thoughtless thursday

Thoughtless Thursday #002

December 21, 2017

not mine, credit to owner
I'm sooo lazy today. I got less than one week for final. But, haven't touch book yet. I stay on the bed all day today. 
I crave for food but to lazy to get some. T_T
Too unmotivated to do revision. Or exercise. I'm so lazy and this is bad. =(




December 18, 2017

source : tumblr
Hi, today, I'll be talking about the news that break yesterday. I believe that most of k-pop fans would know about this. Yes. I'm talking about the death of Jonghyun of SHINee. I first know about this when I saw my friend's IG story, which she screen cap from an account stating that Jonghyun was found dead. Honestly, I just thought that it was one of the sick jokes from the antis. So I google up.And boom. I was wrong. He is gone. Forever.

I'm sad. Very. SHINee was like one of the earliest group that I know. I grew attach with them when I watch Hello Baby programme. And I really like Jonghyun. I fall in love with his voice. I'm sad that he is gone. Up until this point, I couldn't believe it. And the fact that he was the one who ended his life, make it harder to let him go. Yes, I'm not a SHAWOL ( SHINee fandom ) but I'm sad.

I'm writing this message to remind you all that if you're hurting, don't be alone, seek for help, if you can't tell people, then you write. Do everything to let it out. Don't ever keep it inside you. You will hurt more. I know, it is not easy, but fight. If you think that nobody cares, you are wrong. Look for people that genuinely cares. There are a lot of them. If you couldn't find the right person, go back to your God, Allah, Jesus, or other God that you believe in. Told them. Pray to them. Never ever gave up. You will find your way, slowly but surely.

Just because they are all happy and smiling, doesn't mean that they have zero problem. All of us have problems. It is either you bear it alone, or you share it. I do know that telling people will not solve them, that it might get it worst. But, be strong. You can do it.

To all people who are wondering why I write about this and thinking that I'm not in the right position to tell you this and that, I want to write. Maybe, Jonghyun is no one for me and I'm no one for him. Maybe you are no one for me and I'm no one for you, but I want to be that person that tell you that there are people who still cares. Stay strong. Himnae.

To all my muslim brothers and sisters, you might say, "He is no Islam, why should you care so much"
or "You should care more about our brothers and sisters in Palestine or Syria that died everyday". I won't argue much. But I wanted to say my opinion, our brothers and sisters in Palestine, Syria, Iran, it is not that we, kpopers, did not care about them. We do care. They are hurting, more that all of us. Physically and mentally drain. I do know. But, one thing for sure, they did not chose to get hurt. It is not their choice. But, here, we are talking about suicide. A choice of theirs. A cause that we should not taken lightly. Have we ever think that one smiley person can choose to end their life ? have we ? We don't. Why ? Because we never try to understand them. We never tried to look what inside their mind and heart.

And, when I heard about this news, I think that I have fail. Fail as a muslim. I feel like I have fail to spread Islam. I'm sorry if this offended anyone, but this is my personal thought. When I get into K-pop, one of my wish is to let them know about the beauty of Islam. And when this happen, I think that I have fail to spread Islam. This is the reason why I'm so sad.

So, to all of you who happen to read this, I hope, this can be an eye opener. I hope that we will try our best to understand people. Try to put ourselves in their shoes. If you're hurting, seek for help. It is not your fault to get hurt. And for the people who have someone reach out for, don't let them down. We never know what inside their mind. Be kind, be helpful. Let's change, for a better world.

And, last, farewell, Kim Jonghyun.

credit to owner

personal life

Thoughtless Thursday #001

December 14, 2017

This is a stress week for me. (sigh) Final is in 2 weeks and yet I haven't finish with assignments. ANd to keep up with people's bullshit is hard already.

Stay strong, dear self.



Everything, Everything

December 09, 2017

credit to rightful owner

Hai and Assalam peeps ~
So, for this entry, I will recommended you a movie to watch. This is a must watch movie. Im serious. This story is nothing like malay drama that screened during Maghrib time nor the korean drama. This is different. Trust me.

This movie is based on a novel with the same title, written by Nicola Yoon in 2015. Here is a bit review about this movie.

