Thursday, 31 October 2019

Thursday, 24 October 2019

Tuesday, 22 October 2019

Graduated !

October 22, 2019 42 Comments


made with canva.com

Assalamualaikum semua. Haa tengok tajuk pun tahu dah aku nak bebel apa. Kan ? Aku pun dah banyak kali hinted yang aku akan buat entry on this topic. So, here we goes.

Aku rasa, aku tak pernah mention dekat mana aku belajar (dulu aku ada buat entry pasal Taekwon-Do tournament yang mana aku as one of the exco and the journey of throughout that event yang aku dah pun delete, so some of you mungkin tahu) and I actually didn't want to tapi bila fikir balik, kenapa tidak ? Kan. Aku actually one of the university yang sering disebut these past months. UniSZA. 

Memandangkan UniSZA ni duduknya di Terengganu, so aku pun memang selalu la jugak travel 5 hours plus plus atas bas. Selalunya aku naik bas dekat Seremban or Pilah sebab hari cuti en, boleh la nak mintak akak or abang aku hantar ke station bas. Tapi this time, hari kerja so aku pun malas la nak menyusahkan orang yang jauh. Aku naik jelah bas dekat Gemas, aku mintak akak ipar aku hantarkan.

The things is, bas aku pagi 15 October. Aku memang dah bagitahu dia yang aku gerak pagi tapi dia ingat malam. Lol. Dah la pagi tu gelabah semacam. Bas aku pukul 11 pagi, aku ingat nak gerak dalam pukul 10 so sampai station sempatlah aku nak beli makanan sikit. Tapi sebab dia dah salah time, bas sampai stesen dulu daripada aku. Nasib baiklah orang dekat kaunter tu call aku, bagitahu bas dah sampai and nasib baik jugak la aku dah nak sampai. Kalau tak, memang burn la tiket dan duit gue.

Sampai ganu dalam pukul enam, tunggu Naz dengan Atina datang jemput. Malam tu makan-makan lepastu membuta. Oh, aku supposed to tumpang bilik Naz sebab I'm alone tapi tak jadi sebab Atina pergi bagitahu parents dia yang aku sorang so dorang pun book another room for us. So, sepanjang aku dekat Ganu, aku duduk dengan Atina la. Massive thanks to Atina's parents !

16 October. 

Plan asal, nak pergi makan, Zohor lepas tu pre-convo dekat pantai takpun drawbridge. Tapi sebab kawan Naz mintak tolong ambil kan jubah semua, and several other reason, tak jadilah nak pre-convo. So, lepas makan, lepak bilik Naz jelah sambil tunggu sidang petang habis, sebab aku nak jumpa kawan. But then, Miza pulak ajak pre-convo dekat padang new zealand, nak taknak kitorang pun pergi jelah.

Habis segala pre-convo, naik balik bilik Naz, lepak tunggu Asar. Ingatkan dapatlah pergi dewan tapi tak sampai 10 minit duduk, kawan Naz pulak mintak tolong ambil dia dekat Mydin sebab Grab takde. Kesian gila tengok Naz ulang-alik. Aku dengan Atina serba salah nak keluar gi dewan. Kitorang pun stay jelah bilik Naz sampai pukul 5 macam tu Naz hantar kitorang gi cafe, beli makanan malam. Lepastu, kitorang dua balik hotel dengan Maxim. Terkilan jugaklah sebab aku tak turun dewan petang tu. I mean, it was one last chance,  for now untuk jumpa Janah and Najah. Haih. Takpelah, ada rezeki, lain kali jumpa lagi.


17 October.

Aku punya sidang is the last one. Pagi tu relax lagi pergi sarap semua. Bila dah siap pakai tudung and everything, terus datang rasa cuak. Serious cuak gila walaupun tahu yang naik pentas tu tak sampai berapa second.

