Monday 8 April 2024

Cinta Untuk Sekali Lagi (revamp) by Syu Ariani

April 08, 2024 0 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest!




Tajuk: Cinta Untuk Sekali Lagi (revamp)

Penulis: Syu Ariani

Mukasurat: 412

Genre: Romantik, Slice of Life

Penerbit: Bleu Fantasy

Terbitan: 2024

ISBN: 9789671910986

Related title(s): Cinta Untuk Sekali Lagi (Bes Q publication)

Blurb:

Menolak luahan perasaan seseorang sambil tersenyum manis?

Kejamnya Huzair!

Tetapi siapa sangka, dialah yang sentiasa ada ketika Falisha memerlukan?


Falisha tahu Huzair masih terkesan dengan cinta pertamanya, namun...


"Aku rasa aku suka kau," - FALISHA


Jika kebiasaannya, Huzair boleh tolak semua wanita dengan mudah dan ditemani senyuman, kenapa di hadapan Falisha dia kejur membeku?

Di pertemuan seterusnya, Huzair merebut segala peluang yang ada. Dia tidak akan berundur hatta setapak.


"Bagi aku peluang, cuma untuk sekali lagi," - HUZAIR


Dapatkah Falisha berikan peluang cinta untuk sekali lagi buat Huzair?


Versi revamp dengan terbitan 2020 tak banyak yang beza, cuma ada penambahan sikit. Huzair Fakeeh masih lagi lambat untuk faham perasaan sendiri. Last aku baca novel ni adalah masa aku pertama kali baca yang versi 2020, lepastu tak reread. Jadi, I was really glad dapat jumpa Huzair dan Falisha again.


Jodoh Huzair dengan Falisha ni bermula di Betong semasa Falisha secara tak sengaja jadi saksi Huzair reject student yang ada crush dekat dia dengan senyuman. Bermula dari situ, banyak kali mereka mula terserempak dan mula rapat bila ada common circle. Persahabatan dorang ni biasa-biasa je, sebab masing-masing pun hanya berkawan walaupun kawan rapat Falisha, Farahain dengan Syazlin selalu kenenkan mereka. Lepas tamat tempoh interim, barulah Falisha sedar perasaan dia dekat Huzair. Tapi, bila berjauhan, masing-masing senyap tanpa khabar.


Dan selepas setahun, mereka berjumpa semula dan bermulah detik-detik Huzair berusaha keras untuk dapatkan peluang kedua daripada Falisha. Makin semangat member bila dapat tahu ada saingan yang merupakan kenalannya juga (mamat ni memang social butterfly kot, semua tempat ada member dia). Tugas jemput Falisha setiap kali habis kerja tu memang dia punyalah. Lepastu, ish yang pergi mintak izin tu! Aaaa, hati perempuan saya cair!


Sebabkan cerita ni tak memeningkan dan tak banyak konflik, takde watak yang menyakitkan hati, memang senang nak baca. Lagi-lagi dengan tambahan cerita Fayyad, adik Falisha. Jujurnya, aku tak ingat ending Fayyad dalam versi 2020 jadi dia punya cerita dengan Tia terlebih menarik perhatian aku haha. Dengan si Tia yang sangat selamba, Yad yang malu-malu ehhh cumil betul mereka ni. Anyway, congrats cik penulis untuk CUSL-R ni.


-thes

Friday 5 April 2024

Cinta Kontrak 2024 by Nurul Ain Syuhada

April 05, 2024 1 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest!



Tajuk: Cinta Kontrak

Penulis: Nurul Ain Syuhada

Mukasurat: 544

Genre: Romantik, Komedi

Penerbit: Nueva Ficcion

Terbitan: 2024

ISBN: 9786299791959

Related title(s): Cinta Kontrak versi Karyaseni

Blurb:

"Oi cicak kobeng! Aku yang rasa sial pagi-pagi ni jumpa dengan kau." - AIRYSHA


Takdir menemukan Airysha dengan Danial di butik Datin Aleeya. Tapi sebenarnya pertemuan pertama mereka adalah lebih awal daripada itu secara tidak sengaja di KL Sentral.


