blogging

Thank You Siqah !

June 12, 2018

Assalamualaikum ~ Actually gift ni dapat dah lebih kurang seminggu tapi aku baru je unpack sebab busy dan malas nak unpack. Heee ~ Gift ni daripada giveaway yang aku join last minute, Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa.

Thanks siqah, I really love everyone of them. I excited for your birhmonth giveaway !


p/s : aku baru ingat nak keluar cari tudung esok tapi bila tengok tudung ni somehow match dengan baju raya, tak jadilah keluar =P

-thes

personal life

NuTeen : Anti Blackhead Gel

June 11, 2018

Assalamualaikum semuanya ~~ So apa khabar ? Macam mana preparation raya semua ? Dah settle ke ? As for me, tak. Ya Allah aku paling malas betul nak kemas rumah raya ni. Almaklumla, rumah penuh dengan budak, kemas harini, esok semak balik *facepalm

So, ketepikan hal raya dulu, aku nak tanya preparation wajah anda *wriggling eyebrows. Ramai yang ada masalah blackhead and kulit berminyak termasuklah aku sendiri. Sebelum habis final haritu aku ada la jalan-jalan dengan member nak cari makanan buka. Sambiltu singgah Watson and masa tulah aku tertarik nak beli product NuTeen ni. Kebanyakan kawan sekelas aku pun syorkan produk ni, so aku pun nak jugaklah try.

Actually, aku ni jenis yang takut nak try skincare walaupun aku sangatlah memerlukan skincare. Tapi alhamdulillah first try aku dengan skincare menunjukkan hasil yang bagus. Aku nak kata blackhead selambak, takdelah sangat. Cuma ada certain part on my face yang memang obvious ada blackhead; part hujung hidung, dekat area cheekbone ada sikit dekat dagu. Area dahi aku pulak penuh jerawat pasir, serious menyampah. Selama ni aku pakai cleanser je.



Untuk pengetahuan korang, NuTeen : Goodbye Blackhead ni senang nak digunakan. Tak payah basahkan muka pun. Kulit muka dengan tangan kena pastikan kering (make sure bersih !) and just squeeze a good amount of the gel then apply on the infected  area, massage gently. Lepas seminit, basuh dengan air. Then, yeayyy goodbye blackhead !

Masa korang rub dekat area blackhead tu, dia akan menghasilkan kotoran macam daki. Tapi sebenarnya tu daripada gel yang kita guna tu. Bagi aku, once kotoran tu dah terbentuk, aku rasa puas hati. Mungkin sebab aku rasa macam segala blackhead dah keluar MUHAHAHHA

Part yang aku suka is, lepas dah basuh muka, akan ada bau yang sangatlah lembut hasil daripada gel tu. Then, bila rasa kulit kita memang smooth je. Rasa macam, 'akulah manusia paling flawless' anddd kesan gel ni sangat cepat !! Sebab aku pakai taklah hari-hari, tapi sekarang, almost takdak. Gel ni jugak mengurangkan penghasilan minyak dimuka, thus menyusahkan jerawat untuk muncul. 



Harga untuk satu tube gel 30 ml ni lebih kurang RM15 sahaja. Tak la membebankan sangat untuk student macam aku.

Bagi aku takde kekurangan pun gel ni. Apalagi, jom grab satu sebelum raya and welcome to flawless club ~

-thes

k-drama review

Mother 2018

June 09, 2018

Assalamualaikum and holla people ! One k-drama review yang memang aku baru je habis tengok. Memandangkan dah dekat nak raya ni, kemas rumah tu biasalah tapi tahun ni penat dia lebih sikit sebab mak aku suruh cat rumah T_T so waktu cuti yang kononnya aku nak guna untuk tengok k-drama akhirnya dapat in between je. Dengan melayan anak buah aku lagi aduhaii.

Back to the topic, drama Mother ni actually adalah remake daripada drama Jepun of the same title tahun 2010. Actually aku taklah minat mana dengan drama yang berkonsepkan family sebab aku selalu tertidur waktu tengok. But trust me, this one is great.


Title : Mother / Call Me Mother / 마더
Network : tvN
Episodes : 16
Genre : Drama, Suspense
Plot :

Kang Soo Jin ni sebenarnya seorang researcher burung tapi dia kerja as cikgu dekat satu sekolah rendah dekat Mooryung. Dia tak suka dekat budak-budak pun so dia tak ambil peduli apa yang jadi dekat anak murid dia. Dalam kelas yang dia mengajar, ada sorang budak perempuan, Hyena yang selalu kena buli and tak de kawan. One of cikgu dekat sekolah tu perasan yang Hyena ni tak macam budak lain yang sebaya dengan dia and one day dia perasan yang dekat badan Hyena tu ada kesan lebam. Cikgu tu ajak lain Kang Soo Jin ni buat report child abuse. Tapi masa tu pihak polis memang bongok gila tak check betul-betul so ibu Hyena dengan boyfriend dia tu terlepas la. Ada satu malam masa musim sejuk, Soo Jin on the way nak balik rumah tapi dia ternampak Hyena tengah main dekat dock sorang-sorang. Dia pun ajak la Hyena singgah rumah dia sekejap and hantar dia balik rumah. Lepas hantar Hyena balik, Soo Jin perasan yang notebook Hyena tertinggal so dia pun pergilah rumah Hyena sebab nak hantar notebook tu. Tapi, belum sempat dia nak masuk kawasan rumah, dia perasan yang dalam plastik sampah dekat pagar rumah tu bergerak. Out of curiosity, Soo Jin bukak lah plastik sampah tu and dia discover dalam plastik tu is Hyena ! Soo Jin ambil Hyena and bawak balik rumah dia. Masa nilah Hyena bukak mulut and bagitahu apa yang ibu and boyfriend dia buat dekat dia. Masa nilah Soo Jin purpose untuk bawak Hyena lari and Hyena pun setuju.

!!! SPOILER ALERT !!!

First of all, aku tengok cerita ni sebab Lee Bo Young. Why ? Sebab dia kalau pegang watak ibu/mak memang feel habis. Dulu aku tengok cerita God Gift:14 Days and aku sangat suka cerita tu. So, aku tengok cerita ni dengan harapan jalan cerita dia best. And aku tak menyesal tengok cerita ni. Okay, back to this story, cerita ni sedih nak mampus. Aku tak pastilah dalam 16 episode yang aku tengok berapa kali dah aku menangis.

Mula-mula aku ingat budak Hyena tu ada Stockholm Syndrome sebab dia asyik deny yang ibu dia pukul dia and cakap ibu dia sayang dia lah, baik lah. Lepas tu dia langsung tak melawan apa yang ibu dia buat dekat dia. Paling pelik bila dia tak menangis langsung. Tapi dia takde pun syndrome tu. Hyena ni cuma percaya bila ibu dia bahagia, dia pun akan bahagia. So, dia tak bagi tahu sesiapa pasal dia kena dera sebab dia takut ibu dia sedih. Tapi waktu ibu dia abandon dia luar rumah dalam cuaca yang extreamly sejuk, dia confess dekat Kang Soo Jin yang dia kena dera and all.

Soo Jin ni pulak sebenarnya kena abandon dengan ibu dia jugak masa dia enam tahun. Badan dia ada kesan luka dera, so bila dia tengok Hyena, dia rasa dia kena selamatkan Hyena. Start dari situla dia ajak Hyena lari, then Hyena pun setuju although dia tahu tindakan dia tu salah. Diorang mask kan kehilangan Hyena seolah-olah dia jatuh dalam laut masa main. Detektif yang handle case Hyena ni refuse untuk percaya yang Hyena ni dah mati selagi dia tak jumpa mayat Hyena and somehow dia percaya Hyena ni kena culik.

Masa Hyena ni dilaporkan hilang, ibu kandung dia acah acah cuak depan detektif in charge. Tapi bila detektif tu blah, dia mula la main phone, memang tak kisah gila. Detektif tu perasan yang ibu Hyena ni tak kisah pasal Hyena masa dia mintak gambar Hyena untuk siarkan dekat TV untuk mudahkan urusan cari Hyena tapi ibu Hyena tak bagi. Alasan yang dia bagi memang tak masuk akal. Pelakon yang pegang watak ibu kandung Hyena ni memang daebak la dia punya lakonan sebab aku memang menyampah je setiap kali dia bukak mulut. Geram.