One thing yang selalu jadi dekat aku dalam masa-masa penting ni, kasut. Okey, aku bawak heels yang memang berkurun aku tak pakai. So, aku assume it is in a good conditioned sebab aku jarang pakai. Malangnya, tapak kasut sebelah kanan tu dah loose and by the time aku sedar, it was too late. Heh. Hadap. Dahlah aku tinggalkan kasut yang satu tu dekat hotel *facepalm.  Nasib baiklah kasut tu ada layer lain yang hold kaki aku. So, kira selamatlah.

Masa tengah beratur nak masuk dewan, exco yang jaga barisan tu pun bagitahulah, "Last five nanti orang akan tepuk tangan untuk awak". And guess what, aku tergolong dalam last five tu. Haha. Bangga pun bangga tapi cuak tu lagilah. Memang masa aku atas pentas, lepas je ambil file daripada VC, cepat cepat aku turun. Haha. Segan la wehh.

After everything, aku rushing sebab nak bergambar dengan kawan lagi, pergi bayar gambar, pergi pulang jubah, ambil transcript lagi. Haih. Asalnya depa ajak bergambar satu course, tapi untuk kumpul 42 orang dengan keadaan yang ramai gila orang dengan semua entah kemana memang tak dapatlah kan.

Even nak kumpul geng aku je pun tak dapat. Bila sorang ada, sorang takde haih. Redo jelah. Last last memang kitorang tak dapat pun nak bergambar berlima (except for that one selfie before beratur). Lepas puas bergambar (tak, aku tak puas pun) aku dengan Alip (kebetulan dia pun nak pulang jubah) rushing nak pergi pulang jubah. Masa kitorang sampai je tempat nak pulang jubah tu, orang tu dah nak tutup pintu, kata dah tutup pastu suruh aku datang pagi esok. The problem is, aku nak transcript before gerak balik tapi bas aku pagi esok.

So, dengan muka cuak aku terus kata yang aku kena balik awal pagi esok. Terus brother tu bagi masuk. Lol. Thanks a lot bro. Kalau tak terpaksa gue susahkan Naz once again. Settle segala hal, aku dengan Atina gerak balik. Before that, kitorang singgah pantai dulu untuk post-convo photo session. Bila sampai Terengganu, pantai is a must visit (for me, at least) ! Then barulah isi perut yang lapar gila.


18 October.

One last day in Terengganu. Lepas aku bangun and solat, terus mandi and siap-siap. Walaupun bas pukul 9, aku still siap awal untuk tidur balik. Heh, pelik but this is the way I am. Lepas sarap, around 8.30 macam tu, barulah keluar hotel and parents Atina hantar ke station bas. After a bit of struggling and nervous, we exchange goodbyes and we part ways.

Honestly, sedih gak la nak tinggal kan Ganu and every memories. Lagi-lagi bila tak dapat jumpa orang-orang yang aku nak jumpa. Hm, mungkin bukan rezeki kali ni. Insya-Allah untuk lain kali. Even so, we need to keep going and move on. Once bas gerak daripada station, I felt somewhat proud of myself. Aku tak pernah sangka yang aku akan berjaya tamatkan diploma in business. Lagi-lagi bila jauh daripada family and aku rasa bangga sebab mampu bawak diri ke tempat orang. Alhamdulillah for everything.

Now, one thing down, I have to worry for my JPJ test this Thursday. Huwaaa. Cuaknya wehhh. Doakan yang terbaik untuk aku eh !
-thes

Thursday, 10 October 2019

Thoughtless Thursday #023

October 10, 2019 8 Comments
Kata sejahtera sebagai pembuka salam. Heh. Lama rasanya tak tulis entry guna bahasa Melayu so kalini aku guna BM. Saja nak alih angin. Muehehe..

edited with canva.com
(ni edit malas, jangan contohi)