"Oi mat! Kau dah langgar beg aku, mintalah maaf! Jalan menonong aje macam KL Sentral ni bapa kau yang punya." - AIRYSHA

"I'm not sorry for you being stupid putting your bag in front of your toes." - DANIAL


Mereka bekerja di tempat yang sama untuk satu tempoh singkat tapi hari-hari bercakaran macam anjing dengan kucing. Saat Danial mahu lari dari semua teman wanitanya dan dia menggunakan Airysha sebagai perisai. Secara tidak langsung mereka terjebak di dalam sebuah perkahwinan yang memberikan manfaat kepada dua pihak.


"Aku nak kau sign kontrak dengan aku." - DANIAL

"Kontrak apa?" - AIRYSHA

"Kontrak - untuk kau jatuh cinta dekat aku."- DANIAL


Versi revamp dengan yang asal memang jauh berbeza. Yang asal, memang one of my comfort read, tapi itulah memori aku ni tak banyak jadi walau se-comfort mana pun, aku memang akan cepat lupa. So, review ni aku cuma review untuk versi revamp ni.


Nur Alia Airysha. Anak kedua daripada empat adik beradik yang punya impian untuk membantu keluarga. Dengan bantuan Kak Yati, kawan alongnya, dia dapat bekerja di butik di Kuala Lumpur. Belum sempat jumpa Kak Yati, Airysha dipertemukan dengan seorang jejaka 'foreigner' yang tak beradab. Kerana beg, mereka bergaduh. Dan siapa sangka rupanya lelaki tu anak kepada bakal majikannya?! Pantang berjumpa, ada je yang mereka gaduhkan. Siap dengan pakej prank lagi!


Muhamad Danial Franz. Anak tunggal kepada Dato Eddy Franz dan Datin Aleeya yang girlfriendssss keliling pinggang. Scandal dia kiri kanan weh, bab mengayat awek, dialah paling terer! Tapi saat dia 'diserang' awek-aweknya, Airysha yang dijadikan mangsa walaupun gadis yang digelar cekodok tu selalu menyakitkan hatinya. Dan apabila berita 'perkahwinan' mereka sampai ke telinga Datin Aleeya dan Dato Eddy, mereka tersepit.  Yakin dengan perasaannya, Airysha dilamar dengan kontrak untuk jatuh cinta.


Cerita ni ringan je tanpa konflik yang berat menyesakkan kepala. Novel santai yang sentiasa menghiburkan aku dengan perangai crack si Airysha dan Danial, momen-momen cubaan Danial 'menggoda' Airysha unutk jatuh cinta, babak-babak suwit tu semestinya ada. Babak geram nak campak buku tu adalah juga bila si Bella, ex-gf Danial ni naik gila tapi issokayyy, Danial dengan Airysha too strong untuk dipecahkan.


Novel ni ditulis dengan dual POV (Airysha and Danial) jadi memang seronok untuk aku sebab boleh tahu apa yang mereka berdua ni fikir. Dan mereka ni memang match made in KL Sentral betullah sebab sama-sama crack, sama-sama perangai gila tapi sama-sama matang dengan masa dan usia gitu. Aku suka dengan Danial yang lepas kahwin dengan Airysha, terserlah jugakla kematangan dan  sifat tanggungjawab dia. Airysha pun lepas nikah tu takde sangat la perangai pelik-pelik dia (walaupun ada juga bila dengan Danial hahahaha). Paling penting, mereka pun communication sangatlah 🤙🏽🤙🏽🤙🏽


Anyway, it was a nice read for me. Paling suka bila ada bonus chapters dengan anak-anak Airysha-Danial yang dah boleh berpuasa aihhh comel betul masing-masing.