Soo Jin try nak bawa Hyena pergi Iceland tapi masalahnya Hyena takde passport. Lepas dia turun bas dari Mooryung, adala sorang mak cik nak tumpangkan diorang tapi Soo Jin refuse. Tapi lepas berapa kali dia pujuk, akhirnya Soo Jin pun setuju. Diorang stay la dekat rumah mak cik tu. And mak cik tu tolong Soo Jin untuk buat passport palsu untuk Hyena. Tapi lepas Soo Jin bagi bayaran, diorang tak buat pun passport tu. Kena tipu. Masa scene ni sumpah geram sebab Soo Jin ni main percaya je dekat mak cik tu. Sedangkan dia dah duduk dekat rumah makcik tu and nampak ada perempuan-perempuan yang tak berapa nak okay. As in condition diorang.

Aku paling suka part Soo Jin pergi rumah ibu angkat dia, Cha Yong Shin yang dia dah 10 tahun tak jumpa untuk mintak duit. Btw, ibu angkat dia ni pelakon yang dikenali ramai. Ibu dia bagi duit yang SooJin mintak dengan syarat Soo Jin kena jumpa ibu dia sebanyak 10 kali. Soo Jin pun terpaksa setuju sebab dia terdesak nak larikan diri. Sejak Soo Jin balik semula ke family dia, Hyena tu selalu kena tinggal sorang diri sampai la satu hari, Soo Jin pergi jumpa ibu dia and tinggal kan Hyena dekat
taman. Masa ni Hyena terjumpa dengan adik bongsu Soo Jin yang kebetulan ada dekat situ. Masa ni kantoi yang Soo Jin ada anak sebab dia tiba-tiba muncul and Hyena address Soo Jin as Mom. Bila kantoi Soo Jin ada anak, ibu dia insist untuk dia tinggal dalam rumah yang sama. Soo Jin yang desperate nak lari terpaksa setuju.

Cerita ni dipenuhi dengan kisah seorang ibu. Masa Soo Jin in process untuk fled, ada satu kedai barber yang diuruskan oleh bekas banduan perempuan dan kedai tu dekat dengan kediaman Cha Yong Shin. That woman turned out to be ibu kandung Soo Jin. Dialah yang abandon and lock Soo Jin bawah pokok dekat pagar rumah anak yatim. Reason dia ? Tengoklah sendiri. Masa Cha Yong Shin dapat tahu, dia memang marah gila. Dia larang Soo Jin daripada jumpa perempuan tu and try untuk halau dia daripada kawasan tu. Tapi in the end, dia terima jugak kenyataan yang perempuan tu is ibu kandung SooJin.

Bagi aku, part paling suspense dalam cerita ni masa boyfriend ibu kandung Hyena, Seol Ak culik Hyena daripada Soo Jin and demand a big amout of money daripada family Soo Jin. Ibu kandung dia tahu tapi dia taknak ambil tahu pasal Hyena pun. Kejam wehh. ( T_T ) Actually Seol Ak tu pun became who he was because of his mother. Dia anggap dia salah sampai ibu dia bunuh diri. Sebab tulah dia tak suka tengok budak-budak yang resemble his past self.

Aku actually tak expect banyak daripada cerita ni sebab, well, boleh kata jalan cerita dia boleh diteka. Tapi towards the ending, tiba-tiba ada plot twist sikit. Bayangkan sepanjang cerita ni, aku percaya yang Soo Jin je anak angkat Cha Yong Shin, tapi rupanya tak. Like, wow ! So, kalau nak tahu lebih lanjut, tengoklah sendiri =P

Kalau uols jenis yang suka cerita family-based, ada suspense sikit and bukan jenis tengok hero, this is for you. Dalam cerita ni kan aku kata ada detektif yang siasat pasal kes abuse Hyena tu, kalau korang kenal siapa assistant dia, please tell me his name sebab dia handsome and muka dia familiar. Aku tak sure la dia berlakon cerita apa lagi. Refer screenshot di bawah.


Mr. assistant detective. Apa nama dia ?
So, kalau korang tahu apa nama mamat ni, please let me know. That's all for now ~
-thes

k-drama review

Cross

May 24, 2018

Assalamualaikum semua ! So, my next and last paper for this semester is the day after tomorrow, so I decided to write the review of k-drama, malam ni jugak. So, aku start tengok cerita ni dalam minggu ni jugak, maybe last Sunday ? Tak ingat sangat tapi memang aku tengok dalam final week, kononnya nak release stress.

As usual, aku punya review memang k-drama je. (Not like aku benci cerita melayu, but aku jarang tengok TV sejak masuk asrama. And aku tak tau mana nak stream cerita melayu =/  so please stop being so judgemental )

First thing first, jom kenal dengan cerita ni dulu.



Title : Cross / Keuroseu / 크로스
Episodes : 16
Network : tvN
Genre : Medical, Law
Plot :

Cerita ni start dengan childhood Kang In Kyu, about how he had a sick sister and his family are having financial crisis. Ayah dia memang work hard untuk bear semua financial cost. So, one day ayah dia keluar nak cari duit, tapi lepas sebulan mayat ayah dia dijumpai dalam keadaan yang takde organ, at all. Around the same timeline, adik perempuan dia yang sakit tu meninggal and ayah angkat diorang, Go Jung Hoon dermakan organ adik dia without bincang dengan dia. So, Kang In Kyu ni membesar dengan rasa dendam untuk bunuh orang yang extract dan ambil organ ayah dia. Dia jugak membesar dalam keadaan yang tak suka dengan orang yang buat organ transplant tanpa consult dengan family. So, dia start study untuk jadi surgeon and with his eyes ability, dia boleh jalankan surgery without loupe eyeglasses ( aku rasa ni nama dia, spectacle yang surgeon guna waktu surgery ).

In his 4th year residency, dia berhenti daripada kerja kat hospital and apply to Shingwang Prison where the criminal, Kim Hyung Bum who extract his father are at. So, start daripada situ dia mula prescribe kan ubat yang boleh bunuh criminal tu secara senyap dalam masa sama dia try untuk cari siapa yang arahkan Kim Hyung Bum untuk bunuh ayah dia.  Tapi Hyung Bum ni dapat tahu identiti Kang In Kyu and try untuk keluar dari penjara dengan bantuan subordinate dia. Bila Hyung Bum escape from the prison, In Kyu ni letak jawatan and try untuk jejak Hyung Bum and he somewhat berjaya dalam 2 kali. Atas nasihat ayah angkat dia, Go Jung Hoon, dia pun kerja dekat Sunlim Hospital and discovered that the hospital are actually involved in illegal organ trade. So, dia try untuk cari dalang yang jalankan illegal organ trade dalam hospital tu and cari siapa yang terima jantung ayah dia.

!!! SPOILER ALERT !!!

First, aku tengok cerita ni obviously sebab genre ni memang aku suka gilos. Aku rasa cerita ni unik sikit and one of the best yang aku pernah tengok sebab dia adalah gabungan dua genre yang aku memang sangat minat, Medical and Law. 

Okay, masa Kang In Kyu start kerja dekat Shingwang Prison tu, aku memang tak expect dia nak bunuh Kim Hyung Bum. Aku just ingat dia punya character macam, 'I'm-gonna-kill-you-with-my-kindness-and-I'm-not-like-you'. So waktu dia prescribe ubat-ubat yang boleh menyebabkan kegagalan fungsi kidney and eventually lead to death in short-time, I was like, 'Weh, this is not suppose to happen la !' Kim Hyung Bum pulak memang fond gila dengan Kang In Kyu sebab dia rasa macam In-Kyu ni way better daripada chief doctor dekat prison tu. So, apa-apa ubat yang In Kyu bagi, dia makan. Tapi dalam masa sama dia suruh subordinate dia untuk siasat tujuan In Kyu ni kerja dekat penjara tu. But man, In Kyu dah expect that and prepare semua benda. Bila subordinate Hyung Bum ni bagitau yang In Kyu ada financial crisis, dia purpose dekat In Kyu untuk kerja part-time. Dia nak In Kyu extract kan organ donor. So, masa nilah dia berjaya selamatkan sorang budak perempuan and masa yang sama subordinate Hyung Bum dapat tahu who is the real Kang In Kyu.

Bila Hyung Bum dapat tahu dia pun start plan untuk escape prison and he succeed. Masa ni I was like, typicallllll

Second, set aside dulu diorang punya treatment, aku nak cakap pasal after-surgery process, recovering. Mostly medical drama akan fokus masa surgery tu je and result surgery, sama ada success atau pun tak. And selalunya mesti akan one patient for 1 or 2 episodes. Tapi drama ni lain sikit as patient dia sama untuk 3 ke 4 episode. Mungkin sebab fokus department and fokus plot cerita ni. As I told you guys, cerita ni berkisarkan organ donor, trade, transplant and everything that involved around organ. So, tak semua pesakit yang melibatkan organ perlukan urgent transplant. And cerita ni fokus on law jugak. So, to connect both law and medical areas, jadila illegal organ trade. So, cerita ni more focus on illegal organ trade. Memang best tengok sebabnya illegal organ trade yang jadi ni semuanya atas kemahuan donor tu sendiri atas sebab tertentu. Tapi Kang In Kyu berjaya discover and pujuk one of the donor untuk back out from the plan sebab dia taknak apa yang jadi dekat ayah dia jadi dekat orang lain.

