Monday, 27 December 2021

# bookreview # fiction

Cinderella by Syu Ariani

Assalamualaikum, good day dearest! 2021 dah nak habis niiii! oh myy. Aku ada few books more untuk tulis review taktahu la sempat ke tidak hukhuk.




Tajuk: Cinderella
Penulis: Syu Ariani
Mukasurat: 508 pages
Penerbit: BLEU Fantasy Publication
Terbitan: September 2021
ISBN: 9789671910931
Blurb:

TENGKU ELYANA.

Dia, Cinderella berdarah. Cinderellah yang penuh noda, tidak seperti dongeng Cinderella. Dibelit rasa berdosa dan kisah silam, Elyana merasakan bahagia bukan miliknya. Tapi dengan kemunculan seseorang...

"Let's have a bet. Be my lover," - DEAN

Elyana tergemap. Lelaki itu tidak bercanda! Tapi Elyana juga takkan mampu nafikan yang Dean semakin mendapat tempat di hatinya!

DEAN.

Dia, Mr. Cinderella. Cinderella versi lelaki yang tak pernah diiktiraf ahli keluarganya, jauh sekali merasa kasih sayang. Tapi dengan adanya wanita itu...

"I pun bersyukur you ada dengan I, untuk I," - ELYANA

Sumpah hati Dean berbunga mekar! Pertaruhan tersebut tak lagi bermakna apa-apa kerana seluruh jiwa lelakinya sudah dimiliki Elyana!

Bahagia yang selama ini dicari kedua-dua Cinderella mula menampakkan sinar. Tetapi bilmana kisah lama dan dosa silam datang menghantui, juga rahsia dan pembohongan mula terbongkar, apa yang akan terjadi?

Apabila Cinderella berdarah dan Mr. Cinderella bertemu, akan adakah pengakhiran bahagia menanti mereka?


The review for the final book of Twisted Tales: Princess Series is here! Tengku Elyana, wataknya wujud daripada novel 'Anastasia'. Dean pulak mula muncul dalam 'Ursula'. And dalam 'Belle' pulak kita tahu  yang they get married. Yang kita tak tahu, kisah mereka. Maka, dalam Cinderella kita buka kisah mereka. Kalau taknak spoiler, novel ni kena baca last sekali, tau tau.

Walaupun kita dah tahu kisah El dengan Dean daripada novel sebelum-sebelum ni, there is still elements of surprise and plot twist. We all know yang Elle is a Cinderella, yang berdarah. And Dean? He' a Mr. Cinderella. Aku  tak expect kisah hidup Dean ni like this. That's why terasa wow centuuu. Tan Sri Hisyam is a cruel person. Rasa nak mengamuk je dengan diaa. But then sebabkan dialah Dean kenal Asyfa. And finally kita tahu how they met. Cute je. And disebabkan Tan Sri Hisyam jugalah Dean berani buat pertaruhan dengan El.

Kalau nak describe hero dalam series ni satu-satu, aku rasa Dean la yang paling sweet paling terasa macam player. Hampir Tengku Hadi nak jatuh daripada tempat pertama. Dengan Asy pun Dean ni dah sweet habis, caring habis, dengan El lagilah! Masa mula-mula dia ngorat El, comel je wehhhh kenot lah ceni.

As penulis dah mention, memang novel akhir ni kurang action scene and more to romance tapi tak bermaksud babak aksi tu kurang menyengat because it is! Lagi-lagi bila seseorang daripada dosa lalu El muncul membuat huru-hara. Manakan dengan rahsia yang El simpan lagi. Fuhh, berdebar-debar kita. Campur jugak action scenes yang dari buku sebelum-sebelum ni dengan perspektif berbeza, boom! Love it. 

Aku suka dengan ending novel ni. Sekaligus pun an end to the whole series. Cameo watak-watak  dalam novel sebelum especially Asyfa dengan dia punya nasihat memang kasi padu novel ni. And the whole timeline. Aku rasa wow gila. Cinderella is like summary daripada Anastasia(takde mention sangat sebab El is a villain there) sampailah ke Belle. So, overall, I am a satisfied customer. Huhu.






-thes

3 comments:

  1. Suka suka suka quotes dari novel ni.

    ps: tak sempat dah. hari ni dah last 2021. Esok je la sambung. Haha

    ReplyDelete
  2. good post 😊 would you like to follow each other? if the answer is yes, please follow me on my blog & i'll follow you back. https://camdandusler.blogspot.com

    ReplyDelete