-thes

Tuesday 2 April 2024

Horizon Cinta by Umi Azrini

April 02, 2024 0 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest!




Tajuk: Horizon Cinta

Penulis: Umi Azrini

Mukasurat: 482

Genre: Romantik

Penerbit: Alaf21

Terbitan: 2009

ISBN: 9789831244166

Blurb:

Zariz seorang pelaut yang cintakan kedamaian dan ketenangan. Hidupnya yang dikelilingi lautan luas menjadikan dirinya sepi. Temannya hanyalah pukulan ombak dan desiran angin. Cuma sesekali kicauan camar laut hadir menghidupkan hari-harinya. Bibirnya jarang mengucapkan kata-kata, hanya telinganya tekun mendengar dan mata yang rajin menilik.


Berbeza dengan Zara, seorang gadis yang lincah dan pandai berkata-kata, sesuai dengan kerjaya yang menuntutnya bertemu dengan orang ramai. Pesonanya menjadikan Zara cukup mudah didekati. Cuma ada ketika, sikapnya yang terlalu peramah menyusahkan orang lain. Zara senang dikerumuni, diminati dan gemar berada di antara kelompok manusia lain.


Takdir menemukan mereka. Zara dan Zariz bagaimanapun ibarat anjing dan kucing. Andai berjumpa, pasti bertingkah kata, berselisih pendapat. Ego yang beraja di hari menjadikan mereka tegar menyakiti satu sama lain. Tanpa sedar, pertelingkahan demi pertelingkahan mereka mewujudkan kesebatian. Dalam dia, benci menjadi rindu, dendam menjadi sayang.


Namun, mudahkah mereka melafazkan kata cinta kerana masing-masing pernah melukai?


Novel lama yang one of my favorite, yang aku dok ulang baca berpuluh kali pun masih rasa seronok. Antara sebab aku enjoy gila novel ni adalah latar belakang tempat separuh pertama novel; atas kapal kargo LNG. Zariz aka Ezo berparut petir merupakan pegawai kedua dalam kapal yang bertanggungjawab untuk mengemudikan kapal. Banyak tugas-tugas dalam setiap bahagian kapal kargo yang diceritakan tapi lebih memusat pada kehidupan Ezo dan tugasnya.


Cue in Zara, si gadis ranggi berketurunan cina yang merupakan adik kepada Kapten Jonathan (kapten kapal Puteri Zamrud) yang turut serta dalam pelayaran ke Jepun. Kerana beberapa insiden sebelum pelayaran, Zara dan Ezo pantang bertemu, ada saja yang digaduhkan. Selain menghiburkan hari-harinya di atas kapal dengan annoyed Ezo, Zara ada misi utama iaitu untuk menjual produk kesihatannya walaupun tahu larangan berjual beli. Dan setelah beberapa kali diselamatkan oleh Ezo, mereka mula berbaik dan persahabatan itu berlanjutan sampailah mereka berlabuh semula di perairan Malaysia.


Kisah cinta Zara-Zariz ni simple je jadi mudah untuk aku ikut. Konflik antara mereka pun muncul lambat, lagi sikit nak habis baru muncul konflik yang memisahkan mereka. Walaupun aku faham dengan keputusan Zara, aku still geram dengan dia yang susah sangat nak letak kepercayaan kepada Zariz. Tapi Zariz, ahhh, walaupun dia undur diri untuk sementara waktu, tapi dia tak lepaskan peluang kedua.  Persistancy, that's what I like about him.


Aku tertunggu-tunggu jugak kisah disebalik parut petir dekat dahi Ezo ni tapi sampai kesudah tak dapat jawapan. Tapi its okay, tak menggangu jalan cerita pun. Cuma berjaya melainkan penampilan Zariz. Buku ni antara buku yang aku akan cari kalau masuk slump mood. Every time, memang berjayala keluar.


-thes

Saturday 23 March 2024

The Undead City by Osman Deen

March 23, 2024 1 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest!