Third, aku nak cerita pasal ability Kang In Kyu ni. Actually dia membesar dengan keadaan biasa, takde apa-apa keistimewaan pun. Tapi masa dia pergi crime scene tempat ayah dia ditanam and criminal tengah show how he murder the man, In Kyu ni sangat marah and cross the police line. Dia terkam and tumbuk criminal tu. Tapi bila polis leraikan diorang and bawak In Kyu keluar daripada kawasan tu, Hyung Bum ni ambil batu and hit back of In Kyu's head. And start daripada situ la dia vision dia jadi sangat jelas and dia nampak satu benda tu dengan detail. But the end of the story, dia punya ability ni akan hilang and vision dia back to normal because of the almost same reason.

Forth, aku rasa aku kalau tengok medical drama, ke law drama aku akan menangis waktu cerita nak tamat je. Tapiiiii, drama ni dah buat aku mengalirkan air mata banyak kali ! Hish ! Aku tak tahu la orang lain macam mana tapi aku masa tengok drama ni memang emosi naik turun. Serious. Kejap nervous, kejap sedih. So, whatout sensitive people !

And last but not least, aku suka tengok watak Kang In Kyu ni. Well, aku tak kenal pun siapa dia ni and tak pernah tengok cerita lakonan dia pun. Tapi sepanjang cerita ni memang muka dia poker gila. Bagi aku okay la, not bad.  Nak tambah sikit lagi, sepanjang mission dia untuk discover the truth of the illegal organ trade ni, memang banyak nyawa yang terkorban sebab dasar selfish orang yang berkuasa. 

One thing I need to stress here, aku bukan medstud, so aku obviously had no idea of those procedures yang diorang buat masa emergency and inside the OR. Aku cakap macam ni sebab ada terbaca one of comment from medstud ( nationality unknown ) yang criticize pasal procedures yang dijalankan. And banyak jugak comment yang kata lakonan main actor  and few more cast ni tak best. Idk, tapi bagi aku the main lead had me crying so, I think there was no problem with his acting.

Disebabkan aku terlalu engross dengan cerita ni, aku tak perasan quote yang best. Hahhaha. Very unusual of me. So, takat ni je aku dapat kongsikan. Much love, S.


-thes

personal life

Thoughtless Thursday #008

May 24, 2018

Holla peeps ~ Okay, it's been a bit more than one month since the last series of #ThoughtlessThusday



So, I'm currently in my hostel, waiting for 26 to come and I can finally and officially done with this semester. I couldn't wait to go home T_T

This is the last semester that I could stay in this room and I had like 4 days to pack but nah, Im too lazy for that. Last paper syndrome seriously had gotten into me ( haven't touch my notes, hopefully today ). I just finished another k-drama and will soon do the review !

p/s : Shawn Mendes's song 'In My Blood' are really great ! So I left the video for you guys ~


-thes

personal life

Ramadan Kareem

May 19, 2018

Assalamualaikum and hey everyone ! So, today is the third day of Ramadan. Masih berterlambat untuk aku ucapan selamat berpuasa kepada semua muslimin muslimat. Semoga ibadah tahun ni lebih baik daripada tahun-tahun lalu.

Aku mintak maaf sangat sebab tak sempat nak jenguk blog sangat. Join giveaway pun tak tahu perkembangan. Maklumlah, sekarang ni tengah final week. I had 3 papers to go. After final weeks insya-Allah aku akan kembali aktif blogwalking and share infos, reviews and so on. Puasa aku tahun ni biasa-biasa je, tak feel sangat. Mungkin masa first Ramadan tu aku jawab paper second. Btw, kalau ikut bulan Islam, today is my birthday ! Weeeee

Paper harini agak susah, sebabnya aku terganggu sikit semalam. Well, semalam kan comeback BTS. Memang tak fokus la nak study nya. Yang tak stream lagi, boleh la stream 'Fake Love'. Hihi.  Memandangkan ada lebih kurang setengah jam je lagi untuk buka puasa, aku ucapakan selamat berbuka !

design with canva.com by thes


p/s : couldn't wait to finish this hectic semester

-thes

random

Samyang Carbonara

April 30, 2018

Assalamualaikum

Hey gaiss, so, harini memang aku takde buat apa-apa pun. Tidur je banyak. Topup balik tidur yang 3 malam lepas. Disebabkan tournament yang berlangsung semalam, kitorang pihak committee memang 3 hari straight tidur lambat, 5 pagi, 4 pagi, and malam semalam pun balik bilik pukul 12. Itulah paling awal balik bilik minggu ni. Nasib baik la kelas pagi tadi cancel, kalau tak memang aku MIA lah jawabnya.

Harini bangun je dari tidur, aku buat assignment, kena hantar before pukul 4 petang. Dok buat tu memang tak makan la. Dah hantar semua, aku sepatutnya kena tolong sir angkat matt, hantar kat gym. Tapi masalahnya sir bagi tau lambat, aku terlelap la apa lagi. Sedar-sedar, pukul 6 dah. Memang tak larat la nak pergi. Maaf sir !

So, harini memang aku tak makan nasi. Roommate aku nak turun cafe tanya aku nak pesan apa-apa tak, aku cakap tak walaupun lapar gila. Sebab hari dah nak malam and tak guna banyak sangat tenaga, aku pun malas la nak makan nasi. Rezeki jugak sebab haritu kawan aku beli samyang so harini aku makan samyang je.

comel en packaging dia. pink gittew 


Yang aku tahu, samyang carbonara ni is a new version yang available kat Malaysia. Aku tak sure dekat Korea dah lama ke apa, tapi dekat Malaysia memang baru lagi. Aku beli ni RM6, kawan aku jual, dapat la diskaun 50 sen.

Okay, kalau nak dibandingkan dengan yang original dengan cheese, carbonara ni tak sepedas yang dua tu. Rasa dia, sangat sedap. Kalau aku makan yang ori ataupun cheese, mesti akan mengalir mukus-mukus dengan sangat laju and mesti rasa nak nangis. Tapi yang carbo ni best sebab tak rasa nak menangis pun. Air mukus pun tak la banyak sangat nak mengalir.

terliuq dak ?


Btw, dia punya mee beza dengan yang ori dengan cheese. Mee untuk samyang carbonara ni macam spageti sikit. Masa aku bukak packaging tadi aku macam wow, lawa mee ! Satu kekurangan yang aku rasa, mee dia tak sebanyak mee dalam ori dengan cheese.

Overall, samyang carbonara memuaskan hati. Kalau ikut rating, bagi aku 4/5. So, korang jangan lupa try ya !

-thes

personal life

After 18 Years

April 24, 2018

Assalamualaikum semua. Rasanya dekat sebulan jugak aku tak update blog. Jangan kan update, nak blogwalking pun tak sempat. Well, sejak masuk bulan April memang busy sikit. Biasalah student, bila dah dekat minggu-minggu final ni lah akan adanya kelas ganti yang bertimbun, program yang wajib attend, assignment dan assessment yang kena submit, presentation dan lain-lain. Bagi aku sendiri memang semua benda tu terasa beban dia. Yelah kau nak kejar settle kan yang wajib submit before final then kau kenal study pulak untuk final. Serious talk, pengurusan masa aku kelaut.

Actually, aku banyak je draf untuk di post, tapi belum sampai masa untuk aku settlekan semua draf-draf tu. Boleh kata sepanjang minggu bulan April ni, jadual aku memang penuh, tak berapa nak duduk bilik. Hari rabu last week, aku punya group dah settlekan presentation and dah hantar written assignment. Habis je kelas untuk hari tu, kitorang terus chaw, lepak pantai. Fuhhhh. Lega weh. Nak pulak aku memang dah lama tak jejak pantai. Dapat pulak makan milo ais kepal, double fuhhhh.

Pantai Batu Buruk

Esoknya, aku dok pening kepala, siapa nak pergi ambil banner tournament. Masa tu semua ajk tak free. Yang free pun takda transport nak ambil banner. Nak taknak aku pun terpaksa la ajak kawan aku sewa kereta and gi ambil banner. Nasib la melayang RM10. Kesian kawan aku terpaksa ikut aku. Hari khamis, jumaat, sabtu, ahad memang terasa penat yang amat.

