Thursday, 26 December 2019

# bookreview # fiction

Bidadari Bermata Jeli By Hana Ilhami

Assalamualaikum, selamat pagi semuanyaaa. Okay, aku actually nak post malam tadi. Tapiiii, tiba-tiba anak buah datang menyerang. So, aku lawanlah dengan lagu kanak-kanak dekat YouTube. So, tergendalalah untuk menaip. Pagi ni, takde benda sangat nak buat so sambunglah taip and tadaaa ! 


Tajuk : Bidadari Bermata Jeli
Penulis : Hana Ilhami
Muka surat : 676
Penerbit : Penulisan Enterprise
Genre : Malay fiction
ISBN : 978-967-2102-07-6
Sinopsis :


Di The Stanley's Suite Hotel, Tamara merupakan gadis kelahiran Bosnia yang dipelihara oleh orang Malaysia dan dijadikan anak angkat. Penampilannya ayu mengalahkan gadis Melayu, berbaju kurung, bertudung persis ustazah. Tapi pabila terlanggar eksekutif housekeeper yang garang dan cerewet itu, terkeluar habis loghat Negeri Sembilannya.

"Oh, mak kau kopalo jendol!"
"Hey, you! Stop right there!"

Pertemuan dengan Daniel Haidar berlaku pabila secara tak sengaja dia terlanggar jejaka itu. Kerana terlalu takut, Tamara terus melarikan diri tanpa menoleh pun. Punyalah selama ini dia berhati-hati dan mengelak daripada terserempak dengan salah seorang anak CEO The Stanley's Suite Hotel itu.

"Does dejavu really happen?"
"Well, according to research, about two third of us experience at least one dejavu in our lifetime."

Pertemuan dengan Tamara bagaikan dejavu bagi Daniel Haidar. Terasa Tamara begitu dekat di hati. Sudahlah langgar sampai bertabur fail, stafnya itu melarikan diri pula. Kanta lekap berwarna kelabu yang melekat pada fail, menjadi permulaan episod antara Daniel dan pemilik kanta lekap itu.

"Kalau you nak selamat, you ikut apa I cakap."

Penyelianya, Cik Eka Kamila memberi arahan agar Tamara tampil dalam rupa baru di hadapan Daniel. Dia perlu jadi seorang perempuan tembam, tapi hanya di depan Daniel. Apa motif Cik Eka?

Namun berjaya juga Daniel menemukan si pekerja misteri  itu. Tapi entah kenapa Daniel bagai tidak peduli dengan rupa Tamara. Siap pelawa makan malam bersama lagi. Sesuatu yang sangat mengejutkan bagi seorang Daniel Haidar yang menetapkan kualiti yang tinggi untuk pasangan hidupnya.

"Have dinner with me tonight..."
"Hah?"

Apakah Tamara pun sudah jatuh hati? Tapi hatinya sudah lama dihuni oleh Helmi. Helmi yang selalu ada tika dia larut dalam derita yang melemaskan.

Karl - Doktor pelatih yang berwajah Inggeris itu sebenarnya telah lama jatuh hati terhadap Tamara. Meskipun dia tahu rahsia dan aib yang disembunyikannya, tapi itu bukan penghalang baginya hendak memiliki si bidadari bermata jeli. Namun kehadiran Daniel menyukarkan lagi keadaan. Di antara Helmi denggan Daniel, abangnya itu lebih memberikan ancaman.

Beberapa siri kejadian aneh yang sering berlaku dalam hidupnya, membuatkan Daniel tertanya-tanya. Dejavu yang Daniel rasakan selama ini apakah benar-benar dejavu? Dan apakah realiti sebenar disebalik sis gelap hidup Tamara yang mampu mengubah ramah menjadi marah?

Yeay, second one berjaya di-post-kan dalam 2019 (this is a sort of big achievement ! ). Out of all four, aku tersangat excited untuk baca this one. Mungkin sebab aku dari Negeri Sembilan, so yeah hahaha. Lagi satu sebab sinopsis dia sangat menarik perhatian aku. So, yeah. This one is my favorite out of four. Hehe. Plus point, cover dia lawa en. Rasa aesthetic sangat tengok. 