Title: The Undead City

Author: Osman Deen

Pages: 143

Genre: Middle-schooler, Apocalypse, Fantasy

Publisher: Bookiut

Year published: 2023

ISBN: 9789673697052

Blurb:

Rumi, a young man with schizophrenia who has a voice that narrates his life 24/7. Eve, an albino vampire who is running from the police. And the world - infested with flesh-eating zombies.


In an apocalyptic world riddled with ruthless zombies, Rumi must fight the past that haunts him and survive if he wants to meet his family in Perak.


But when the greatest enemy is not the zombies but Rumi himself...


Will he make it?


The first page of the book kind of throws me off. The narration of the story is the voice inside Rumi's head. In other words, the voice inside my head while reading the story is the same voice inside Rumi's head. So, I am Rumi? With that, I stopped reading and waited until the morning to read it again.


I expect this book to have a fictional world but instead, it is not as it took place in Malaysia, making it feel closer than expected. The plot itself is straightforward filled with several moments of humour, pain, nerve-wrecking, friendship, empowerment and love. Rumi's mission is to survive the apocalypse until he reunites with his family in Perak. Meeting Eve, the albino vampire murderer is a coincidence and somewhat their mismatched personality shines throughout the story.


There was good information on mental illness, especially regarding Rumi's condition. The voice inside his head aka Lipur was really witty and savage at times. Narrating Rumi's life is his job and won't go away with meds taken. I found myself laughing quite several times over his narration. The zombie apocalypse described was so scary and it was widespread across Malaysia and even the neighbouring countries.


I thoroughly enjoyed the book and the journey with Rumi and Eve. One complaint (which I am sure many others have) is the ending. Why does it end? And why that way? I'm really hating that zombie uncle. I refused to believe that is the ending and I'm making an alternate ending of my own. 


-thes

Monday 18 March 2024

Siapa Sangka Terjatuh Cinta by Violetfasha

March 18, 2024 1 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest!




Tajuk: Siapa Sangka Terjatuh Cinta 

Penulis: Violetfasha

Mukasurat: 513

Genre: Keluarga, Romantik, Slice of life

Penerbit: IMAN Publication

Terbitan: 2023

ISBN: 9789672459743

Blurb:

Dia Mawarti. Pendiam, tak suka bergaul. Baginya yang penting, dia tak kacau hidup orang.


Dia Arif. Peramah tak kena masa, ceria semedang dan bermulut manis. Kalau boleh, semua orang hendak ditegurnya.

***

Rimas dengan sikap abang-abang yang over-protective, Mawarti memutuskan untuk berpindah rumah supaya hidupnya kebih aman. Arif pula, curiga apabila melihat ramai jejaka keluar masuk rumah jiran barunya - Sah, jirannya ada sugar-daddies!


Sangkaan Arif meleset apabila mengetahui jejaka-jejaka itu sebenarnya abang-abang Mawarti. Sejak itu, Arif menjadi runner tak rasmi Mawarti untuk beli barang-barang dapur sebagai tanda meminta maaf.


Pertemuan mereka akhirnya membawa mereka saling memahami luka yang dipendam. Tanpa sedar, ada sekelumit perasaan sayang timbul dalam diri masing-masing, namun mereka berdua, masih ragu.


"Having feelings and insecurities are two different things. I know my feelings, and this time it's for real."


Akan hilangkah semua beban yang tersimpan, jika mereka lebih jujur dan berani berperasaan.


Mengisahkan dua jiwa yang berbeza ditakdirkan berjiran. Arif, si extrovert terlebih ramah dan Mawarti, si introvert yang tak sukakan manusia. First impression Arif terhadap Mawarti bagi aku sangatlah extreme dan sangat su'udzon. Mawarti pulak memang tak suka manusia extrovert yang macam Arif, awal-awal lagi dia dah pangkah si Arif ni.


