Tuesday 2 April 2024

# bookreview # fiction

Horizon Cinta by Umi Azrini

 Assalamualaikum, good day dearest!
Tajuk: Horizon Cinta

Penulis: Umi Azrini

Mukasurat: 482

Genre: Romantik

Penerbit: Alaf21

Terbitan: 2009

ISBN: 9789831244166

Blurb:

Zariz seorang pelaut yang cintakan kedamaian dan ketenangan. Hidupnya yang dikelilingi lautan luas menjadikan dirinya sepi. Temannya hanyalah pukulan ombak dan desiran angin. Cuma sesekali kicauan camar laut hadir menghidupkan hari-harinya. Bibirnya jarang mengucapkan kata-kata, hanya telinganya tekun mendengar dan mata yang rajin menilik.


Berbeza dengan Zara, seorang gadis yang lincah dan pandai berkata-kata, sesuai dengan kerjaya yang menuntutnya bertemu dengan orang ramai. Pesonanya menjadikan Zara cukup mudah didekati. Cuma ada ketika, sikapnya yang terlalu peramah menyusahkan orang lain. Zara senang dikerumuni, diminati dan gemar berada di antara kelompok manusia lain.


Takdir menemukan mereka. Zara dan Zariz bagaimanapun ibarat anjing dan kucing. Andai berjumpa, pasti bertingkah kata, berselisih pendapat. Ego yang beraja di hari menjadikan mereka tegar menyakiti satu sama lain. Tanpa sedar, pertelingkahan demi pertelingkahan mereka mewujudkan kesebatian. Dalam dia, benci menjadi rindu, dendam menjadi sayang.


Namun, mudahkah mereka melafazkan kata cinta kerana masing-masing pernah melukai?


Novel lama yang one of my favorite, yang aku dok ulang baca berpuluh kali pun masih rasa seronok. Antara sebab aku enjoy gila novel ni adalah latar belakang tempat separuh pertama novel; atas kapal kargo LNG. Zariz aka Ezo berparut petir merupakan pegawai kedua dalam kapal yang bertanggungjawab untuk mengemudikan kapal. Banyak tugas-tugas dalam setiap bahagian kapal kargo yang diceritakan tapi lebih memusat pada kehidupan Ezo dan tugasnya.


Cue in Zara, si gadis ranggi berketurunan cina yang merupakan adik kepada Kapten Jonathan (kapten kapal Puteri Zamrud) yang turut serta dalam pelayaran ke Jepun. Kerana beberapa insiden sebelum pelayaran, Zara dan Ezo pantang bertemu, ada saja yang digaduhkan. Selain menghiburkan hari-harinya di atas kapal dengan annoyed Ezo, Zara ada misi utama iaitu untuk menjual produk kesihatannya walaupun tahu larangan berjual beli. Dan setelah beberapa kali diselamatkan oleh Ezo, mereka mula berbaik dan persahabatan itu berlanjutan sampailah mereka berlabuh semula di perairan Malaysia.


Kisah cinta Zara-Zariz ni simple je jadi mudah untuk aku ikut. Konflik antara mereka pun muncul lambat, lagi sikit nak habis baru muncul konflik yang memisahkan mereka. Walaupun aku faham dengan keputusan Zara, aku still geram dengan dia yang susah sangat nak letak kepercayaan kepada Zariz. Tapi Zariz, ahhh, walaupun dia undur diri untuk sementara waktu, tapi dia tak lepaskan peluang kedua.  Persistancy, that's what I like about him.


Aku tertunggu-tunggu jugak kisah disebalik parut petir dekat dahi Ezo ni tapi sampai kesudah tak dapat jawapan. Tapi its okay, tak menggangu jalan cerita pun. Cuma berjaya melainkan penampilan Zariz. Buku ni antara buku yang aku akan cari kalau masuk slump mood. Every time, memang berjayala keluar.


-thes

No comments:

Post a Comment