Release : 19 May 2017
Distribution : Warner Bros. Picture
Starring :  Amandla Stenberg and Nick Robinson 
Plot : A story of a 17-years old girl, Maddy (Amandla Stenberg) who has never go out of her house as long as her life because of her illness. That was until Olly (Nick Robinson), her new neighbour came into her life and wants to help her. Genre : Romance,Drama

Nick sho handsome right 

she's really pretty 

One advice from me, don't let yourself get tricked. This story is much more from the plot. The ending is something that we can expect, but you won't expect the plot. And if you pay more attention, you will realize that Maddy's mother actually have a mental illness. It's not obvious and it's not severe. But there is.

Let's get to my favourite scene.

1) The first time Olly reached out to Maddy

They communicate through window of their room. The first time Olly tried to reach out to Maddy is really really really cute. Well, he kind of use his mother's Bundt cake ( idk ) which was suppose to be a gift for their neighbour (Maddy's family) but was refused.

there's few steps before this cake is dead

Right after his so-called performance,  he gave her his number,

i couldn't get over from his handsomeness(?)
2) When they're texting, Maddy imagine that Olly is in front of her and they are talking face to face and the appearance of astronaut.

this is the first time Olly and Maddy texting and this is the first imagination of Maddy

this is when Maddy avoid to talk to Olly, and this also her imagination

still Maddy imagination. 
If I'm not mistaken Maddy is majoring in designing. She has a high imagination. I'm sorry if I'm mistaken.

3) When Maddy decide to go against her mother and run away from home with Olly to Hawaii and how the secret reveals.

Maddy finally go to beach ! 

She found out T_T
Okay, when Maddy decides to run away from home, I was like, "Do you wanna die !" but at the same time "Yes,way to go gurl !" I won't reveal the secret here, and you guys should watch how the truth came out.

I'm giving this movie 8/10 ! 

If you wanted to watch then, CLICK THIS. I really wanted to buy and read the novel. Well, if you asked me,I prefer to read before watch but because of this story really caught my eyes, I watch it first. 

I'm going to sleep now. Hope you enjoy ~ 



ITF UniSZA 58th Grading Day

November 18, 2017

ITF UniSZA yang terlibat ~
Assalamualaikum and hello lovelyssss,

Okay, post kali ni nak cerita pasal Taekwan-Do, why ? Because this is my blog, obviously *roll eyes*. Hehe. Anyway, aku akan cerita sikit macam mana aku, sebagai seorang gadis melayu terakhir (tolonglah sedar diri) ni boleh terlibat dengan Taekwan-Do.

Bila aku upload something yang berkaitan dengan Taekwan-Do dekat WhatsApp story, ramai aku pun ex-classmates dok pm. Semua nya tak percaya aku join Taekwan-Do. Most of them be like, "makin berani kau weh". And I was like, "selama ni aku pengecut ka ?"

Well, no wonder lah dorang semua pelik, sebab masa high school dulu aku mana rajin nak turun bersukan. Main netball pun aku taknak, tiba-tiba masuk u, join Taekwan-Do. Aku memang dari dulu minat nak belajar self-defense. Masa sekolah rendah dulu ada la instructor Karate datang, nak recruit members. Masa mula-mula tu masuk jugak and ramai participants tapi lama-lama makin malas nak gi training. Alasan ? Well, training dia selalu after waktu sekolah agama, tapi ikut mood aku time tu memang fikir balik jelah. So, ended up, tak join pun HAHAHH.

Aku join ITF UniSZA ni start bulan September, after cuti sem 1. So, bermulalah kenal dengan Taekwan-Do dan bermula la langkah pertama ke alam Taekwan-Do. Starting dengan white belt,gred 10. Untuk silibus white belt ni tak banyak pun, just kena ingat 2 pattern dengan 3 kicking ( leg rising, front kick, side kick).

Those yang berjaya buat dengan power, technique and some other aspect dengan tepat dan bagus, dapat la double promotion. From white belt to yellow belt ( Grade 10 -> Grade 8 ). Tapi macam aku, tersilap masa pattern, tak dapat double promotion, naik la satu je, dari white belt tambah yelllow tip. Dari Grade 10 naik ke Grade 9.

For the next graduating, sir dah set kan dalam bulan 1 nanti. And my final also in January TT. Harapnya time tu kena la get ready and try hard untuk dapatkan double promotion. ( it could save my money too ). So, doakan !