Kerana Arif yang terlanjur berjanji dengan abang-abang Mawarti untuk tengok-tengokkan dia, mereka mula rapat. Daripada one side conversation daripada Arif ke jadi runner tak rasmi, berbalas makanan dan terus menjadi kawan rapat. Dan bila mula rapat, timbul perasaan suka dalam hati masing-masing.


Buku ni banyak bercerita tentang personaliti introvert dan extrovert. Sepanjang penceritaan, dari awal sampai akhir memang takkan lepas daripada topik ni.  Awal-awal, aku masih boleh terima dialog Arif dengan Mawarti membincangkan personaliti ni tapi makin lama aku makin lelah sebab some conversations tu tiba-tiba je masuk ke topik ni. End up, aku banyak skim through je conversation antara mereka ni.


Jujur kata, aku memang susah nak habiskan novel ni sebab terlalu meleret dan takde character yang menarik perhatian aku. Even Arif. Mawarti, jangan cakaplah. Aku rasa dia terlalu menghukum orang tanpa sebab. Even abang-abang dia pun tak terlepas. Dan dia jenis yang tak cuba langsung untuk faham orang lain. She is self-centered la senang cerita. Yeap, my most hated character dalam novel ni has to be her.


Sure, I tolerated the way penulis justify Mawarti punya personaliti, some aku faham, others not so much. Kinda glad dapat tengok dia jadi manusia yang lebih better and slowly open up to others. Cuma aku kecewa juga kisah Arif yang tak diceritakan betul-betul. Like, all those arguments and extensive explanations on introvert vs extrovert can be cut off and include background Arif pulak.


Nilai kekeluargaan yang ada dalam kisah ni comel bagi aku. Abang Aqil yang sedaya upaya ambil tahu pasal adik-adik dia, Badang yang dalam diam ada sayang walaupun mulut main tembak je dan Chad yang always there. Cuma towads the end tu Aqil makin lama makin hilang macam watak dia tak  penting dah walaupun dialah yang selalu muncul awal-awal cerita.


Buku ni antara buku yang aku nantikan untuk baca sebab clash personality traits dua insan berbeza tu nampak menarik bagi aku. Tapi, banyak ruang yang penulis boleh improve lagi. Ending pun rasa rushed. Anyway, congrats penulis untuk buku ni. Jumpa lagi untuk buku akan datang!


-thes

Monday 26 February 2024

Sehingga Yang Patah Tumbuh by Aishah Madadiy

February 26, 2024 1 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest!




Tajuk: Sehingga Yang Patah Tumbuh 

Penulis: Aishah Madadiy

Mukasurat: 389

Genre: Drama, Slice of Life, Keluarga, Romantik

Penerbit: Iman Publication

Terbitan: 2022

ISBN: 9789672459354

Blurb:

"Kamu kata, kamu tak hidup dengan kenangan. Jadi, kenapa masih terkesan dengan hal lalu?"


Nawal Hamdi tekad. Kali ini dia memilih bersendirian. Dia tidak lagi berharap pada ayahnya.  Dia tidak lagi peduli pada Wadi, lelaki yang telah menghancurkan harapannya. Mana mungkin perempuan yang kuat sepertinya kalah dengan emosi sendiri.


Nawal membawa diri jauh ke London demi menjejaki kakaknya. Sudah lima tahun kakaknya menghilang tanpa khabar setelah berkahwin dengan lelaki pilihan. Tanpa diduga, keberadaannya di sana mencetuskan perbalahan lain pula apabila Nawal tersepit dalam konflik rumah tangga sahabat baiknya.


Pencarian Nawal tiba-tiba dikejutkan dengan khabar ngeri bahawa kakaknya disyaki terlibat dengan kumpulan pengganas. Ketika ini, kehadiran Ali seolah menawarkan harapan, sedang hatinya tidak sedia dilukai lagi.


Kemelut yang tidak berkesudahan membuatkan Nawal semakin terbelenggu. Nawal mulai sedar, demi menemukan semula kebebasan jiwanya, ada sesuatu yang dia perlu tawan - egonya.


