Wednesday 26 June 2024

Aura Luf by Syaz Sufiy

June 26, 2024 0 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest!




Tajuk: Aura Luf

Penulis: Syaz Sufiy

Mukasurat: 614

Genre: Romantik, Drama

Penerbit: Fajar Pakeer

Terbitan: 2023

ISBN: 978-983-822-211-2

Blurb:

Orang lain tidak akan tahu sesakit apa yang sedang menghentam dada kita kerana di luarannya kita nampak hidup dengan sangat baik di dalam kesempurnaan yang indah.


Itulah apa yang sedang dilalui oleh Luf Gabriel dan Aura Iman Thania.


Aura nekad mahu mencari tahu kisah sebenar di sebalik gahnya nama keluarganya. Dari Rusia ke Malaysia, Aura cuba menguatkan hatinya yang seringkali rapuh itu untuk membela nasib si ibu.


Setiap pertemuan pasti ada sebabnya bukan? Siapa sangka, di dalam perjalanannya Aura bertembung pula dengan jejaka misteri bernama Luf Gabriel.


"Oh, by the way... nice legs, Versace girl." - LUF GABRIEL


Entah sengaja dirancang atau memang kebetulan, Luf Gabriel seolah-olah sentiasa ada di saat-saat sukar perjalanan Aura.


Namun personalitinya yang sentiasa berubah-ubah itu membuatkan Aura semakin curiga. Malah Luf menjadikannya tawanan pula!


"Awak culik saya ke apa hah, Luf?" - AURA IMAN THANIA


Ya. Luf menjadikan Aura tawanan kerana mahu membalas dendam tapi semakin lama dia menghabiskan masa bersama-sama dengan Aura, bara dendamnya semakin terpadam. Dari rasa ingin memusnahkan gadis itu, ia bertukar menjadi satu rasa ingin melindungi dan mengasihi.


"Kau tak takut dengan aku?" - LUF GABRIEL

"Saya tak pernah rasa selamat seperti ini, Luf." - AURA IMAN THANIA


Namun, saat hati sudah dipenuhi dengan rasa cinta, realiti menampar mereka berdua.


Di antara dendam dan cinta, pihak mana yang akan diberikan kemenangan?


Benarkah kesempatan kedua itu patut diberikan walaupun teruk hati dilukai dan jika benar, apakah kesempatan yang oatut diberikan?


Di saat dia jatuh tersungkur dan di dalam kepayahan untuk bangkit semula, ada pula tangan yang menghulur membuatkan kisah mereka semakin mencabar.


Pertama sekali, terima kasih cik penulis untuk novel ni (hadiah giveaway bulan April/May lepas yang aku nak buat video unbox tapi tak teredit pun haha).


Aura Luf mengisahkan Aura yang mahu mencari kebenaran di sebalik kematian ibunya dan Luf yang mendekati Aura untuk membalas dendam... Or that's what written on the back cover. Tak hanya fokus dengan kisah dendam dan merungkai kebenaran, Aura Luf juga menceritakan tentang peluang kedua.


Jalan ceritanya sangat fast-paced. Aku tak expect untuk tahu kenapa Luf berdendam dengan Isaac, abang Aura seawal 200 muka surat pertama. Dan aku tak expect, rahsia pembunuhan Aurora, ibu Aura dirungkai sebelum pembacaan aku separuh novel. Laju ya, dan tiada babak yang meleret jauh-jauh. Cuma aku agak slow untuk perasan time skip, sampaikan kena baca balik page sebelum.


Luf Gabriel. Dialah semerah-merah bendera merah. Tak berkenan betul aku dengan perangai dia dalam bab-bab awal. Heck, bab-bab tengah pun dia tak nampak hijau walaupun irisnya emerald green. Semerah ceri I tell you. Geram betul aku dengan perangai dia yang suka memaksa, melenting tak tentu fasal, suka ambil kesempatan dan cakap tak serupa bikin. Sayang, tapi lepaskan? Whyyyyy?


Aura Iman Thania. A naive but strong-willed girl. Watak dia mulanya a bit annoying untuk aku tapi disebabkan determination dia untuk merungkai asbab kematian ibunya walaupun ditentang Isaac dan Tuan Megat, aku mula sukakan dia. The moment dia lari dari Luf? Cheff kiss! Walaupun kejam sikit untuk Luf, tapi salah Luf so who cares? 


Kimia antara Luf dan Aura, aku tak berapa feel. Lagi-lagi masa Luf ni merah menyala. Aura yang captive masa tu pulak kejap bengang, benci dengan Luf, alih-alih dia suka kat Luf. My brain not braining masa ni. Tapi lepas mereka berpisah. That's another whole story. The grovel scenes! I loikeeee! Masa ni baru rasa Aura, Luf, made for each other. Villain? Saya sedih. He's soooo good! Kenapa dia jahat hmm.


Side characters semua best walaupun ada certain tu tenggelam timbul macam Luna. Dia punca pastu dia macam hilang ada hilang ada. Dean dengan Uwais, penghibur tetap. Bila ada si kecil Bella, makin kiyooot cerita ni! Lagi-lagi bila Bella dengan Luna bergaduh sebab nakkan perhatian Ziyad. Haha comel jeee.

 

Overall, aku enjoy Aura Luf so much. Thanks again kak Syaz Sufiy untuk novel ni. First time baca, memikat ya! InsyaAllah akan check out novel-novel lain juga.