Khamis malam aku ada training taekwon-do. Lepas training kena gi meeting untuk program kos (kitorang buat game dodgeball) pulak. So, aku keluar awal. Kononnya nak buat program tu Jumaat pagi, tapi sebab tak sempat susun jadual perlawanan and tak banyak team yang daftar, pengarah program decide untuk tunda ke malam. So, Jumaat tengah hari tu pergi bukak kaunter lagi sampai pukul 4. Then pergi training taekwon-do terus. Ni pun aku excuse awal sebab program start pukul 8. Dah la program kos aku ni clash dengan program anak negeri. *facepalm

program dinner je, sebab tu ada kepok leko =P

Sebab program anak negeri tu dah bagi nama, aku pun pergi la program tu dulu. Dalam pukul 10 aku keluar, pergi gym untuk sambung program kos. Pukul 1 lebih baru balik bilik. Niat aku nak sambung buat buku cenderamata untuk tournament Taekwon-Do tapi masa tu serious dah tak larat. Hari sabtu pulak, aku ada discussion untuk assignment account. Suppose empat orang tapi masa tu yang ada aku dengan sorang member lagi. Yang lagi dua tu keletihan sebab balik lambat. Hahaha. Plan nak discuss pukul 11 sampai 1 je tapi dekat pukul 3 baru kitorang dapat settlekan. Tu pun belum 100% settle. Aku sepatutnya ada training petang tu. Tapi sebab kepala sangat pening aku pun terus whatsapp sir yang aku tak dapat datang. Balik bilik, makan then ambil panadol. Malam tu nak mandi, tengok dekat area leher ada bintik-bintik merah yang dah agak terus and ada satu dua yang berkudis. Time tu aku memag tak sedap hati.

Masa aku jumpa kawan aku, aku tunjuk la kat dia. Then dia suruh aku pergi klinik u sebab dia tengok aku punya simptom tu macam chicken pox. Aku rasa nak menangis masa tu. Yelah sebab tournament dah dekat, team aku takde reserve. Nak bagitau sir pun serba salah. Program dodgeball kitorang tu habis pukul 12 lebih jugak la. Masa tu aku memang tak larat gila-gila. Badan memang rasa panas. Diorang ajak selfie pun aku tak larat.

Dodgeball kategori campuran


Esoknya aku skip class pagi tu sebab nak gi klinik. Sampai klinik, memang doctor kata chicken pox. Broken gila aku. Timing tak kena. Dah la nak tournament, nak final, dengan lectures yang mostly tak habis silibus lagi. Aduhaii. Dapatla cuti 4 hari. Ahad sampai rabu. Mungkin ada hikmah. Mungkin Allah bagi aku sakit ni supaya aku ada lebih masa untuk settlekan hal tournament sabtu ni. Banyak lagi benda yang kitorang tak habis buat. Aku harap semua akan berjalan lancar. Btw, aku akan jadi reserve untuk team aku and untuk individu pattern dengan sparring aku tak sure aku masuk ke tak. Sir pun tak bagitau apa-apa pasal tu.

Okay, kalau korang tak faham apa content entry ni dengan tajuk entry, let me tell you. Sepanajang 18 tahun  aku hidup, ( aku still 18 eh) , ni first time aku kena chicken pox. T_T
So, kalau korang ada petua nak cepat sembuh, hilangkan parut, share la dengan aku. Huwaaaaa

not mine; credit to owner
-thes


k-drama review

Entertainer

April 11, 2018

Assalamualaikum and holla peeps ! Another k-drama review for you. Despite aku punya busy, drama ni dah berjaya entertain aku and somehow take me away from problems.

Entertainer (Korean Drama)-p1.jpg

Title : Entertainer / Ddanddara / 딴따라
Episode : 18 episodes
Network : SBS
Plot :

Shin Suk Ho is one of successful manager dekat KTOP entertainment. Dia berjaya build satu kumpulan idol (6 ahli) yang terkenal, Jackson. Dia dengan members Jackson ni bercadang untuk tinggalkan KTOP and start satu company sendiri. Tapi CEO KTOP taknak Suk Ho ni start company sendiri so dia pun buat rancangan untuk hancurkan impian Suk Ho. Disebabkan rancangan dia, Suk Ho tak dapat start company baru dia dengan Jackson ( Jackson renew contract dengan KTOP ). Disebabkan Jackson takde, Suk Ho takde fund untuk bina company dia. Dia pun gi Busan untuk buat pinjaman duit dekat orang yang dia kenal. Bad luck, orang yang dia cari tu balas balik apa yang dia pernah buat. Because of pride, Suk Ho tak pinjam dengan orang tu. Masa dia tengah devastated, dia dengan lagu promotion untuk academy nyanyian gitu and dia suka dengan suara penyanyi tu. From there, dia pun cari and pujuk Ha Neul ( yang nyanyi lagu promotion academy ). Once Ha Neul dah setuju, dia pun start cari bandmates untuk Ha Neul ( Ha Neul taknak nyanyi unless dia dalam band ). Ha Neul ni pulak ada crime record. And record tu menyatakan dia buat sexual harassment dekat kawan perempuan dia. Then there's Kyle, guitarist yang hebat daripada Julliard. Bassist untuk band pulak is a single daddy. Na Yeon Soo ni ada anak lelaki and takde wife. Masa Kyle dapat tahu, dia memang bantah gila. Drummer pulak mama boy. Seo Jae Hoon main drum sebab seronok je and mak dia tak tahu pun dia minat main drum. Dengan semua members nilah Shin Suk Ho start company dia. And starting from this point, dia try untuk betulkan semua salah dia and try tu help every members dalam band tu.

Okay, aku rasa plot yang aku bagi tu memang secara kasar je. Takde yang terlalu dalam. Tapi cerita ni bagi aku best sebab complete every elements. Friendship, family, crime.


! ! ! SPOILER ALERT ! ! !


Okay, first aku rasa kelakar everytime aku fikir pasal cerita ni. Why ? Sebab watak Ha Neul. Watak ni dipegang oleh Kang Min Hyuk. And kalau korang nak tau, he is in band. Tapi bukan as vocalist but drummer. Sebab tu aku rasa kelakar. Drummer in real life and vocalist in drama. Very nice. Aku bukan nak hint suara dia tak sedap ke apa tapi pelik jela sikit. Dah la aku memang minat sangat dengan dia ni. Watak Ha Neul ni kesian. Serious. Sebabnya dia punya abang mati bunuh diri tapi dia tak tahu. Then parents dia prohibit dia daripada menyanyi sebab abang dia mati masa try untuk jadi penyanyi. Tapi sebab bidang tu dia minat, dia takde la pikir sangat pasal amaran ayah dia and as a result, one night masa parents dia nak pergi heret Ha Neul ni balik daripada studio, diorang accident and died. Dan sebab tulah dia taknak menyanyi. Tapi bila dia jumpa dengan Suk Ho, dia berbelah bagi and in the end, dia terima jugak tawaran Suk Ho. 

Tak silap aku dalam one of the scene yang dia nak tolak tawaran Suk Ho, dia ada cakap yang he is an ex-convict. Masa tu Suk Ho kata dia tak kisah asalkan crime tu bukan murder, sexual, and robbery. Tapi Ha Neul dengan muka selamba jawab "It is sexual harassment". Terus kaku si Suk Ho. Tapi dia abaikan that one fact and anggap Ha Neul ni tak bersalah and promise to help him to clear his name.

Scene masa Ha Neul setuju pun best. Sebab masa tu Suk Ho dok follow Ha Neul macam anak kucing lapar and tetiba Ha Neul kata dia setuju. Suk Ho pu  terus la terlompat-lompat. Then Haneul terus kata yang dia nak band, bukan ballad artist. Once again, kaku. HAhahaaha

Ha Neul ni ada crush dekat akak angkat dia, Geu Rin. Tapi at the same time, Suk Ho pun suka dekat perempuan tu. And disebabkan dia dah anggap yang Suk Ho ni abang dia, dia pun lepaskan first love dia untuk Suk Ho.

Antara watak yang aku suka jugak is Na Yeon Soo. Actor yang portray watak Yeon Soo ni memang pro buat muka selamba. Ke memang dia macam tu ? Entah la. Dia join band ni sebab dia pernah juma Suk Ho dekat karaoke room yang dia kerja. Masa tu ada sorang client Suk Ho nak guna guitar dia, tapi dia tak bagi then Suk Ho kata something like, "musician can treasure their instrument too" which amazed him. And sebab tulah dia approach Suk Ho, dengan harapan dapat masuk band tu. Then, masa Suk Ho nak kenalkan dia dengan members yang lain, (Kyle and Haneul) dia bawak anak dia. Masa dia bagitahu yang dia ada anak and no wife, Suk Ho tak bagi dia join. Kyle pun bangkang dengan sekuat hati. Tapi Haneul dok ikut si Suk Ho ni, dia nak Suk Ho pergi offer position bassist untuk Yeon Soo. Dan akhirnya Yeon Soo join band tu !