To all of you out there, jangan takut untuk try something new. Once you have the passion, make sure to keep going. Kalau ada passion, tapi tak consistence tak guna jugak. And to girls out there, one advice from me, kalau yang dah ada self-defense pun ada yang jadi mangsa jenayah, how about yang takde ? Yes you can say that it was all takdir, tapi apa ikhtiar kita untuk jaga diri ? Jangan mengharapkan orang lain, you need to save your own life.

Here is the link for differences between Taekwan-Do ITF and WTF


DIY : Fail Cover Smile & Shine

October 30, 2017

before and after the project

Okay everyone I'm back ! HAHAHA
First, ni first time aku buat entry diy, dari blog lama sampai la blog baby ni. So, aku ni jenis manusia yang suka usha video video diy kat ig , youtube, pinterest dan banyak la sumber lain (aku tengok tapi tak pernah rajin nak try ). Lagipun, mak aku jenis orang yang inovatif ( not like me TT ) so macam macam benda yang dia boleh ubah suai.

So, dari banyak-banyak yang aku tengok ni, diy back to school paling aku minat tengok. Sebab diorang punya ideas tu macam wow, and tak pernah aku terfikir.

Okay, yang aku buat ni bukan cover buku pun, tapi cover fail. Alah, buku dengan fail tak jauh mana pun. Punca aku rajin nak buat cover untuk fail ni is, lebih kurang few months back, aku gi mydin dengan kekawan aku semua, beli barang ( obviously ). Memandangkan kitorang lapar, so kitorang pun gi lah Rasa Village ( medan selera dalam Mydin tulah ). Masa makan tu, datanglah hakak-hakak marketing untuk susu jenama 'everyday' kalau aku tak salah. Belum sempat nak tolak apa yang hakak tu promote, terus dia hulur fail gambar susu everyday + voucher susu everyday kat kitorang pastu blah.

nampak tak macam coloring book ? hahahaha

Then, aku pun ambil la 3 fail tu untuk kegunaan masa depan. Nak guna macam tu je macam segan sebab cover dia nampak macam buku mewarna hahahhaha. So, aku pun decide untuk guna ilmu diy yang selama  ni aku belaja tapi tak pernah nak apply. So, here it is ! Harap korang boleh faham apa yang aku akan terangkan ><

Bahan & Peralatan :

1. Gunting
2. Kertas pembalut hadiah ( any kertas yang ada background yang diingini )
3. Buku / fail / anything yang nak dicoverkan
4. Kertas warna
5. Gunting
6. Pensel
7. Gam
8. Cutter
9. Salotape ( optional )

Langkah - langkah :

1. Okay, first korang ambil korang punya file ( benda yang nak di'cover'kan ) then letakkan atas kertas pembalut hadiah ( make sure center kan sampai boleh, buat macam nak balut buku teks sekolah tu ). Tandakan dengan menggunakan pensel korang punya size file tu.

2. Then, sketch kan perkataan 'Smile & Shine' ikut design dan kreativiti korang sendiri ( nak tukar jadi ayat lain pun boleh ). Tapi make sure design korang gemuks dan besar dan menyenangkan urusan korang untuk trace dia nanti.

3. Trace korang punya design tadi huruf by huruf 

hasil tracing ~~~ p/s: aku alas dengan buku hard cover untuk elak berkesan atas meja

4. Then, ambil kertas warna dan tampalkan dekat fail yang bahagian depan dan keluarkan semua bubble untuk nampakkan kekemasan. Tunggu sampai kering.

5. Pabila sudah kering, lekatkan pembalut hadiah dekat sebelah belakang, keluarkan semua bubble supaya nampak lagi kemas ( make sure korang punya pembalut hadiah ni center macam yang korang ukur masa step 1 ). Biarkan sampai kering. Bila dah kering, buat benda yang sama dekat sebelah depan.

okay ni imperfect sebab first try and tak tau mana silap, ada pulak bubble dekat corner yang belakang ><

6. Bahagian yang berlebih daripada file tu, korang boleh lipatkan ke dalam ( macam balut buku tuks  --' ) untuk elakkan pembaziran. Dan untuk secure kan lagi, salotape kan hujung kertas tu. 

bahagian dalam

[ADDITIONAL STEP] Applykan satu layer gam (mod podge lagi bagus) dekat bahagian depan untuk nampakkan dia berkilat and cantik cewah.