-thes

Monday 24 June 2024

Terima Kasih, Luka by Hasif Rayyan

June 24, 2024 0 Comments

 Assalamualaikum, good day dearest!




Tajuk: Terima Kasih, Luka

Penulis: Hasif Rayyan

Mukasurat: 459

Genre: Keluarga, Slice of life

Penerbit: IMAN Publication

Terbitan: 2023

ISBN: 978-967-2459-66-8

Blurb:

"Aku abah dia!"

"Sekarang ni baru terhegeh-hegeh nak mengaku abah. Selama ini, ada abah kisah pasal kami? Tak ada, kan?" Poji membentak, sinis.

***

Sejak pemergian ummi sejurus melahirkan Naura, hidup mereka sekeluarga berubah. Poji terpaksa mengurus rumah dan menjaga adiknya. Abah pula makin menjauh, seolah-olah tidak wujud. Hanya pulang ke rumah untuk makan dan tidur sahaja.


Terbeban, Poji memberontak mahu keluar dari rumah itu hingga membuatkan abahnya berang. Dek selalu tersepit dalam pergaduhan mereka, Naura semakin hari merasakan dirinya dibenci dan dilihat beban pada keluarga.


Hubungan antara Poji dan abah semakin tegang apabila Naura tiba-tiba menghilangkan diri. Abah langsung tidak boleh diharap! - Itu yang Poji rasakan. Sedangkan abahnya pula menyalahkan Poji kerana gagal menjaga Naura.


Luka yang selama ini dipendam, membuatkan masing-masing menyakiti tanpa sedar. Seandainya nyawa menjadi taruhan, masih adakah ruang untuk Poji, abah dan Naura saling memaafkan kesakitan lalu?


Pertama sekali, cover novel ni comeiii. Novel bergenre slice-of-life dan kekeluargaan with a bit touch of action-thriller and crime. Jujurnya, aku cuma tahu buku ni bertemakan keluarga dan air mata jadi aku terkejut juga bukunya tebal. Aku mula membaca tanpa harapan yang tinggi dan bila babak Naura lari rumah, it's not even half of the novel aku dah macam, whyyyyy? Bukunya tebal lagi???? Tapi, aku puas hati dengan keseluruhan cerita.


Tamat SPM, Poji merancang untuk keluar dari rumah dan keluarga. Keputusan yang dia buat, membuatkan abahnya, Karim melenting. Naura, si adik yang tak tahu apa-apa mengenai rancangan si abang, menjauhkan diri. Hubungan dingin antara Poji dan abahnya semakin mendingin apabila Naura melarikan diri.


Kenalah dengan tajuknya, aku pun ikut terluka dengan Poji dan Naura. Bijak penulis mainkan emosi dan penyampaian beliau sangat dalam dan terasa ke dasar hati. Penggunaan kata yang mudah difahami, even dengan dialek Kelantan dan penceritaan yang santai membuatkan aku susah untuk letakkan novel ni sampaikan pukul 2 pagi pun aku masih membaca walaupun mata bengkak.


Watak-watak sampingan seperti Ijat, Razlan, Rahayu dan Awut semuanya menambahkan rencah dalam kisah Poji sekeluarga. Babak-babak yang ada gandingan Poji-Ijat tak sah kalau tak mengarut sekejap. Situasi tengah serious pun sempat mereka melawak. Tapi, bab tolong-menolong, tak diminta pun mereka buat. Razlan, watak pendukung yang ada untuk Poji dan Karim. Kalau takde Razlan susah kot nak sedarkan Karim. Rahayu pula menambahkan rencah cinta dalam hidup Poji. Cumanya sangat unexpected ya watak dia ni. Plot twist yang tak terjangka. Awut pula masalah besar dalam hidup Poji dan cerita ni.


Tahniah dan terima kasih penulis untuk kisah Poji sekeluarga. Looking forward untuk projek seterusnya!


-thes

Friday 21 June 2024

Anak Perempuan Dato' Pengarah by Rehan Makhtar

June 21, 2024 0 Comments

Assalamualaikum, good day dearest!




Tajuk: Anak Perempuan Dato' Pengarah

Penulis: Rehan Makhtar

Mukasurat: 510

Genre: Romantik, Keluarga, Kesihatan mental

Penerbit: Karyaseni

Terbitan: 2024

ISBN: 978-967-469-219-3

Related title(s): Takdir Untuk Aku, Seseorang Untuk Aku, Dia Untuk Aku

Blurb:

Kata orang, masa akan mengubati segalanya. Kerana itu, sehingga kini Tiani masih berharap waktu itu tiba. Kejadian itu benar-benar meninggalkan parut kekal pada jiwanya. Dia terus membalut resah dan gundah dengan senyuman dan tawa kerana tidak mahu mereka yang disayangi turut sama menderita.


Namun, dia sendiri tak pernah menduga apabila Tuhan menghantar seseorang yang mendengar biarpun dia tidak bersuara. Yang melihat dengan jelas walai dia terus bersembunyi. Yang memahami biarpun tak pernah dia luahkan rahsia hati.