Masa diorang dah makin popular, ex-girlfriend dia datang nak jumpa anak dia, for the last time. Masa dorang keluar sesama, anak dia dapat tahu yang she is his mom. Tapi anak dia tak cakap apa-apa. Masa diorang nak part ways, ex-gf dia bagi tahu yang dia dah nak kawin and nak hantar hadiah untuk anak dia. Tapi Yeon Soo tak bagi. Once ex-gf da dah pergi, anak dia pun bangun dari tidur and tanya, mak dah pergi ke. Then Yeon Soo terkejut la. Diorang sama-sama menangis sampaila CEO Yeo keluar dari office and nampak dorang tengah nangis. Dia pun terus gi pujuk. Si Yeon Soo ni suka dekat CEO Yeo. Dorang punya relationship comel sebab dengan ada anak lelaki di lagi.

Aku rasa watak Kyle yang banyak sumbang untuk scene yang kelakar. Sebab dia jenis yang cakap lepas. But at the same time, Kyle ni seorang yang responsible. Dia punya background mula-mula nampak biasa. Tapi sebenarnya dia anak angkat untuk satu family. So, masa Suk Ho nak serahkan Entertainer Band ni dekat satu company yang lagi besar, dia pun bukak la cerita pasal biological parents dia. And dia taknak Suk Ho bagi diorang dekat company tu.

And last one, L.Joe ! Okay, aku baru tahu yang drummer ni is L.Joe from Teen Top (now he is former member). Dalam Teen Top aku memang tak cam semua. So, bila aku tahu dia yang pegang watak Jae Hoon. Jae Hoon ni, macam yang aku cakap, dia ni mama boy. Masa mak dia dapat tahu yang dia join band, mak dia tak bagi dia keluar bilik pun. Kalau keluar pun pergi universiti je. One day, whole band pergi la jemput Jae Hoon dekat sekolah, at the same time, mak Jae Hoon pun baru sampai, nak ambil Jae Hoon balik rumah. Tapi Jae Hoon pilih untuk ikut bandmates dia. Start situ, hari-hari Suk Ho sent video Jae Hoon main drum dekat mak dia. Nak mintak support mak dia and in the end, mak dia bagi jugak. Tapi sayangnya the end of the story, Jae Hoon keluar dari band sebab nak sambung study.

Actually banyak je lagi aku nak includekan dalam entry ni, macam relationship Geurin dengan Suk Ho, Suk Ho dengan Ha Neul punya real relationship, real criminal untuk case Ha Neul tapi well, aku ada quiz minggu ni, so nak chaw untuk study dulu HOHO. That's all from mehh =P

-thes

EXO

Six Years; EXO

April 08, 2018

Assalamualaikum and holla dolla honey bunny ! Guess some of ya could guess what is this entry all about. It's been 6 years since EXO debut day ! Wohooooooo, the journey with them were not easy, it is challenging. The journey with these guys were both painful and happiness.

I remembered it clearly. The first time I get to know them. It was midnight, around 11 to 12. I was joking around with my sister and she kind of annoyed me that time. Then, Wolf start playing on the TV and because of the intro of the song, both of us burst out laughing out loud ( and we're scolded by my mom who woke up because of us ). After that, I get attached with EXO. A year with colorful memories with them. From comebacks, award show, reality show, everything that happen year was great memories.

picture not mine; credit to owner
Then, on 15 May 2014, the news of Kris lawsuit came out. At first, I didn't believe it but then, that hashtag kept on trending on Twitter for days. Then, I realised that it was real, that it is real. He is going to leave, he left. Sure I was sad, for whatever reasons he had stored, I couldn't, no, I won't blame him. It was his life after all. He need to decide for the best, for himself. It might sound selfish but if it were me, I probably would do the same.

As much as I can't blame Kris, I really respect Suho. During the time, he stood strong on behalf of the other members. I remember one of the music show that EXO won. Suho was the only one who was on the stage during result announcement. The once shared responsibility are now solely his. To bear a big burden on his shoulder alone, it is not an easy thing to do. As if one member wasn't enough, another one had decided to left.

Luhan left when I was few days away from PT3. Being a white rat for the new system, the burden is big especially when people around you are expecting the best from you. 3 days before the examination, I turned off my phone. I was away from all of the KPOP news. But I couldn't really escape because of my friend is also an EXO-L. She informed me about Luhan departure. Being the curious cat, I turn on my phone for one whole day and found out the news was true, after all.

The last member that left is Tao. His departure didn't affect me much because of his reason ( I believe that his father asked him to leave and take care of his health more).  During those time, it was dull. The colorful rainbow faded away. It was hard for me to find their videos. Fancam and everything seems to be blocked from my search engine. But, EXO is still EXO. They won what they deserved, they act, solo, sub-unit, everything.

picture not mine; credit to owner
Choosing one and only bias in a group full with handsome and cute men is hard. I remember my co-EXO-L kept changing her bias. As for me, the first member that I could recognized, he will be my favorite. In this case, it is Kai. I don't know but I really love his smile. I learnt their names during EXO Showtime. It was when I could point who is who. Other than Kai, I love Lay. His personality is cute (although I dont know what is his real personality). I kind of shocked when I watch Lay in Idol Producer because he is really really really strict. He was like another version of Lay. 

I am excited for their comeback this year. And I heard that Lay will be participated on this comeback ! If this is true, then I will be flying. It's been a long time since we last saw Lay with other members. Waiting for OT9 comeback is sure thrilling !

picture not mine; credit to owner


One good news for Malaysian EXO-L, EXO will be coming to Malaysia soon for their concert, EXO Planet 4 - ElyXiOn ! There was no specific date yet (maybe around July ? After Eid Mubarak ?) and I'm not very sure it is confirm or not, but don't stop hoping and start saving !!

An EXO-L bucket list :
  • reunion of 12 members
  • OT9 comeback
  • for EXO to get enough rest

p/s : I left you guys with their MV and my favorite performance of them ><







-thes

thoughtless thursday

Thoughtless Thursday #007

April 05, 2018




Hey ! I'm so sorry for being inactive for about two weeks or so. Things had been too hectic, like very hectic. Ever since the midsem break, the test and assignments due date were like, boom boom boom, attacking non-stop. So, as for my assignments and presentation, I have submit none. As for midsem test, there is only one left. And for all of the busy life, I guess my body and mind are tired, blessing me with a cough. Well, weather is just another part of the reasons. I just couldn't wait for this semester to be over. Gotta continue with my assignment ! And the most awaited night, courses dinner would be tonight, so I have to get things done before that ! Chaw ~

-thes

thoughtless thursday

Thoughtless Thrusday #006

March 22, 2018

credit to rightful owner

Hey, so my holiday will come to the end, very soon. The stress was killing me. Life as a student is never easy, but what makes things different is the outcome. I knew that I shouldn't postpone my tasks but I still do.



Right after this break, I had 5 out of 6 subjects for the midterm test. And truth to be told, I haven't touched the books. Well, the stress came from me, I am the cause so I got no one to blame. Why I wrote it here ? I am not up for anyone sympathy or gapoever, I am only wanted to take some of the loads off my shoulder.



Old habits die hard. Worst when the habits are the bad one.

-thes

interest

Kejohanan Taekwon-Do (ITF) Negeri Terengganu dan Jemputan 2018

March 22, 2018


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Kejohanan Taekwon-Do (ITF) Negeri Terengganu dan Jemputan 2018 ini adalah anjuran bersama Persatuan Taekwon-Do Negeri Terengganu (ITF) dan Persatuan Taekwon-Do Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) (ITF).

Orang ramai dijemput hadir pada tarikh dan masa yang ditetapkan untuk memeriahkan lagi kejohanan ini.

Peserta bagi kejohanan Taekwon-Do ini adalah pelacolour belt. Kategori penyertaan adalah :-

  • 7 tahun - 12 tahun
  • 13 tahun - 16 tahun
  • 17 tahun dan terbuka
Sebarang pertanyaan, sila rujuk pada poster diatas atau tinggalkan komen anda di bawah. Terima kasih.


          

Assalamualaikum and greetings to everyone. Kejohanan Taekwon-Do (ITF) Negeri Terengganu dan Jemputan 2018 is an event organized by Persatuan Taekwon-Do Negeri Terengganu (ITF) and Persatuan Taekwon-Do Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA)(ITF).

Everyone is invited at the scheduled time and date to enliven the event.