Pertama kali membaca karya daripada penulis ni. Aku ambil masa sikit untuk menyelesakan diri membaca kisah Nawal ni sebab penulisannya agak baku, terutama bila baca dialog antara watak. Tambah pulak dengan font yang kecil, buat aku rasa macam lama sangat lagi kisah dia nak habis. Plot pada permulaan cerita pun agak slow dan mendatar.


Tak dapat nak nafikan, ceritanya, walaupun agak slow tapi sangat menarik minat aku. Apatah lagi aku nak sangat tahu apa yang sebenarnya jadi pada Nadya lepas dikatakan terlibat dengan kumpulan pengganas. Perjalanan Nawal ke negara asing hanyalah satu, untuk memenuhi permintaan akhir ayahnya di samping mengubat hati. Macam-macam yang dia lalui, dari berdepan dengan masalah rumah tangga teman baik, barangnya dicuri, takde kerjasama dari pihak yang dicari sampailah masuk ke bumi yang bergolak.


Aku suka dengan karakter Nawal yang sentiasa positif, kuat semangat dan tak mudah mengalah. Dalam dia sibuk dengan misi mencari kakak dia, Wadi pulak sibuk nak tegakkan benang yang basah. Eeee, menyampah betul dengan mamat yang satu ni. Kehadiran Ali yang sentiasa appear tenang dan ramah sangatlah membantu Nawal. This man is so gentleman. Kehadiran dia taklah overshadow dan  sepenuhnya mengubah arah cerita Nawal tapi cukup menambah rencah dalam cerita.


Buku ni memberikan aku pelbagai rasa. Debaran semasa Nawal berada di Syria, 'mendengar' cerita Ali semasa jadi tahanan Israel, kegembiraan, geram kerana Wadi (terutamanya) dan Shazlin (sekejap), syukur kerana dia, tersenyum sebab Ali yang direct, syukur saat mereka terselamat dan tangisan kerana Samah (anak Nadya). Buku ni best sangat untuk dibaca. Slice of life yang tak berapa nak ringan sebab bahagian penghujung tu agak berat. In fact, aku terpaksa letak sekejap lepas baca fakta tentang Samah. Tak sanggup rasanya nak teruskan. Walaupun mentioned briefly je.


Kudos to the author for this masterpiece. 


-thes

Wednesday 7 February 2024

Komik Karier: Veterinar Delia by Nuaibira, Nafisah Hisam

February 07, 2024 0 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest!




Tajuk: Komik Karier: Veterinar Delia

Penulis: Nuaibira

Pelukis: Nafisah Hisam

Mukasurat: 114

Genre: Komik, Karier, Vet

Penerbit: Iman Publication

Terbitan: 2023

ISBN: 9789672459927

Related title(s): Psikologis Imran, Doktor Johari, Cikgu Akbar, Gamer Aimer, Chef Sufi

Blurb:

Delia - seorang veterinar yang sangat profesional dan penyayang ketika memberikan rawatan kepada haiwan-haiwan memerlukan. Dia bekerja di Klinik Adelia, yang dimiliki Delia bersama kembar lelakinya, Addy.


Namun, semakin hari Delia berasa semakin tertekan apabila terpaksa berhadapan pelbagai kerenah pemilik-pemilik haiwan itu.


"Kenapa arnab saya tiba-tiba mati? Doktor tolonglah selamatkan arnab kesayangan saya tu!"

"Saya sebenarnya tak mahu dah bela hamster tu. Doktor jagalah atau jual saja!"


Situasi yang menekan itu membuatkan Delia rasa keseorangan. Usahanya seakan tidak dihargai, seolah-olah dia seorang saja mahukan yang terbaik untuk haiwan-haiwan yang dirawat.


Adakah Delia mampu terus bersabar dan mencari semula kegembiraan dalam bekerja sebagai veterinar?