''Eh... kenapa ni, awak?'' - LUKMAN

''Maaf... tapi tolonh. Selamatkan saya...'' - TIANI 


Ketenangan Lukman terganggu. Tak pernah disangka, dalam perjalanan hidup yang mana dia tak pernah kesag tentang cinta, seorang wanita asing tiba-tiba sahaja jatuh ke dalam pelukan. Dia ingin menolak. Tapi, merasakan tubuh halus itu menggigil ketakutan dan melihatkan air mata daripada mata redup itu mengalir lesu, Lukman relakan diri.


''Saya patut suruh awak pergi daripada saya sejak awal...'' - TIANI

''Mana lagi saya nak bawa diri kalau awak halau saya pergi sedangkan awak dah ikat mati hati saya?'' - LUKMAN


Berdepan dengan wanita yang sentiasa ketawa menutup kesedihan, yang sering senyum menafi keresahan; Lukman tahu semuanya tak mudah. Kerana dia tahu keresahan, kesedihan malah ketakutan itu jelas tergambar di balik pandangan mata redup itu. 


Lukman tahu, masalah telah hadir dalam hidupnya. Tapi, apa nak dikata, kan? Ini adalah masalah yang dia mahu hadap buat seumur hidup.


Another 5 stars read untuk tahun ni (walaupun aku tak keep track berapa banyak 5 stars read dah hahaha)! Pertama sekali, thank you kak Eyqa sebab berjaya hasut saya baca novel ni secepat mungkin walaupun plan asal nak baca lepas exam haha. Novel kalini merupakan kesinambungan dan juga penutup untuk siri 'Untuk Aku'.


Tiani, disebalik keceriaan dan senyuman yang dia berikan, terselit ketakutan dan trauma dari kejadian lalu. Jodoh? Semenjak abangnya bernikah dengan cinta hati, Taini reda sendiri andai tiada untuknya dan bertekad untuk teman mama sampai ke hari tua.


Lukman. disebalik keseriusannya, terselit kemanisan yang tak berpenghujung. Pertemuan pertama dengan pemilik kasut tumit tinggi merah jambu membuatkan dia berkelakuan luar kebiasaan. Jeritan hati ingin melindungi Tiani, wanita yang baru dia kenali. Tanpa sebab, tanpa amaran.


Aku sangkakan APDP ni ceritanya bunga-bunga saja tapi rupanya berduri juga, walaupun tak sesakit TUA dan SUA. Tiani yang ceria sentiasa menyimpan sakit sendiri. Tak mahu membuatkan mama dan abangnya risaukan dia, maka dia senyap menyimpan rasa. Perjuangan Tiani untuk keluar dari fasa PTSD tu tak mudah, lagi-lagi dia sendiri seolah menidakkan. Dan aku tak expect langsung plot twist. Pedih yaa.


Nasib baik, Lukman ada. Lukman yang setia menunggu walau mereka tak terikat. Lukman, kawan keempat yang sentiasa ada mendengar dan melihat. Memberikan semangat saat Tiani lemah. Yang tak mengeluh walau sedikit apatah lagi putus asa. Chemistry Tiani-Lukman💜🥰💥🌻🤌🏽🌸🌠🥳


Tiani yang terlebih lurus, sangat menghiburkan. Lukman yang tak henti-henti bagi pick-up line aduhh. Comel! Paling aku suka they had one thing moments yang dorang share. All those conversations yang, "in legal we say...", terasa special and are so them! Comel sungguhlahhhh.


Dan sebagai penutup, haruslah tiga pasangan pertama buat cameo! Suka betul dengan babak-babak yang ada dorang ni. Masing-masing dah ada anak-anak, menguruskan anak-anak, ahhh I feels like a proud mommy🥺🥺 Dan tak lupa babak paling popular, Lukman kena 'culik' dengan Taufiq, Qadr dan Ziyad, walaupun Qadr dengan Ziyad tak tahu apa-apa. Miscommunication at its finest hahaha.


Tahniah kak Rehan untuk buku ni dan terima kasih kerana tamatkan kisah mereka dengan buku ni.

-thes

Monday 10 June 2024

Seminit Bersama teme Abdullah

June 10, 2024 1 Comments



LENGTHY BEBELAN AHEAD


 Assalamualaikum, good day dearest! Lama rasanya tak bercerita dekat sini. Asyik buat reviu buku aje. Tapi itulah, posting kalini pun masih lagi dalam bubble buku? Well, memang ini aje hobi aku yang kekal dari lepas diploma dulu. Readers/bookworms/bookstagrammers/booktoks mesti tahukan last week merupakan penutup 'hari raya' kita, PBAKL. Cerita harini, bukan momen-momen aku di sana (will write about this soon) tapi lebih menjurus kepada individu aka penulis yang kali terakhir meet and greetnya adalah 6 tahun lepas; teme Abdullah. Since aku rasa aku nak bebel banyak, aku pecahkan kepada beberapa subsections supaya senang korang nak skip mana yang korang taknak tahu. Dan kenapa seminit? Bacalah. Jangan kecam saya plishhh


 1. Pertama kali kenal teme? Buku dia?

Pertama kali kenal nama teme Abdullah ni mungkin masa sekolah menengah. Masa tu mungkin nak SPM atau tahun sebelumnya (yakin hanya dua tahun ni sebab duduk asrama masatu) sebab aku tahu dia daripada kawan yang bookworm yang memang follow dunia buku. Tapi masatu aku tak ambil tahu sangat pasal dia dan dunia buku ni, maklumlah nak SPM. Have to have my priority straight! Tapi balik rumah main Twitter and maybe start follow twitter dia (teme) jugak masatu. Semua sebab dia suka post inspirational words yang kena dengan jiwa aku. Blog dia aku tak follow kot? Sebab masa ni blog aku sendiri bersawang. Lepas SPM baru aktif sikiiit.