The contestants for this Taekwon-Do tournament are the trainers with colour belts. The tournament will be categorized as


  • 7 years old - 12 years old
  • 13 years old - 16 years old
  • 17 years old and open 

Any inquiries please refer to the poster above or kindly leave your comments below. Thank you

interest

Andante

March 20, 2018

Assalamualaikum people ! So, sekarang aku tengah cuti sem, but still busy. Apa yang membezakan is the fact that there is no classes to attend and I'm home. Yes, home. Untuk cuti seminggu yang dah nak habis ni, aku still work on the banner and poster plus the assignments and homeworks ( I don't even touch them, yet). Tapi most of the time, aku nak settle kan banner and poster dulu, and I can say that IT IS ALMOST DONE ! YEAYYYYY.

Okay so back to the topic, entry ni is actually another review of k-dramas *ceshire cat smile. Drama ni tak popular mana pun actually. But I could say that drama ni memang aku nanti nantikan sebab Kai of EXO is the leading role ! Hahahha. And yes, this drama is too far from action, law and so on.

Andante (Korean Drama)-P1.jpg

Title : Andante / 안단테
Network : KBS1
Episodes : 16
Plot :

Lee Shi Kyung and Lee Shi Young ni sepasang adik beradik yang tinggal dekat Seoul. Satu hari, mak diorang announced yang diorang kena pindah rumah, duduk dengan nenek diorang dekat countryside. Dorang dua ni memang protest. Even dah sampai dekat rumah nenek diorang pun, still try untuk escape. Suasana dekat kampung dorang ni pelik bagi diorang. Masa start sekolah, Shi Kyung ni minat dekat Kim Bom, sorang student perempuan yang satu class dengan dia. Dia rasa pelik and curious tengok perangai Kim Bom ni. Dorang punya sekolah ni memang mengingatkan student pasal mati, so ada la event-event yang mendekatkan,   I mean,mengingatkan, dorang dengan kematian like tombstone inscription, and life funeral.  Cerita ni jugak dipenuhkan dengan kisah-kisah pesakit dekat hospice yang ada dekat kampung tu. Shi Kyung yang tak minat buat kerja-kerja volunteering ni memang selalu merungut tapi lama-lama dia adalah orang yang dapat gain trust daripada pesakit kat situ. 

As a person who really love intense drama, this drama is a really good drama that doesn't fall in my typical types of drama. So, aku tersangatlah recommended kan dekat kome semua untuk tengok drama ni. ( Pelis tengok sebab aku letak dua kali kata penguat dalam ayat ni). This one ada plot twist sikit la.

! ! ! SPOILER ALERT ! ! !

  First of all, cerita ni kelakar weh. Aku paling suka tengok Shi Kyung dok bertekak dengan Shi Young. Memang nampak la chemistry dorang as sibling tu. And to my surprise, this is the debut drama of Shi Young. Like seriously, dia nampak natural tau. Macam dah biasa berlakon. Part paling aku suka masa Shi Young dok ejek Shi Kyung dengan nama Bernard. Comel la dia punya lakonan. Part sedih memang expression dia sedih habis. Disebabkan cerita ni dipenuhkan dengan episod episod yang kelakar, cerita ni memang takkan rasa boring. And kelakar dia tu unexpected tau. Like, tiba-tiba je kelakar and aku pun secara tak sengaja tergelak kuat. Kesian rumet aku yang tengah study hahaha.

Second, aku suka cerita ni sebab nilai family dia tu. Disebabkan mak kepada Shi Kyung dengan Shi Young ni busy dengan kerja untuk bayar hutang masa dekat Seoul, dorang dua ni terabai. So, mak dia tak pernah langsung pergi sekolah, jumpa cikgu tanya pasal prestasi semua. Shi Kyung ni pulak gamers, so memang dia tak pernah kisah la pasal study dia semua. Nak mengelak daripada kena marah ngan mak dia, dia pun buat la false report card. So, bila kantoi tu, memang lawak la. Lepas tu relationship mak Shi Kyung dengan nenek dia. Okay, bila aku kata nenek, it is actually mak mentua  mak Shi Kyung. Nenek Shi Kyung ni, sejak anak dia hilang, dia macam taknak terima isteri anak dia. Hubungan dorang ni portray hubungan mother-and-daughter-in-law yang typical. Takde yang extreme la. Bukan macam certain drama yang menggambarkan mak mentua as a witch, daughter-in-law yang super innocent, takde. Bagi aku, hubungan dorang tu memang biasa and boleh terima.

Next, people at hospice. Before anything, let me clarify yang cerita ni a non-medical. So, cerita ni ada insertkan kisah pesakit dekat hospice, bukan doctor yang try untuk selamatkan nyawa semua pesakit. Yang bestnya, walaupun kisah pasal pesakit tu dah settle, still ada scene yang melibatkan diorang. Through pesakit-pesakit nilah Shi Kyung jadi gamer yang tak kisah pasal game. XD 

Aku rasa paling comel is makcik Shi Kyung, adik mak dia. Watak dia memang as perempuan yang agak blur. Bila dia mengajar dekat sekolah Shi Kyung as cikgu muzik, dia berjaya tarik perhatian, Yeom Gi, budak nakal dalam kelas. Yeom Gi ni pun sebenarnya jatuh hati dekat mak cik Shi Kyung ni. Part yang dia dengan homeroom bersaing untuk impress kan mak cik Shi Kyung guna piano tu memang hilarious gila because both of them are on the same level. Ending untuk makcik dia ni memang kelakr scene tu. Serious. Tengok la sendiri kalau nak tahu.

Cerita ni jugak berjaya menyebabkan aku menangis, thrice, on top of that. This will be the biggest spoiler la. One, masa Shi Young dapat tahu yang ayah dia memang dah takde, which for the past 12 years, dia percaya ayah dia still ada. Second, masa Shi Young dapat tahu nenek dia ada dementia. Mula-mula Shi Young dengan nenek dia memang tak ngam, tapi lepas dia defend nenek dia, dorang rapat. And memang sedih la sebab Shi Young dah rapat gila ngan nenek dia. And third, masa Shi Kyung, for the first time since he received the news of Bom's death, cried. Serious masa ni sedih gilos. 

Overall cerita ni about family, friends and love. Through this drama, you will learn to appreciate everything you have. Quote paling best dalam drama ni is, 

"The show must go on"

Aku tak sure sama ada quote ni memang origin daripada drama ni ataupun tak. Sorry, because I'm too lazy to do research. So, friends, tengok la cerita ni. Haha.


EXTRA NOTES

Andante meaning

adverb & adjective
  1. 1.
    (especially as a direction) in a moderately slow tempo.
noun
  1. 1.
    a movement, passage, or composition marked to be performed andante.

Mungkin cerita ni dinamakan "Andante" sebab watak utama; Shi Kyung, slow sikit and orang keliling dia selalu cakap yang dia ni "stand still" or something like that. Sebab bila jadi something, dia tak cepat untuk buat sesuatu untuk selesaikan but chose tu ignored them.

So, that's all for tonight =))

-thes

interest

Love In The Moonlight

March 13, 2018

Assalamualaikum and hi, I'm back with another k-drama review muahaha ( doing this because tomorrow and the day after got test and I'm too lazy to study #prayforsuraya ).

Okay, this drama is a bit different from my preferences, tapi still okay la. Sebenarnya aku dah lama tak layan historical drama ( okay this one isn't so historical la tapi still dalam range waktu historical ). Last drama yang betul betul historical is, Jang Ok Jung i think ? Itu pun zaman bila punya cerita entah. Aku dok tengok drama ni pun sebab peer aku sibuk suruh tengok ke-handsome-an Park Bo Gum, so aku pun layan kan jelah.

Love in the Moonlight-p1.jpg

Title : Love In The Moonlight / Moonlight Drawn By Clouds / Gooreumi Goorin Dalbit  / 구르미 그린 달빛
Network : KBS2
Episodes : 18
Starring : Park BoGum , Kim YooJung , JinYoung , Kwak Dong Yeon,
Plot :

Kisah bermula dengan seorang putera raja yang sangatlah sambil lewa, senang cerita dia ni takde ciri ciri yang baik untuk jadi raja. Then, ada sorang perempuan, Hong RaOn yang dah dibiasakan dari kecil untuk hidup sebagai lelaki and goes around with the name, Hong SamNom. Samnom ni tinggal dengan bapa angkat dia lepas dia terpisah dengan mak dia masa pemberontakan yang jadi dekat tempat diorang tu. Dia ni terkenal dengan dia punya kebolehan untuk satukan pasangan, kira macam doktor cinta gittew. Si Samnom dengan putera raja ni cross path masa Samnom tolong sorang nobleman untuk tulis surat untuk makwe dia, which is the princess. Tapi Samnom ni tak tahu yang siapa orang yang dia kena jumpa tu. So, masa nilah dorang jumpa dengan keadaan yang Samnom tak tahu yang dia jumpa tu is crown prince and crown prince pun tak tahu yang dia ni perempuan. Disebabkan hutang-hutang dia, Samnom ni kena culik and dijual untuk dijadikan sebagai salah seorang eunuch ( in malay sida, but idk what it is ) dekat istana. Masa nilah dia berkawan dengan prince and Officer Kim. Dalam berkawan tu, prince ni tertarik dengan si Samnom ni, walaupun dia unaware yang Samnom ni perempuan.  Bila dorang dah suka sama suka, rupanya ada satu rahsia besar yang menghalang hubungan diorang ni. So, find out yourself *wink wink

Okies, aku stop plot tu sebab kalau aku cerita semua, baik tak payah recommend kat korang untuk tengok, betul tak ? Basically, cerita ni sweet, dreamy, and ada la sikit yang drama. Overall cerita ni tak la berat. Senang cerita kalau cerita zaman moden, mungkin boleh samakan dengan satu syarikat besar yang shareholder tak suka dekat CEO and keturunannya something like that la politik dalam cerita ni.