Okay, pertama sekali.  YA ALLAH PLOT DIA LAWA GILA AKU SUKA BACAAAAA !!!  Hold on, kenapa aku excited sangat ? Sebab aku tak expect langsung yang Tamara's identity was not actually Tamara. Tak faham ? Kena baca. Aku takut ter-spoil banyak sangat. Aku suka mood penceritaan novel ni. Lagi-lagi scenes yang banyak buatkan aku tertanya-tanya siapa penari kelab malam dengan sepasang mata heterochromia, siapa lelaki berhud yang membunuh dan muncul di The Stanley's Suite Hotel dan siapa Tamara, pekerja housekeeping di hotel mewah itu.

Macam novel 'Di Atas Sayap-Sayap Malaikat' jugak, novel ni ada fokus selain kisah cinta Daniel, Tamara dan Karl. Fokus dalam novel ni tak macam 'DASSM' yang mana memang ilmiah and perlukan lots and lots of research to match up the events, tapi masih memainkan peranan penting. Tanpa fokus tu, novel ni akan jadi pointless and tak logik. Fokus dalam cerita ni tak di-mention masa bahagian awal tapi kalau kau seorang yang pandai baca in-between the lines, kau boleh agak apa sebenarnya.

Masa mula-mula aku baca sinopsis novel ni, aku tak expect pun penceritaan dia had such a long depth and back story. Yang aku tahu, aku cuma excited nak baca pasal minah Bosnia yang ber-loghat nogori and jatuh cinta dengan bos kaya. Yes, ini pandangan awal aku. Tapi rupanya, aku salah besar sebab this novel, this story is beyond that. Kisah silam, aib, dan rahsia si Tamara lagi menarik daripada cerita minah Bosnia. Serious. Lagi-lagi bila ada watak tambahan yang sangat misteri identitinya buatkan aku teruskan bacaan.

One more thing, sama macam DASSM, novel ni jugak ada time travel (sis still tak tahu nak guna term apa hm) untuk flashback kisah yang jadi 20 tahun lepas. Kisah siapa ? Well, ni part of sejarah Tamara tapi not fully hers sebab dia sendiri 20 or 21 dalam novel ni. Nak tahu ? Baca sendiri.

So, memandangkan aku excited nak baca novel ni sebab penggunaan loghat nogori, so aku rasa aku nak komen sikit kot. Hehe. Aku rasa macam tak berapa sedap bila HI guna certain perkataan je yang ditukar dalam satu ayat. So, ayat tu jadi mix, nogori and standard BM. So, pembacaan aku terganggu la sikit. Aku takdelah pandai sangat guna loghat nogori, so aku taktahulah orang lain macam mana. Mungkin aku je kot.

Aku suka ending novel ni. Lepas semua konflik dan rahsia dapat diselesaikan, Tamara dapat apa yang dia impikan. Sambung belajar. Daniel dengan Tamara ? Hm. Yang ni tak mahu jawab. Cumanya aku kesian dengan Karl. Serious kesian. Disebabkan bebanan yang dia tanggung masa kecil, dia terpaksa menderita.

Dan, buat pertama kalinya, aku perlukan sequel untuk novel melayu. Hahaha. Walaupun aku kata aku suka ending dia, tapi aku perlukan sequel. Tak kira, nak jugak ! HI, pleaseeeeeeeee, sambil pout and buat mata kucing dalam cerita Shrek. I need more of Tamara and Daniel. And Karl jugak. Haih. Geram nyaaaaaa.

Selalunya aku akan insert quote, tapi tak ingat dekat page mana so, hm, kalau aku baca balik and jumpa, kalau rajin aku update, kalau tak bye-bye my love. Oh, aku actually tak berapa sure kenapa novel ni punya nama macam ni, tapi ada one part dalam novel mention maksud ayat Quran (which I obviously tak ingat ) yang ada bidadari bermata jeli. Nantilah cari balik. Hehe.

-thes

! UPDATE !


So, haritu aku inform HI through page fb dia on reviews yang aku tulis ni... Hehe, vangga itew iye cukeew.. ihiks, ok done gedik.

So screen shot tu ada clarify kenapa novel ni tajuk dia macam ni (sis is malas nak type sebab update guna phone, yeah very inconvenient for me)

4 comments:

  1. Wahh Hana Ilhami ada buku baru ke. Kita minat author start baca novel perempuan lindungan kaabah. sangat best novel karya hana ilhami nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perempuan lindungan kaabah tu first novel beliau.. and this one yang ke-5, kalau tak salah... Awak try tengok page HI dekat facebook untuk tengok perkembangan penulis ni..

      Delete
  2. Novel ini memang dalam list nak beli cuma belum berkesempatan.. Lepas baca review nie lagi teruja nak beli.. Cover dia memang lawa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat cepat beli ! thanks for reading this review !

      Delete