Fast foward dua, tiga tahun lepas tu. 2018. Masa ni aku dah last year diploma. Agak aktif blogging yang takde niche. Aku tulis apa aku nak. Join contests, giveaways, segments, semualah. Mid 2018 tu, ada sorang blogger, S.K buat giveaway buku baru teme and aku join. Lepastu start final semester and aku tak check blog sangat. Bukak semula masa stress week, hujung 2018. Lahhh rupanya dah dekat setengah tahun kot announce aku menang giveaway tu🤣😂 And memang rezeki aku agak, penganjur taklah letakkan masa untuk aku respond, and right away aku emel dia.



Alhamdulillah, tahun 2019 aku terima buku-buku teme Abdullah. Almost setahun ya ambil masa dari join giveaway sampai hadiah nak sampai ke tangan. Tiga buah buku yang aku terima adalah Arkitek Jalanan, Impian Jalanan dan Empayar. Awal to mid Januari 2019 adalah minggu exam. Tapi kepuasan maksimum membaca aku adalah masa aku sepatutnya study, aku baca buku-buku baru aku. Aku start dengan Arkitek Jalanan sebab blurb belakang tu menarik dan membuatkan aku berfikir. Aku selalu tafsirkan phrase 'belajar kerana Allah' tu something along the line of belajar supaya ilmu yang kau dapat tu kau boleh guna, amalkan dan ajarkan kepada agama Allah. Jadi aku nak sangat tahu apa yang penulis ni cuba sampaikan. Dan aku jatuh cinta dengan isinya, ceritanya, right away (please don't ask apa yang teme lampirkan berkenaan dengan phrase tu, aku dah tak ingat dan takde note kat mana-mana). Habis satu paper, aku buka Impian Jalanan pulak, self-reward kononnya. Suka juga! Empayar, kita hold sampai habis paper.


Februari 2019. Balik je ke negeri asal, aku terus buka Empayar. Lahh, makin tergolek aku dengan penulisan teme Abdullah. Cerita Empayar jauh berbeza dengan siri Jalanan yang aku baca lebih dulu. Walaupun plot biasa tapi latar tempat dan masa tu jauh berbeza. And since aku guna blog ni untuk share review K-dramas, movies, aku pun decide, why not tambah lagi satu dimension; book review. Secara rasminya, Empayar memulakan tirai aku sebagai pengulas buku (TEKAN SINI UNTUK BACA REVIEW EMPAYAR 2019 DAN 2022). Mulanya sangat ragu-ragu dengan diri sendiri. What ifs tu sentiasalah dalam kepala. Tapi lepas tekad, aku lunggah (langgar) je. Whatever happens, happens. Masa tu jugak aku suka baca reviu-reviu buku yang ditulis blogger lain macam  Kak Siqah, Kak Ika, dan Kak Sha, jadi aku kuatkan hati dan buat. Tak ada apa pun yang jadi haha. Overthinking aje lebih.


2. Ya, semua salah teme.

Lepas khatam tiga buku-buku teme Abdullah yang aku dapat tu, mulalah aku baca balik novel-novel lama akak aku dulu. Hujung 2019, aku contact penulis Hana Ilhami (aku memang minat novel-novel dia sejak sekolah menengah) di FB untuk beli semua buku dia yang ada dekat pasaran masa tu sebab dah bosan nak ulang baca novel-novel akak. Yeap, my love for reading was reignited because of teme Abdullah's book. Jujurnya, kalau orang kata aku akan ada TBR yang lebih lima buah buku dulu aku akan kata orang tu over. Well, look at me now.



Since dah kenal teme, dah start follow twitter IMAN Publication, aku pun memang up-to-date la dengan berita-berita buku teme Abdullah. March 2020, pre-order buku baru teme. Selamat Tinggal Purnama. Box set. Tak fikir apa dah memang join je terus. Then, COVID happened, lockdown happened. Hahaha cabaran ya untuk aku as first timer join pre order buku. Julai ke Ogos baru buku tu sampai rumah. Ingat lagi moment buku tu sampai. 


Aku tengah masak kat dapur tiba-tiba anak buah aku jerit dari pintu depan, "Mama! Ada barang sampai untuk mama!". Aku pelik sebab masatu aku memang takde online shopping sangat. Tak teringat pun pasal buku ni. Bila tengok sender address baru excited gila. Dekat dapur tu jugak aku unboxing hahaha. And the rest, is history. Dari Mac 2020 sampailah Jun 2024 ni, tak terkira dah berapa kali aku join pre-order buku and membeli buku. Lagi-lagi lepas buat account IG @itsthesuraya tu (supposed to be IG for blogs tapi....). Makin rancaklah cerita dia. Semua ni, salah teme Abdullah. Siapa suruh tulis buku best-best? Kan aku dah terjebak😒😒


3. Cerita Meet & Greet teme Abdullah 2024 pt. 1

Bahagian pertama bertemu spek to spek dengan teme adalah di PWTC, 1 Jun 2024. What a way to start a month. Rezeki sangat dapat tiket masa ni walaupun aku memang redo habis kalau tak dapat. Aku dengan Y (member rapat) memang tak berhenti la whatsapp each other masa hari nak beli tiket tu. Conversation kitorang haruslah, 



"Weh kau dapat ke tak?!",  
"wei waiting line lagi tiga minit!", 
"Suuu sold out lagiii!, 
"Y, session petang je boleh niiiii, caneeeee" dan seangkatan dengannya. 