! ! ! SPOILER ALERT ! ! !

Starting cerita dia more to funny and bagi aku bosan la sikit sebab aku kurang minat cerita gini. Tambah-tambah aku taklah minat sangat dengan Park Bogum ni, so biasa biasa je lah. Then, bila Jinyoung muncul, ohemgis, masa tulah macam whut, you berlakon cerita ni. I'm glad. Hahaha. In case yang tak tahu, Jinyoung ni merupakan anggota kumpulan B1A4 and kalau tak salah he's the leader. 

Cerita ni jadi sangat menarik sebab watak Samnom ni comel. Dah la masuk istana as lelaki and tengoklah macam mana dia kena hide identity dia. Banyak kali jugaklah nak terkantoi.  Tapi terlepas, mostly sebab crown prince selamatkan dia.  

And aku suka sangat tengok friendship antara Crown Prince, Officer Kim dengan Yoon Seong. Walaupun si crown prince ni dah tak anggap Yoon Seong as kawan dia, tapi Yoon Seong tetap selamatkan dia daripada kena bunuh masa ada orang pecah masuk dalam istana dia. Watak Yoong Seong sangatlah admirable, aku memang jatuh hati gila ah dengan dia. At the same time, dia suka dengan Samnom dan dia dari awal tahu yang Samnom ni perempuan. And dia  adalah orang yang protect Samnom dari awal sampai akhir. Sedih tahu tak bila dia mati.

Officer Kim dengan crown prince punya frienship pun unexpected jugak. Rupanya si Kim ni kawan dengan crown prince ni as spy je, tapi dia memang dah kawan dari kecik menyebabkan dia tak sampai hati untuk khianat crown prince. Tu sebab lah dia sanggup ugut untuk bunuh crown prince, risked kan hidup dia untuk selamatkan Samnom dengan crown prince. And guess what ? Dia almost mati.

Aku nak cerita pasal rahsia yang halang hubungan Samnom dengan crown prince tapi itu akan menyebabkan aku cerita semua yang jadi and there will be no surprise for you guys so aku tak nak la cerita. And, I need to prepare for test petang esok. So, I'll stop here.

Maaf la review kalini agak mengecewakan sebab aku tak berapa minat cerita gini, and tak reti nak describe perasaan yang berada di cloud nine bila scene yang comel-comel tu. So, till then 

-thes

interest

Second Grading Experience !

March 10, 2018

Assalamualaikum everyone ! So here, now, aku nak cerita pasal pengalaman kedua grading untuk taekwon-do which happened on 9 March, semalam. For those yang tak tahu, aku sejak masuk U ni aku join Teakwon-Do (ITF). Ni memang first time join Taekwon-Do and korang boleh la check first time grading aku dekat SINI.

Okay, untuk second time ni, sir tak buat dekat kampus Gong Badak, tapi sir buat dekat kampus Tembila. Tembiland sooooo beautiful tau ! Tapi bila tengok jarak faculties building dengan asrama jauh ngat !

we as whole

Back to the topic, kitorang gerak dari sini pukul 9 then sampai sana dalam pukul 10. Okay, grading start pukul 3 petang. So, masa yang ada tu kitorang training lah dulu kan, macam biasa sampailah waktu solat Jumaat. Seksa training kat situ sebab dewan tu besar, like tiga court badminton, kau rasa ? Masa warming up tu sir suruh jog sepuluh round ikut 3 court tu.  Penat woih ! Second challenge is, selalu training dekat Gong Badak ada air-cond ni, kipas pun takdak. Memang lepas lari tu lencun habis la belakang.

Masa training taklah rasa nervous sebab rasa macam alah lambat lagi ni, lek luuu. Masa nilah sirs and seniors check stance, power and so on. Kaki kiri aku dah rasa semacam masa training tu, mungkin sebab non-stop and kaki ter pressure. So, aku takdelah training dengan semangat, buat ala kadar je. Hahahaha, kalau sir tau ni habis la.

Then, break pukul 12.30 something, stop then gi makan. Masa aku dok jaga meja, sir datang kat aku. Dia cakap, "nanti masa buat kicking jangan gopoh sangat, jangan slow sangat. Kalau boleh jaga balance. Awak punya pattern lawa dah, power tu lebihkan." Time ni, aku senyum je dengan sir haahaha sebab semua benda tu memang dia banyak kali tegur aku. Cuma nak fix tu yang aduhai susah. Lepas makan, kitorang gi dok surau, rehat sementara tunggu Zuhur.

okay, aku dah kedepan masa ni 

Dalam pukul 2 macam tu, lepas hujan stop, kitorang terus pergi dewan balik, setting kan sparring gear and practice sikit lagi. Masa ni aku dah tak tentu arah. Seram sejuk badan. Kaki tangan memang gigil habis la. Dah la tiba tiba sir yang akan check grading tu datang awal. Huwaaaaa. Masa dalam barisan tu jantung memang marathon 100 meter berkali kali ah. Habis greet semua, senyap kejap. Lepas dia cakap, "Okay kita start dengan grade 9," makin sejuk tangan aku hahaha. Then start panggil nama, and my name is the second name ! Masa lari lari anak ke depan tu rasa nak menangis tahu tak. Teruk betul penakut aku ni. Macam mana lah time tournament nanti *facepalm

Dah berdiri depan tu, aku memang tak pandang depan. Kenapa ? Sebab aku memang berdepan dengan sir tu ! Takut woiii. Then start la kicking, pattern and three set sparring. Masa kicking tu, mind aku still bersama aku. Tapi masa pattern, masuk je gerak 2,3 mind aku dah terbang jauh ke Korea. Itu yang habis je pattern, aku macam in daze hahahah. Aku buat apa pun aku tak tau dah. Masa three set sparring, aku bersyukur aku dapat geng yang aku biasa. Kalau tak, memang takut tak serasi je.

during pattern i think ? ke tak start lagi ? entah la 

three set sparring

Habis je semua tu, aku masuk balik barisan , fuhhh masa tu lega gila gila dah habis. Then tengok la seniors punya performance. Part paling best masa breaking. Kenapa ? Sebab masa nilah kau nak tengok kehebatan teknik senior pecahkan papan hahaha. Kali ni tak dapat nak tengok dekat dekat. Tapi mostly senior berjaya pecahkan papan papan sekalian. Wuuuu.

Habis je semua dah perform(?) dekat depan, masa yang ditunggu - tunggu pun tiba. Masa untuk sir umumkan siapa yang berjaya dapat double promotion and komen dia untuk kitorang. Banyak jugak la yang dia tegur secara general. Then, dia sebut nama aku and dua lagi nama yang dapat double promotion. Yeayyyyy *throwing confettis everywhere and everytime. Gila ke tak happy dapat double ? Of course la aku happy, tapi dalam masa sama aku sedih. Sebabnya sofi, yang selalu training ngan aku tak dapat double. Serba salah pulak aku dengan dia.

Dia kata dia ada salah step masa pattern. Aduhai spoilnya. Kalau tak boleh double sama-sama.  So, habis semua tu, masa untuk selfie ! Hahaha sir semua pergi makan, kitorang memang buat bising dalam dewan tu. Selfie, huhahuha. Then, bila semua ready, kitorang pun nyanyi la lagu "Allah selamatkan kamu" and "Happy birthday" untuk 3 orang sirs.
selfie my seniorssss

Plan asal dari kami untuk buat surprise birthday untuk sirs semua. Walaupun birthday diorang dah lepas lebih kurang sebulan lepas, tapi sebab nak kumpul sama-sama tu susah, tu yang buat time grading. Kitorang janji dengan pokcik bas lepas Maghrib, tapi habis awal pulak. Pukul 5 macam tu dah habis. So, rileks dulu, makan makan. Then asar. Pukul 6.15 kumpul balik dekat dewan, tunggu bas. Masa ni memang dah penat gila, badan dah lekit lekit memang tak selasa lah senang cerita. Mata pun mengantuk gila-gila dah.

tunggu pokcik tak datang lagi

once a stranger, now a family =D

Sepanjang tunggu bas memang dok borak, buat benda pelik pelik lepas tu gelak-gelak, photoshoot hahahha. Memang masa tu masa untuk merapatkan ukhuwah. Senior semua mintak belanja KFC sebab aku dapat double promotion hahaha. Rasa nak belanja tu ada tapi, bila dan di mana serta bagaimana.

