, Jun Wan with his struggle in getting over Ik Sun, Jong Won trying to understand Gyeo Ul and lastly, Ik Jun waiting for Song Hwa to understand her feelings for him while maintaining their friendship. It was so wholesome!

I actually had watched this drama back in March but never got to write the review because of all things happening in my life. And so, I rewatched it again and finally got to wrote my thoughts and feelings on this drama. It was worth the watch. 


For more k-drama reviews, please visit 'K-drama review' on the menu tab !

-thes