Sampailah tiba-tiba aku lepas untuk proceed to payment. Terkejut and bersyukur jugaklah masa tu sebab boleh and dapat session pagi yang memang aku nak (senang nak plan waktu solat and lunch). And lagi-lagi happy bila dapat confirmation ticket. Rasa nak jerit kuat-kuat aje tapi takut orang ingat ada kes histeria pulak. Tapi bila aku tanya Y, dia tak lepas. Ahhh sedih jugaklah and kalau boleh aku taknak pergi sendiri haha. Kitonyo pemalu teruk. At the same time rasa okay jugak kalau Y takde, at least kalau aku terbuat benda pelik-pelik depan teme nanti takdelah saksi yang aku kenal kat situ HAHAHAHA (wait for it).


1 Jun 2024. Plan dengan Y (yes, dia ikut ke PBAKL juga sebab memang dah plan nak beli buku 1hb ni) nak naik bas yang pukul 8 am. Sejam perjalanan at least dalam pukul 9 dah boleh register and jalan-jalan cari buku sementara tunggu turn tu. Eh sekali budak yang nama Suraya ni tidur balik lepas subuh. Hahaha. In my defense, dua malam sebelum tu aku tidur pukul 5 pagi. Khamis malam jumaat tidur pukul 5 pagi sebab veeery last minute tukar variables untuk research paper yang kena submit Jumaat tu (worth it sebab mark tinggi and lecturer suka dengan paper kitorang siap suruh write to newspaper😭😭😭). 


Jumaat 31 Mei tu masing-masing ada program yang start as early as 8 am and last until 5pm. Bayangkanlah aku punya barai tu macam mana. Jangan tanyalah aku consume berapa banyak kopi, walaupun tak berkesan pun dekat aku haha. Balik tu memang lelap sampai maghrib then teringat hadiah untuk teme tak siap lagi. Haha boleh je aku tak sambung tapi macam tak best pulak sebab dah berniat nak bagi and bendanya tinggal around 40% je lagi nak siap. So yeah, pulling another all nighters till 4 am. Lambat settle sebab aku uruskan diri and finalise assignment dulu, pukul 10 baru start embroidering. Settle tu memang cramp lah tangan ni duk pegang jarum. Gambar takde sebab well, suraya ni pelupa jadi dia tak sempat pun ambil gambar. Sketch design pun tak jumpa dah dekat mana uhuk. Just know that aku buat bookmark design logo teme bersama few flowers and leaves and motif yang berkaitan dengan buku-buku dia. Cuma finishing tak berapa lawa sebab aku dah penat gila haha.



Lepas subuh memang tak teringat nak contact Y untuk tunda sikit masa gerak haha. 8.30 am baru aku jaga balik and contact dia. Apa lagi, membebel la kak sorang tu. Lepas breakfast, pukul 10 am baru gerak keluar. Dalam 11.20 am lebih baru jejak PWTC. Tak pandang kiri kanan dah terus naik level 5. Lepas scan QR apa semua, kak IMAN bagi wristband and cakap,



"Nanti sampai masa colour wristband awak ni, boleh la start beratur,"

"Warna saya ni pukul berapa?" tanya sebab takde tulis masa

"Pukul 11.30 nanti" balas Kak IMAN lepas tengok board belakang

"Oh, saya dah boleh beratur la ni?" sambil tengok jam tangan

"Sekarang pukul berapa?"

"11.27 pagi. Hahaha"

"Oh, boleh dah la. Hahaha"

"Okay kak, terima kasih!" senyum dan teruskan perjalanan



Lepas tinggalkan Y, aku pun pergilah beratur. Oh panjang ya barisan. Berapa lama tunggu turn? Dekat pukul 2 baru aku keluar dari dewan lepas jumpa teme. So, yeah. Agak lama tapi tak terasa sangat sebab aku main phone (sejenis highly concsious untuk membaca dekat public walaupun orang depan, orang belakang elok je membaca).



Jujurnya, aku nervous gila nak jumpa teme. Even untuk 30 saat. Dewan tu pulak boleh tahan sejuk. Hujung jari memang makin sejuklah dengan nervousnya lagi. Masa tengah beratur tu, eh nampak familiiar face! Terus hilang nervous aku. Siapa? Of courselah bukan teme haha. Akak cameraman, aka Kak IMAN  yang ambil video promotion ps aku haritu. Lepas bagi phone dekat Kak IMAN, maka teruslah kaki ni bergerak ke meja signing teme. Dialog wajib teme bila jumpa fans;



"Assalamualaikum, terima kasih sudi datang"