Bila pokcik bas sampai dalam pukul 6.40, pokcik kata nak gerak lepas Maghrib. Kami pun rasa nak menangis sebab dah penat tahap gaban ni. Tapi apakan daya, nak drive bas takde sapa reti, so tunggu jelah. In the end, sampai Kampus Gong Badak pukul 9. Then, aku yang lapar ni gi kafe, tunggu makanan and pukul 10 baru makan. Harini memang malas yang amat la. Niat nak buat homework pun sadaqallah je. Maaf la ya.

So, that's all for today entry, till then ~

-then

p/s : I'm green tip now, still got a long way to go but still couldn't believe this.

BTS

Hixtape

March 05, 2018

Holla everyone ! Ssup ?

So, I've been very busy last week because I tried to figure what kind of design that I should do for the upcoming Taekwon-do tournament's banner. Well, I just send the files to my coach, and hopefully he will approve one of them. Back to the topic, hixtape.

Happy birthday to one of the most handsome guy 've ever seen in my life. Happy birthday again Hobi❤❤❤ #SUNSHINE

Okay, I'm sorry not sorry for those who aren't a kpoppers and antis but hey, this is my post, you can leave if you like to. Okay, I guess ARMY would know what I'm going to talk about.

Two or  three days ago, on 2nd March, BigHit finally release J-hope mixtape music video, Daydream and it was soooo damn good.  He has been hinting on us that he will release his mixtape ever since bon voyage season 2 and we have waited long enough and they announced the released date I was soooo happy. Honestly, I knew nothing about his mixtape. So I was shocked when I got notification from YouTube, saying that there was a new uploaded video on ibighit channel. The funny things is, I got the notification, on my way to the dorm after my training at 12.15 am. Like seriously. I stopped walking and sat on the middle of the road ( crazy part of me ).


cr. to owner


The other tracks in the album had been released too, it I like most of them. You guys seriously have to watch the music video. Airplane is a great song too, it is my favourite after daydream. Even though I couldn't fully grasp what is the story behind the song, Daydream, but the chorus part really catch my attention.


Wishing on the sky,
Wishing on the stars,
If there's sun,
I'd want to dream
Wishing on the sky,
Wishing on the stars,
If there there's moonlight,
I wouldn't want to wake up
Based on my understanding, these lyrics told us that we should work on our dream when  the day come and when the moon starts to show, we should take a break and rest. It is really inspiring part for me.

Another part that I like is,

For once I wanna different picture in my life,
That I want to draw, a canvas dream,
Beyond that boundary line over there,
On my personal part, I think these lines have a very deep meaning. Why ? Okay, ever since I started my collage years, I have been questioning my decision a lot. And I often played with the 'what ifs'. Like, would I still be here if I choose the other way ? Was this really the best for me ? So, yeah, I can relate to this.

 With the power of ARMY, the mv managed to get 12M views in 24 hours. Okay, number are nothing but still, wow. I watch the mv only once because of the busy schedule but I'm glad with the numbers.

Interesting facts:


  • J-Hope said that in the MV, member(s) of BTS made a cameo, he told us to guess who and which scene he is in. 
  • In the live streaming (Vlive) he read the comments and came across with the word 'hixtape' and start questioning the ARMY. He looked very confused
So, everyone let's check his song and maybe looks for the mystery members !

170114 BTS J-Hope at Golden Disk Awards. Talk about the beautiful flower holding some beautiful flowers
-thes


p/s : you all should search 'hixtape meaning' on google and look at urban dictionary, it's hilarious.


personal life

Thoughtless Thursday #005

February 22, 2018

This picture is not mine, credit to owner.

Hey everyone ! This is another tough week. Yesterday's lecture were really a pain. I could actually see that this semester will be the most busiest one because of the early date of assignments submission and also I had to handle Taekwon-Do's tournament.

I really wanted to sleep now but I had to start designing banner for the tournament, which I never had experience and I'm not even expert in that area, but I am still up for the challenge. Wish me luck ~

p/s : I'll start promoting for the tournament once the banner is finished and good. =)

-thes

interest

Socialphobia

February 19, 2018

Hey, ssup ! Petang tadi dah drama, so malam ni kita movie pulak ya. This is a korean movie ( sorry guys but I just know website that serve me with korean movie ).


Release Year : 2015
Distributor : CGV Arthouse
Genre : Drama/Msytery
Starring : Byun Yoo Han, Lee Joo Seung
Plot :

Mengisahkan dua orang kawan, Ji Woong and Yong Min yang sama-sama tengah exam untuk jadi police. Cerita ni start dengan news sorang artis, yang kena bunuh or bunuh diri, aku tak sure. Then, news tu konfem la tersebar sampai ke social media, then dekat twitter, ada satu account ni yang criticize pasal case tu and tinggalkan negative comment. And semua comments dari account tu mendatangkan perasaan marah netizen. So does the two friends. Then ada la sorang mamat ni ajak few people online untuk pergi rumah pemilik account tu untuk bagi pengajaran some sort la kononnya. So, Yong Min ni pun ajakla si Ji Woong ni, kononnya untuk release stress. So, bila dah kumpul semua, dorang pun gerak la pergi rumah pemilik account tu. Tapi, bila diorang ni sampai sana, owner of the account dah mati, suicide. Diorang pun gelabah la and semua yang jadi tu is live, (mamat yang buat gathering tu buat live dekat satu community site ). Masa ni diorang semua dijadikan suspect pembunuhan oleh netizen, walaupun polis dah kata diorang tak terlibat dengan pembunuhan other than tinggalkan komen negative dekat twitter orang yang mati tu. So, dorang tak di charge kan dengan pembunuhan, just cyberbullying jela. Dorang try to prove their innocent by cari the real killer.
Cerita ni a bit bosan, maybe sebab jalan cerita dia slow sikit. Cerita ni pun ada plot twist banyak kali jugak.Untuk ulasan aku, mungkin aku akan mention part yang twisting tu sebab tu part yang membuatkan cerita ni menarik.


! ! ! SPOILER ALERT ! ! !

Bagi aku, cerita sangatlah realistik, sebabnya, masa news yang artis tu keluar, ada je keyboard warrior yang cuba untuk mengeruhkan keadaan.Then, netizen yang menghadap si keyboard warrior ni pulak tak reti nak bagi nasihat or slow talk, instead, diorang pun sama je, mengutuk tindakan keyboard warrior ni.

Permulaan cerita memang boring, sampai part climax, dimana si Yong Min dituduh bunuh owner account twitter yang kutuk kematian artis tu, memang sangat mendebarkan. Diorang dah la buat investigation tu sendiri and memang tanpa pengetahuan police. Masa tu, geng yang nak 'ajar' si keyboard warrior ni jugaklah yang pergi serang si Yong Min. Yong Min masa tu memang dah gantung tali and try untuk bunuh diri, tapi one of those people boleh lagi rakam then kata, "Wow, you got a nice acting skills" and so on. Takde pun dia nak tolong selamatkan. Lepas orang-orang kat situ perasan yang Yong Min nak bunuh diri, barulah diorang cut tali yang mencekik Yong Min.

This scene shows me that people around you won't help you, instead, they will laugh and enjoy your struggle. Yes, tak semua macam tu, but, this scene really resemble our real life. With just that one live video, Yong Min's life were ruined. Dia stop dia punya studies and pindah ke tempat yang secluded. No more social medias. And yet, people yang judge dia, yang kutuk dia, they all enjoyed their life.

So, bila aku tengok cerita ni, memang aku teragak-agak nak post something. Takut dengan dunia sekarang. Orang akan judge and talk about you, laughing at your imperfections and reveal your flaws. Society nowadays is sick. And the cure is yet to be found.

Aku sarankan korang tengok cerita ni untuk kesedaran sendiri. And last, here's a few screen capture for you ~

this is when they are going to the keyboard warriors house

this, dekat police station lepas report suicide 

ni adalah perancangan untuk clearkan nama dorang

masa ni diorang otw pergi rumah Yong Min because, he is the killer --'

leftover of the hate words on Yong Min's locker at school

kan aku kata depa dok tengok ja si Yong Min ni try commit suicide. 

So, people, let's become more generous and more careful when we are going to talk, online. Sorry for the short review ! And I hope you enjoy this ~

-thes

Popular Posts