Komik ni menceritakan tentang kerjaya seorang veterinar. Dengan kembarnya Addy, Delia berjaya membuka sebuah klinik haiwan. Macam-macam kerenah pemilik haiwan yang dia jumpa, yang menyakitkan hati, yang suka mengambil kesempatan, yang betul-betul sayangkan haiwan peliharaan, macam-macamlah.


Salah satu sebab kenapa aku suka baca komik terbitan Iman Pub is sebab akan ada selingan ilmu. Komik karier pun tak terkecuali. Banyak tips berkenaan haiwan peliharaan yang dikongsi dalam ni. Tak applicable dekat aku pun sebab aku tak ada pets but it was great to know. Dan ada satu fakta yang aku rasa interesting gila which, Akta 722, Akta Kebajikan Haiwan yang melindungi kebajikan haiwan daripada dihancurkan oleh manusia bodoh. Interesting sebab aku tak pernah tahu.


Pertama kali aku baca tulis Nuaibira dan wow, dengan komik sependek ni macam-macam emosi dia berjaya sampaikan. Dan semestinya takkan berjaya tanpa lukisan sis Nafisah yang sangatlah cantik.Sampai part Suria tu aduhai, menitik air mata gue. I is kenot la.


All and all, cerita ni best and mudah nak habiskan haha.


-thes

Monday 5 February 2024

Komik Karier: Chef Sufi by Anas Miras, Ayman Adny, Zyll Fathe

February 05, 2024 0 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest!




Tajuk: Chef Sufi

Penulis: Anas Miras

Pelukis: Ayman Adny, Zyll Fathe

Mukasurat: 121

Genre: Komik, Makanan, Karier

Penerbit: Iman Publication

Terbitan: 2023

ISBN: 9789672459941

Related title(s): Psikologi Imran, Doktor Johari, Cikgu Akbar, Gamer Aimer, Veterinar Delia

Blurb:

Sufi - seorang sous chef di sebuah restoran 5 bintang bercita-cita membuka restorannya sendiri. Demi mencapai impiannya menjadi seorang chef yang pantas dan mahir, Sufi terpaksa mengorbankan masa bersama keluarga.


Tanpa diduga, ibu bapanya terlibat dalam sebuah nahas kemalangan jalan raya lalu meninggalkan Sufi sendirian untuk membesarkan adik perempuannya.


Sufi akhirnya bertekad membuka perniagaan trak makanan untuk menyara keluarga.


Namun, segalanya mula terlerai. Rupa-rupanya, memulakan perniagaan tidaklah semudah yang Sufi sangka, ditambah pula masalah hubungan dengan adik yang masih dingin.


"Kalau abang tak sibuk sangat kerja pada hari tu, mesti papa dan mama..."


Mampukah Sufi dan adiknya berdamai? Bagaiman pula dengan cita-cita Sufi untuk membuka restorannya sendiri - adakah akan tercapai?


Mengisahkan Sufi yang mengubah haluan hidup daripada menjadi seorang sous chef di sebuah restoran  terkenal kepada chef dan businessman food truck selepas kematian ibu bapanya untuk menjaga adiknya, Farha. Aku suka dengan watak Sufi ni. Walaupun dia tahu dia banyak habiskan masa dengan bekerja, dia tetap cuba untuk luangkan masa dengan keluarga. Dan keputusan untuk buka food truck tu  pun untuk lebihkan masa dia dengan Farha. A responsible man.


Jalan cerita komik ni pun ringkas tanpa banyak konflik. Aku suka sikap Sufi yang up to the challenge dari tukar persekitaran kerjaya yang dah tetap ke sesuatu yang belum pasti. Perjalanan dia menjadi seorang chef di food truck pun seronok. Dari perangai customer yang harey, ke cuaca yang tak mengizinkan semuanya entertaining. Lagi-lagi bila perangai dua beradik ni sangatlah contrast. Sufi sentiasa cari jalan damai tapi Farha, dia fuel up and face the problem heads on.