Aku pulak haruslah melayu, bagi salam jugak baru jawab salam teme. Terus letak buku; Bayang Sofea & Signature Jalanan (sebab dua ni je yang ada dekat uni and dua-dua belum baca) and pandang teme sign. Masa dia capai buku SJ barulah aku cakap nak mintak dia wish birthday kawan (yang sebenarnya stranger kenal dari telegram ps IMAN haha). Masa nilah aku stuck dengan nama yang sorang lagi (she's Indonesian), rasa nak nangis masa tu hahaha lagi-lagi teme pandang tunggu nama kawan aku tapi nasib baik sel-sel otak berhubung dengan cepat kalau tak aku mintak phone dekat Kak IMAN balik sebab nak check nama😂😭



Done wish video, Kak IMAN pun panggil, "Suraya gambar". Ehhhhhhh. Akak ingat nama sayaaa?!! Mulanya aku ingat aku salah dengar so lepas ambil gambar aku terus thanked her, teme and turun stage. Masa ambil beg, aku duduk sekejap and buka balik video tu and YESSSS SHE DID SAY MY NAME!! Weh, terharu teruk masa tu haha. Keluar dewan terus cari Y, gerak Sunway Putra untuk cari makan. Sambil tunggu order sambil aku bercerita jumpa teme and pasal Kak IMAN ingat nama aku. Komen Y, "Kenapa hang macam lagi excited kak tu ingat hang daripada hang jumpa teme?". Terdiam aku hahaha tapi mungkin jugak? Orang ingat nama kita, of course excited! Dan aku akan terus ingat akak tu. Dan satu lagi soalan Y yang aku rasa orang wajib tanya;


"Hang dah jumpa teme tu, hang rasa dia hensem ke dak?"


Jawapan aku? Entah. Aku tak sempat pun nak pandang dia. Haha. Bukanlah tak pandang langsung tapi untuk 30 saat tu, aku takde masa nak telek, nak teliti, nak fikir dia hensem ke tak. Aku tak pandang dia overall, aku pandang spek dia ja. Haha. Dengan nak mengingat nama sis tu lagi, otak aku overloaded dengan rest yang tak cukup lagi. Tapi suara dia sedap. Y puas hati and sambung makan.



 Settle urusan dekat Sunway, kitorang pun rushed balik ke PWTC untuk Y shopping dan aku cari buku customer. And here, the unexpected happened. Hujan. Lebat gila-gila. Laluan jejantas dari Sunway ke PWTC packed. Yang nak pergi, yang nak balik. Kau literally boleh gerak ke depan selangkah-selangkah ikut movement orang depan. Tapi untuk buang masa saja dalam Sunway Putra tu bukan pilihan sebab kitorang dah stuck dekat tengah, maka gigihlah ikut traffic walaupun dua-dua sangatlah anti tempat crowded.



Sampai je depan PWTC, ada sorang akak tu direct kami semua ke entrance Seri Pacific yang selamatlah daripada kena hujan. Kak, saya respect akak sebab ulang-ulang instruction yang sama dengan suara yang kuat and jelas. So, selamat dah. Tak bersesak sangat. Tak kena hujan, sampailah lebih kurang 30 meter away from entrance. Laluan tu banjir. Banjir yang kalau kau jalan je, kasut confirm masuk air. Nasib kami baik untuk lima langkah pertama sebab ada insan baik hati yang letak piring pasu bunga (google lah sendiri apa ni) secara terbalik yang membolehkan kami meniti tanpa kasut masuk air. 



First lima langkah jelah sebab langkah keenam dan ketujuh piring tu takde dah😭😭😭 Terasa macam kena scam masa tu weiiii hahaha. Ni okay lagi. Aku memang redo dah kasut masuk air, stokin basah. Yang tak dijangkanya langkah keenam bukan je banjirkan kasut dan stokin tapi seluar sampai paras paha😭😭😭 Tak faham? AKU TERJATUHHHH HAHAHHAHAHA. Y masatu depan aku dan kebetulan dia pandang belakang masa aku terjatuh tu, terus dia ketawa hahahahha bukan nak tolonggg! Sampai depan entrance PWTC sebelah hotel tu dia gelakkan aku wei. Siap bagi feedback yang tak diminta,


"Aku pusing nak tengok hang okay ke dak. EH SEKALI MEMBER TENGAH BERENANG"😭😭😂😂


Aku takleh nak kata apa sebab aku pun rasa benda tu kelakar. Aihhh kenangan. Sementara tunggu nak mengeringkan kasut dan kaki daengan aku nak menghilangkan rasa sakit sebab jatuh, kitorang lepak surau  alang-alang dah Asar. Sambil tu tunggu Maghrib terus. Lepastu baru gerak beli buku and balik terus. Takde nak add on plan lain dah. Haha. Nasib baiklah Y memang dari awal takmau walk-in jumpa teme. Kalau tak mesti dia lagi kecewa. Inilah kenangan day 1 jumpa teme Abdullah yang penuh dengan memori.

do i look pregnant in this angle?


4. Cerita Meet & Greet teme Abdullah 2024 pt. 2

Kali kedua jumpa teme Abdullah spek to spek adalah masa Meet & Greet ketiga di Bookxcess KL East Mall, 3 Jun 2024. Kalini, aku dapat tiket jugak. This one memang unexpected and rezeki je. Macam mana aku boleh dapat? Well, last day PBAKL, 2nd June 2024, sehari lepas jumpa teme, aku pergi PWTC lagi sekali untuk settlekan remaining PS order. Since colourful sangat hari bertemu teme semalam, aku gerak keluar lewat sikit. Sambil tunggu bas, aku bukalah IG. First thing yang popped up dekat feed aku adalah posting account Bookxcess pasal meet & greet teme. Masalahnya aku pun tak tahu aku follow bookxcess😂😂Masa aku buka link gform tu, post tu dah 20 minit di-upload. Tapi aku masih lepas untuk isi. Lepas je isi terus whatsapp Y tapi one tick. Aku call. Lahh rupanya member dah isi terus lepas baca spam messages aku.