First news, keluarga aku yang sedia ada besar ni makin besar lagi dengan kelahiran sorang lagi baby. Hence, the header. Yes, it is a girl ! And nope, bukan anak aku. My sister's. So, pagi Isnin haritu lepas subuh, mak tiba-tiba masuk bilik aku kata dia nak pergi hospital. Aku dengan mamainya okay kan aja. And petang tu, lahirlah sorang lagi hamba Allah.. Nak kata aku excited hm, takdelah sangat sebab aku tak reti nak main dengan newborn. Memang tak berani pun aku nak dokong budak baru lahir. Sorang anak buah pun aku tak penah dukung masa dalam hari (ada sekali angah letak baby atas pangku aku memang gelabah gila). Selagi budak tu tak cecah 3 bulan memang aku pandang je.. Hehe

So, yeah. New baby. New niece to bully.

Next week, aku akan pergi convocation ! Yeahhh excited gila sebab dah lama tak jumpa member.. Dah lama tak jejak kaki dekat U. Ugh rindu semuanya. Tapi tulah, aku pergi sorang. :/ 

Doesn't really matter for me. And the next, next week, JPJ test. Allahu. Gelabah la.. Dah la pergi belajar berapa kali je.. Hish.. Doa jelah yang baik-baik.

-thes

Saturday, 5 October 2019

Manhole

October 05, 2019 9 Comments
Assalamualaikum ! Remember when I said that I would do tons and tons reviews ? Well, I guess this might be the last review of that tons and tons reviews. I usually updated about two reviews per week, but after this one, it may became one per week or even per fortnight. I kind of feeling too lazy to type and yeah, we will see how it goes.

not mine; credited to the rightful owner

Title : Manhole / Manhole : Pil's Wonderland / Maenhol - Isanghan Naraui Pil /맨홀:이상한 나라의필
Episodes : 16
Genre : Fantasy, Romance
Network : KBS2
Cast : Kim Jae Joong, UEE, Jung Hye Sung, Baro
Plot :

Bong Pil had been studying for his civil servant exam for three years. He was unenthusiastic about studying and became more devastated when his first love for the past 28 years, Soo Jin will get married. One week before the wedding, Bong Pil threw a fit during Soo Jin's box ceremony night. He then falls into a manhole and found himself traveled through time. Bong Pil then became determined to prevent Soo Jin's wedding.


SPOILER ALERT


When  I first watched this drama, I actually did not enthusiastic about it and actually wanted to stop watching. But then I decided to give it a shot till I found myself at the last episode. This type of drama were not really in my interest so it is a bit boring for me.

Unlike another time travel drama I had watched, this drama had a little bit differences from the rest. And I honestly think that it was refreshing and unique.  The first time that Pil realized that he had travel was when he woke up being in the class during his high school. He think that he was dreaming but it was too real to be a dream. He then took the chance to rewrite his life story. His time traveled was only limited to 12 hours; he would be in the past from 12 in the afternoon then back to present. His present was changed according to how he behaved and what he did in his past. And most of them was not how he expected them to be.

The plot was entertaining for me because I found myself anticipate what would happen in the present if the behave the way he was. I couldn't stop myself from continue watching the next episode. I seriously loved how the manhole affect the period of Pil's time travel. It was hilarious when he was forced to travel one hour earlier than the usual time. Pil also found difficulty to travel when the manhole was blocked.

The way the plot unraveled was so smooth. I love how they twist Soo Jin's fiance real demeanor. It was unexpected and uncalled for. I think I would enjoyed this drama more if the fiance did not had a dark side. You know, sticking to one thing, one genre, ts'all. However, I am not completely against his hidden character. Some people may find it interesting.

This drama had a large number of supporting roles and as usual, I was overwhelmed. Especially when this roles was revealed all at once. The first episode was really a headache for me. This also became one of the reason I wanted to stop watching this drama all together. But then, these roles had important part of their own and their lives was also affected during Pil's time traveled.

For the overall, I really enjoyed and had fun  while watching this drama. However, if someone asked me if I would re-watched this drama, then it is a no from me. For those who enjoyed and loved this genre of drama may enjoyed this drama to the fullest.

-thes