Fav part aku masa baca novel of courselah bila tengok Sufi tengah bekerja keras memasak untuk pelanggan. Weh walaupun lukisan je, tetap nampak menyelerakan. Part knowledge pulak ada share pasal kerjaya seorang chef, tips memasak untuk beginner dan juga info makanan. Komik ni memang sesuai untuk bacaan santai (dan untuk habiskan reading goals, eh). Banyak juga part-part yang menghiburkan. Dan jangan ingat saya tak nampak ya cameo editor komik karier dalam komik ni👀👀.


-thes

Saturday 3 February 2024

Komik Karier: Gamer Aimer by Atok Shah & Zyll Fathe

February 03, 2024 1 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest!




Tajuk: Komik Karier: Gamer Aimer

Penulis: Atok Shah

Pelukis: Zyll Fathe

Mukasurat: 122

Genre: Komik, Kerjaya, Fiksyen, 

Penerbit: Iman Publication

Terbitan: 2023

ISBN: 9789672459934

Related title(s): Psikologis Imran, Doktor Johari, Cikgu Akbar, Chef Sufi, Veterinar Delia

Blurb:

Ammar atau lebih dikenali sebagai AIMER ingin menjadi seorang atlet e-sukan profesional dan bercita-cita untuk bertanding di peringkat antarabangsa. Kini, dia adalah antara 100 pemain terbaik Asia Tenggara dalam permainan 'Mobile Satria'.


Demi mencapai impiannya, Ammar telah menumpukan sepenuh perhatian dan masa untuk bermain game. Dia hilang minat dalam pelajaran sehingga prestasi akademiknya merosot teruk.


Keadaan itu mengakibatkan ibu bapa Ammar terpaksa mengambil langkah drastik - melarang Ammar daripada terus bermain game dan memfokuskan sepenuh masa untuk belajar.


Namun, kekalahan Ammar kepada Raja Akmal telah memaksanya menyertai pasukan baharu secara rahsia. Selain wajib mengikuti jadual latihan yang ketat, Ammar juga perlu konsisten belajar dan bersukan untuk meningkatkan fokus dan stamina.


Mampukah Ammar untuk terus bertahan dan meyakinkan ibu bapanya supaya dapat menyertai pertandingan sekali gus merealisasikan cita-citanya untuk menjadi seorang atet e-sukan profesional?


Iman is back with another set of Komik Karier! Karier pertama adalah antara kerjaya baru yang certain people frowned upon. Ada certain orang tak pandang pun menjadi seorang gamer ni sebagai satu kerjaya.


Anyway, komik ni totally out of my comfort sebab aku memang tak pernah terjebak dengan game yang jenis MOBA; multiplayer online battle arena (aku belajar istilah ni daripada komik nila) ni. Jenis game yang aku main hmm nak cakap pun malu haha, more to match three. Yang kekal aku main dari zaman diploma sampai nak habis degree ni ada satu je; Homescapes (ni pun dah berbulan tak bukak). Back to review, yeah, banyak sangat istilah-istilah yang aku unfamiliar, gaming terms yang baru tahu dan the whole thing is new to me. Aku sangat harga segaa footnotes.


Kisah Ammar ni sebenarnya mudah untuk aku ikut dan sangat menghiburkan. First time dengan karya pelukis Zyll ni memang mudah untuk rasa selesa. Partly due to comical drawing (jangan tembak saya kalau salah term!) dan juga cara beliau lukis expressions setiap watak. Kalau marah tu memang tahu la marah gila. One thing yang sampai sekarang aku rasa seram nak tengok adalah lukisan bapak Ammar ni. Awatlah yang garang sangat pakcik. Dok minum kopi pun nampak garang aih.


Aku actually ambil masa sikit nak habiskan bacaan sebab pening dengan istilah games haha, totally on my part laa. Tapi serius komik ni best and kalau korang curios dengan kerjaya atlet e-sukan, silalah baca.



-thes