Balik dari PBAKL, aku text Y lagi. Cakap nak let go ticket, lahh kena marah pulak sebab dia nak aku teman. Dan bagus jugak aku teman sebab seorang Y saaaaangatlah gelabah ya in an unfamiliar situation. Apa jadi? Well, masa beratur tunggu teme sampai dia okay lagi. Tenang. Aku yang nervous. Sampai dia kata, "Lekla suuu jumpa teme jee bukan jumpa jimin. Hang kan jumpa dia dah dua hari lepas" sambil gelak-gelak. Tapi, bila teme dah sampai and line dah mula gerak, dia punya obvious nervous, sis depan dia pun sengih gelak haha. Makin dekat turn kitorang, makin dia banyak cakap. Makin dia berdrama, "weh tak naklah jumpa teme. Aku nak balik". Kena jeling dengan aku barulah dia senyap hahaha. Dah macam mak marah anak pun ada.



Sampai turn dia (Y dulu baru turn aku), aku tengok dia okay je, boleh cakap dia punya request etc. Then lepas bergambar, tiba-tiba dia kalut nak ambil phone dari Kak IMAN (akak yang ingat sayaaaaa) eh ter-eye contact dengan aku, tak jadi pulak (sebab kitorang agree untuk guna satu phone je). Dan kekalutan dia tu sampai semua yang dekat depan tu including teme gelak. Aku apa lagi, memang gelakkan dialahhhh hahahhaha. Silap aku satu je, tak teringat nak record guna phone sendiri (IN CASE YANG BACA NI ADA RECORD KEJADIAN, DM IG SAYA PRETTY PLEASEEEE). Kalau tak dah ada blackmail birthday material. Signal okay not okay (either dia cakap ke tidak request wish adik dia nak SPM ) yang kitorang setuju tu pun dia tak buat. Aihh, nasib baiklah ada reliable friend macam suraya ni *tepukbahusendiri.  Inilah sebab dia tak bagi aku letgo ticket aku.



Sepanjang aku jalan ke meja teme, memang aku gelak je hahahaha. Tapi, sebagai kawan yang baik, aku sampaikanlah apa yang Y sempat cakap dekat teme tapi tak kesampaian. Then aku mintak teme cakap something dekat aku dengan batchmates yang akan habis degree bulan July ni. Teme tanya dah habis FYP ke belum. Dalam kepala aku:

"Course kitorang takde mandatory coursework, no FYP, internship pun optional, itu pun kalau buat yada yada yada" panjanglah cerita sebenarnya and confirm 30 secs given tu tak cukup untuk khatamkan bab ni. Nasib baik mulut aku bijak terus balas,

"Not yet. Julai ni baru settle." In a way, betullah sebab paper last aku 1st July ni and mid-July untuk certain batchmates yang aku kenal rapat.


BAGI LALUAN BANG TEME NAK KASI NASIHAT


Lepas bergambar, amik phone, thanked teme and Kak & Bang IMAN, terus cari Y dan sambung gelakkan dia. Habis gelakkan dia, kitorang terus ke surau untuk asar and then emart24, mencari makan (walaupun niat nak jimat haha). Sebab tak pernah makan dekat emart24 ni, kitorang cuba tteokbokki cheese dengan hotteok cinnamon peanut, yang aku dengan yakin order hotteok hazelnut😭😂😂 Abang cashier tu pandang aku dengan senyuman mengejek ulang order aku balik. What a way to destroy confidence aku bang hahaha. Terus tukar red bean. Masa tulah baru dia oh awak nak cinnamon peanut ke. Aaaaa kenapa tak betulkan awal-awal, tak payahlah kenakan sayaaaaaaa. Y kat sebelah semestinya gelakkan aku. Balas dendam. Arghhh.


Sambil-sambil makan tu, kami discuss la apa yang jadi yang membuatkan dia gelabah tak bertempat. Rupanya buku Y jatuh atas meja masa nak bagi dekat teme. Dah buku jatuh, mestilah dia cuak, teme pulak tak membantu bila dia rushed Y dengan "cepat, cepat, cepat". Makin kalutlah dia ni. Hahahaha. Aku cakap,

"Tah-tah teme saja nak kenakan hang. Dia nampak hang nervous pastu buku jatuh pulak, sajalah dia nak kenakan hang. Hahahah. Takpelah, hang dah ceriakan 10 saat dalam hari dia harini."

