Socialphobia

February 19, 2018

Hey, ssup ! Petang tadi dah drama, so malam ni kita movie pulak ya. This is a korean movie ( sorry guys but I just know website that serve me with korean movie ).


Release Year : 2015
Distributor : CGV Arthouse
Genre : Drama/Msytery
Starring : Byun Yoo Han, Lee Joo Seung
Plot :

Mengisahkan dua orang kawan, Ji Woong and Yong Min yang sama-sama tengah exam untuk jadi police. Cerita ni start dengan news sorang artis, yang kena bunuh or bunuh diri, aku tak sure. Then, news tu konfem la tersebar sampai ke social media, then dekat twitter, ada satu account ni yang criticize pasal case tu and tinggalkan negative comment. And semua comments dari account tu mendatangkan perasaan marah netizen. So does the two friends. Then ada la sorang mamat ni ajak few people online untuk pergi rumah pemilik account tu untuk bagi pengajaran some sort la kononnya. So, Yong Min ni pun ajakla si Ji Woong ni, kononnya untuk release stress. So, bila dah kumpul semua, dorang pun gerak la pergi rumah pemilik account tu. Tapi, bila diorang ni sampai sana, owner of the account dah mati, suicide. Diorang pun gelabah la and semua yang jadi tu is live, (mamat yang buat gathering tu buat live dekat satu community site ). Masa ni diorang semua dijadikan suspect pembunuhan oleh netizen, walaupun polis dah kata diorang tak terlibat dengan pembunuhan other than tinggalkan komen negative dekat twitter orang yang mati tu. So, dorang tak di charge kan dengan pembunuhan, just cyberbullying jela. Dorang try to prove their innocent by cari the real killer.
Cerita ni a bit bosan, maybe sebab jalan cerita dia slow sikit. Cerita ni pun ada plot twist banyak kali jugak.Untuk ulasan aku, mungkin aku akan mention part yang twisting tu sebab tu part yang membuatkan cerita ni menarik.


! ! ! SPOILER ALERT ! ! !

Bagi aku, cerita sangatlah realistik, sebabnya, masa news yang artis tu keluar, ada je keyboard warrior yang cuba untuk mengeruhkan keadaan.Then, netizen yang menghadap si keyboard warrior ni pulak tak reti nak bagi nasihat or slow talk, instead, diorang pun sama je, mengutuk tindakan keyboard warrior ni.

Permulaan cerita memang boring, sampai part climax, dimana si Yong Min dituduh bunuh owner account twitter yang kutuk kematian artis tu, memang sangat mendebarkan. Diorang dah la buat investigation tu sendiri and memang tanpa pengetahuan police. Masa tu, geng yang nak 'ajar' si keyboard warrior ni jugaklah yang pergi serang si Yong Min. Yong Min masa tu memang dah gantung tali and try untuk bunuh diri, tapi one of those people boleh lagi rakam then kata, "Wow, you got a nice acting skills" and so on. Takde pun dia nak tolong selamatkan. Lepas orang-orang kat situ perasan yang Yong Min nak bunuh diri, barulah diorang cut tali yang mencekik Yong Min.

This scene shows me that people around you won't help you, instead, they will laugh and enjoy your struggle. Yes, tak semua macam tu, but, this scene really resemble our real life. With just that one live video, Yong Min's life were ruined. Dia stop dia punya studies and pindah ke tempat yang secluded. No more social medias. And yet, people yang judge dia, yang kutuk dia, they all enjoyed their life.

So, bila aku tengok cerita ni, memang aku teragak-agak nak post something. Takut dengan dunia sekarang. Orang akan judge and talk about you, laughing at your imperfections and reveal your flaws. Society nowadays is sick. And the cure is yet to be found.

Aku sarankan korang tengok cerita ni untuk kesedaran sendiri. And last, here's a few screen capture for you ~

this is when they are going to the keyboard warriors house

this, dekat police station lepas report suicide 

ni adalah perancangan untuk clearkan nama dorang

masa ni diorang otw pergi rumah Yong Min because, he is the killer --'

leftover of the hate words on Yong Min's locker at school

kan aku kata depa dok tengok ja si Yong Min ni try commit suicide. 

So, people, let's become more generous and more careful when we are going to talk, online. Sorry for the short review ! And I hope you enjoy this ~

-thes

You Might Also Like

8 comments

  1. thank you for the review...
    btw.. what website are accessing for korean? is it Kissasian?

    ReplyDelete
    Replies
    1. i watched this on kissasian, but actually there are a lot of others website that access for korean movie, and drama, you should just find the one that suit your liking.. Here is the link in advance

      http://kissasian.ch/Drama/Socialphobia/Movie?id=25812

      Delete
  2. Baca rwview nih dah dapat gambaran filem ni mcm.mnana.dh lama tak layan korea tau last layan train to busan

    ReplyDelete
    Replies
    1. mai lah layan korea hahaha, btw ni film tahun 2015

      Delete
  3. baca sinopsis macam best pula
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. best ni best ! jangan lupa tengok ~

      Delete
  4. Even slow pace movie, still nak tengok sebab excited bab cyberbully ni. Thanks for the review tho :D

    ReplyDelete

kindly leave your comment here ~ ppyong ~

Popular Posts