Dan siap lah ~~!

This is the hasil yang perfectly imperfect dari aku!

!!! PRECAUTION !!! Masa korang nak tampal bahagian yang di'trace'kan  tu make sure buat dengan hati-hati sebab takut ada part yang berlipat, terkoyak, etc

So, itu je untuk cubaan pertama menulis DIY, so harap korang faham apa yang nak aku sampaikan. And sorry for terrible explanation ! Kalau ada apa-apa yang tak faham ke apa ke, comment je, insya-Allah aku balas !

p/s:korang kalau ada cutting mat, craft knife and mod podge lagi seronok !


personal life


September 13, 2017

All right, bismillah and assalamualaikum everyone. Harini punya cerita tak pendek, tak panjang. Firstly, masa apply UPU dulu aku punya gigih letak accounting courses as main ( top 5 semua accounting yang different universities )  tapi bukan rezeki aku, tak dapat. Serious sedih gila. It was like, aku dah let go medical field sebab tak yakin untuk bawak chemistry and bila second choice pun ditolak memang hampa la cerita dia. Aku pun check la dapat what course and which univ en. Tengok tengok dapat UniSZA under Diploma of International Trade. Itu pun tak reti lagi nak bersyukur ( bukan tak bersyukur tapi nak usaha lagi )

Aku ingat lagi, masa mula-mula daftar kat bahagian fakulti lepas aku bagi borang apa semua aku terus tanya, "Kalau nak tukar kos macam mana ya ?". Akak (?) yang jaga kaunter tu tercengang kejap. Lepas tu dia kata after sem 1 baru boleh tukar. Masa tu dalam hati aku dah fikir macam-macam. Iyalah dalam tempoh nak lepas sem 1 tu bukannya sekejap. Takkan aku taknak cari kawan, subjek yang nak belajar lagi apa semua. Masa tu dah doubt keputusan nak tukar kos.

Dan untuk seketika aku lupakan pasal hal nak tukar kos apa semua. And now, I'm in my 2nd semester and this is the first week. Dari mula jejak kaki kat UniSZA ni pagi Sabtu hari dah duk pikir, nak tukar ke taknak. Aku confius yang teramat. Aku ada geng dalam InTrade yang nak tukar kos jugak so hari hari tanya dia, nak tukar ke tak. Aku mintak nasihat kawan-kawan semua. Depa semua kata buat istikarah, bukak tafsir Quran tengok ayat first yang kita baca mana tahu ada petunjuk. So, start Isnin, aku istikarah. Mula-mula macam takde petunjuk apa pun. Aku pun bukak tafsir, aku tengok surah, kena surah Al-A'raf kalau tak salah. Bila aku tengok ayat first, nak gugur jantung. Ayat yang aku baca berkaitan dengan manusia diciptakan berpasangan. Terus tutup. So, aku teruskan istikarah dan sampai lah harini, Rabu, aku bangun ja subuh, aku dah tahu apa yang aku nak. Dan Insya-Allah itu yang terbaik untuk aku.

Pergi kelas dengan senyuman. Aku tau Allah akan tolong jugak. Walaupun masa mula-mula istikarah tu minda dan hati cakap benda yang berbeza, akhirnya aku dapat jawapan yang aku nak dan keputusan aku muktamad, aku takkan tukar kos. Mohon doakan perjalanan hidup aku berjalan lancar =)



September 10, 2017

**lowercase intended

okay, Assalamualaikum and good evening ?
first, post ni just some of rambling entah apa benda but better baca ( teman daku plis  *muka comel*). sejujurnya, ini bukan lah pengalaman pertama mempunyai blog apatah lagi menulis post. okay, whatever. cerita nya pendek je. aku just nak kata yang dulu aku pernah ada blog under name selenophile jugak and blog url yang diberi nama ayasuraya. tapi url tu banyak kali bertukar and post post dalam tu semua banyak gilossss and aku selalu delete. hahahaha macam tak de function. okey mengarut. okey tu je nak cakap ><

stay tuned !

Popular Posts