Dia balas balik, 
"Hang pulak dah ceriakan hari abang emart dengan order benda yang takdak. Tapi aku expect ja teme tu jenis gila-gila lepas tengok gambar dia panjat kerusi tinjau fans kat luar tingkap Popular tu." HAHAHAHA



Kitorang sampai uni dalam 7.30 pm. Aku balik ke bilik aku, Y to hers. Aku nak mandi tapi shower penuh jadi aku masuk bilik semula. Second time aku pergi, dah pukul 8 masa tu shower still full. Since ada masa sebelum masuk isya', aku nak masuk bilik semula. Tapi aku, tanpa sedar locked pintu sebelum keluar. Dan aku tak ada kunci. Phone pun dalam bilik. Hahahahahaha. Dah la penat, rasa nak nangis kat situ. Roommate sorang je ada, itupun balik rumah dan aku taktahu dia balik uni bila. Nasib baiklah ada jiran bilik yang baik gila pinjamkan aku phone dia untuk aku call felo, ambilkan kunci daripada felo dekat office since aku tak proper nak turun sendiri, tumpangkan aku dekat bilik dia untuk aku Maghrib. Felo on duty masatu pun baik-baik je, memahami sangat walaupun 50 kali aku mintak maaf sepanjang 10 minit aku jumpa dia untuk pulangkan kunci.



So, day 2 meeting teme Abdullah specs to specs still eventful. Selama ni tak pernah aku lupa bawa kunci kalau keluar bilik, jumpa teme terus lupa haha. Dan dua kali jumpa teme, dua kali jugalah aku lupa nak tinggalkan pesanan paling penting.


teme tak ready but I am so who cares


Teme, if you're reading this (how and why should you, but im still hopeful you are reading), sampaikan salam saya pada Ahmad. Sibuk menyampaikan pesanan orang sampai lupa nak sampaikan pesanan sendiri. Oh ya, Y demam ya 2 hari lepas jumpa teme hahahahaha. Dia kata sebab kami berhujan 1hb haritu, tapi aku tetap kata sebab dia kalut depan teme hahaha.


5. Akhir kata

Semalam marked the last day of teme Abdullah's Meet & Greet. Kepada awak yang dapat jumpa teme secara live, tahniah! Perjuangan  merebut tiket yang hebat! Aku ingat nak menempel jugak dekat KLCC  park lepas asar tapi memikirkan crowd dekat KLCC tu waktu-waktu weekend, malaslah. Healing dekat bukit uni ni jelah.



Buat yang tak berkesempatan langsung untuk jumpa teme secara berdepan, mungkin meet & greet seterusnya korang dapat pergi. Mungkin rezeki kalian jumpa teme dalam keadaan yang lebih baik dari sekarang? Who knows, kan? And pretty please kecewa macam mana sekali pun, elakkanlah guna kata-kata kesat, rude, unladylike even you are not a lady. Expressing yourself is good but not when you're using such words, yang nak kesiankan ni auto padan mukakan.



Buat team IMAN Publication, terima kasih organized meet & greet yang teratur and smooth, especially team yang menguruskan teme from one place to another, bro IMAN yang sentiasa di sebelah teme mengecap (ejaan betul mengecop, boleh refer DBP online) meet & greet, kak IMAN yang brief participants, yang ambilkan gambar and videos untuk kami semua, yang handle registrations, semuanyalah! On side note, hopefully team IMAN boleh ambil feedback daripada peminat-peminat teme untuk further improvements meet & greet akan datang, if any. 



Buat team bookstores; Popular IOI, Bookxcess KL East, MPH TRX dan Kinokuniya KLCC, terima kasih sebab sediakan ruang, tenaga kerja dan masa untuk meet & greet ni. While I can't speak for all events, I'm sure semua yang berkunjung puas hati dengan pengurusan because I did. Team Bookxcess rocked! If not, mohon terima segala suggestions and feedbacks dengan lapang hati. Kot yang bagi suggestion tu biadap, block je. Hahaha.



Buat yang diraikan; teme Abdullah, have a great rest! You have worked hard for the past two weeks. Jaga diri selalu! Apa-apa, up je story, kami sentiasa memerhati👀👀, selamat pulang ke London juga (ke raya haji pun di Malaysia?), dan selamat bekerja semula! Last but not least, jangan lupa sampaikan salam saya pada Ahmad!!! Fly high teme Abdullah and see you soon💜💜!


ps: if you're reading this, Empayar 4 dan sambungan KTDD kami jangan lupa temeeeee, dapat satu chapter sambungan KTDD tu pun bersyukur sangat dah haha. Harap telinga teme okay jelah dengar repetitive bell sounds tu. Saya yang tunggu turn dekat PBAKL haritu masih boleh dengar bunyi bell tu😭😭

pps: gelaran 'hang' yang suraya guna masa borak dengan 'Y' tak membuktikan suraya kedahan. Y kedahan, suraya sesumpah-an.

ppps: Y bukan nama sebenar, obviously. Guna Y sebab nama sebenar dia terlalu obvious and in case dia baca, dia akan tahu Y tu dia. For the sake of keeping this account away from my private life, dia kena jadi Y, walaupun setiap cerita kat sini Y tahu🤣.

pppps: IN CASE AWAK YANG BACA NI KENAL SAYA DI DUNIA NYATA, SAYS NOTHING TO ME. If you did say something to me, serious aku block korang untuk dua hari setengah (yang tahu tanpa sengaja dulu pun diam je pahammm). This is both reminder and warning😠😠


-thes

"Anak kedua"





Sekian, suraya dan Y 


To Y (kalau kau terjumpa posting ni), kan aku dah kata aku nak tulis dalam diari walaupun aku takde diari. Well, physical diary opseo. Virtual one, got hehehehehe.